BPCS 65th Pre Exam 2019 Answer Key

Bihar PCS 65th Pre Exam Paper 2019 (Answer Key)

Click Here Read This Paper in Hindi Language

21. The next term in the sequence 1, 3, 9, 15, 25, 35, 49, ….. will be
(A) 80
(B) 64
(C) 81
(D) 63
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

22. If x2 – y2 = 7 and x – y = 1, then the length of a diagonal of a rectangle with length and width respectively x cm and y cm will be
(A) 5 cm
(B) 6 cm
(C) 7 cm
(D) 8 cm
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

23. In a class of 80 students, 60% students play carrom, 45% play chess and 10% students neither play carrom nor chess. The number of students who play only chess is
(A) 36
(B) 24
(C) 12
(D) 8
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

24. If
x3 – y3 = 117/8 and x – y = 3/2 then the value of x2 + xy + y2 will be
(A) 1
(B) 5/8
(C) 39/4
(D) 39/8
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

25. If

then the value of x is

(A) 5
(B) 4
(C) 3
(D) 2
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

26. The study of bones is done under the branch of science called
(A) geology
(B) Serology
(C) orology
(D) Osteology
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

27. Which of the following does not have any enzyme in its cells?
(A) Lichen
(B) Virus
(C) Bacteria
(D) Algae
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

28. In which organ of the human body are the lymphocytes formed?
(A) Liver
(B) Bone marrow
(C) Spleen
(D) Pancreas
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

29. Which of the following hormones contains iodine?
(A) Testosterone
(B) Adrenaline
(C) Thyroxine
(D) Insulin
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

30. AIDS is caused by
(A) helminth
(B) bacteria
(c) fungus
(D) virus
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

31. The unit of pressure is
(A) kg/cm2
(B) kg/cm
(c) kg/mm
(D) kg/cm3
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (E)

32. The sunlight from the sun to the earth reaches in
(A) 5 minutes
(B) 6 minutes
(C) 8 minutes
(D) 10 minutes
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

33. Which one of the following is a scalar quantity?
(A) Force
(B) Pressure
(C) Velocity
(D) Acceleration
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

34. Which one of the following quantities does not have unit?
(A) Stress
(B) Force
(C) Strain
(D) Pressure
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

35. Sound wave in air is
(A) transverse
(B) longitudinal
(C) electromagnetic
(D) polarized
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

36. The value of 50 °C in Fahrenheit scale is
(A) 104°F
(B) 122 °F
(C) 100 °F
(D) 75 °F
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

37. What is measured in hertz?
(A) Frequency
(B) Energy
(C) Heat
(D) Quality
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

38. Body temperature is regulated by
(A) medulla
(B) thalamus
(C) hypothalamus
(D) cerebellum
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

39. The device to measure electric current is
(A) voltineter
(B) ammeter
(C) voltameter
(D) potentiometer
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

40. The unit of electric power is
(A) ampere
(B) volt
(C) coulomb
(D) watt
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!