BPCS 65th Pre Exam 2019 Answer Key

Bihar PCS 65th Pre Exam Paper 2019 (Answer Key)

Click Here Read This Paper in Hindi Language

141. India’s share in meat and meat preparation exports in the year 2017 was
(A) 5%
(B) 6%
(C) 2%
(D) 3%
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (E)

142. The system under which the peasant himself owns the land and is responsible for payment of land revenue to the Government is known as
(A) Zamindari system
(B) Ryotwari system
(C) Mahalwari system
(D) Dahsala system
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

143. In the fiscal year 2018-19, the total foreign exchange reserves аге
(A) ₹34,55,882 crores
(B) ₹30,55,882 crores
(C) ₹32,55,882 crores
(D) ₹28,55,882 crores
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

144. Which one of the following is not a source of direct finance?
(A) NABARD
(B) Regional Rural Bank
(C) State Bank of India
(D) Allahabad Bank
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (E)

145. What is the full form of EPCG?
(Α) Export Promotion Consumer Goods
(B) Exchange Programme for Consumer Goods
(C) Export Promotion Capital Goods
(D) Expert Programme for Credit Generation
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

146. In Pradhan Mantri Shram Yogi Maan-Dhan Scheme, each subscriber shall receive the minimum assured pension of per month after attaining the age of 60 years.
(A) 73,500
(B) 2,000
(C) 3,000
(D) 1,500
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

147. Who determines the minimum support price in India?
(A) The Commission Agricultural Costs and Prices
(B) The Agriculture Ministry
(C) The Finance Commission
(D) NABARD
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

148. Hindu growth rate is related to
(A) money
(B) GDP
(C) population
(D) GNP
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

149. In Bihar, ‘Krishi Kumbha Mela, 2019’ was held in
(A) Champaran
(B) Motihari
(C) Rajgir
(D) Gaya
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

150. In NITI Aayog’s Health Index, 2019, Bihar scored
(A) 30.12
(B) 30.13
(C) 32.11
(D) 32.12
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

 

Read Also :

Read Related Posts

 

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!