BPCS 65th Pre Exam 2019 Answer Key

Bihar PCS 65th Pre Exam Paper 2019 (Answer Key)

Click Here Read This Paper in Hindi Language

81. Where will the Summer Olympic Games be held in 2020 ?
(A) Berlin
(B) Paris
(C) Tokyo
(D) Los Angeles
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

82. UNESCO inaugurated the celebration of 2019 as the International Year of Periodic Table of Chemical Elements to celebrate completion of how many year ?
(A) 100
(B) 150
(C) 75
(D) 50
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

83. By passing “Triple Talaq Law” recently, the Parliament of India endorsed which year’s ruline of the Supreme Court of India that had made Triple Talaq (Talaq-e-Biddat) as unconsti tutional?
(A) 2011
(B) 2013
(C) 2015
(D) 2017
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

84. Where is the BRICS Summit, 2019 scheduled to be held?
(A) Brazil
(B) India
(C) China
(D) Russia
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

85. Who became the Editor of the newspaper, The Hindu, after Mukund Padmanabhan?
(A) N. Ram
(B) Siddharth Varadarajan
(C) Suresh Nambath
(D) Malini Parthasarathy
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

86. Who is considered as the creator of Modern Bihar?
(A) Sachchidananda Sinha
(B) Kumar Kalika Prasad Sinha
(C) Sir Ganesh Singh
(D) Acharya Narendra Dev
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

87. Who formed Bihar Provincial Kisan Sabha?
(A) Swami Sahajanand Saraswati
(B) Ram Sundar Singh
(C) Ganga Sharan Sinha
(D) Ramanand Mishra
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

88. Dutch East India Company established its factory at Patna in which year?
(A) 1601
(B) 1632
(C) 1774
(D) 1651
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

89. Who established Swaraj Dal in Bihar?
(A) Shri Krishna Singh
(B) Ramlal Shah
(C) Bankim Chandra Mitra
(D) Sachindra Nath Sanyal
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

90. The name by which Ashoka generally referred to in his inscriptions is
(A) Chakravarti
(B) Priyadarshi
(C) Dharmadeva
(D) Dharmakirti
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

91. Who among the following is known for his work on medicine during the Gupta period?
(A) Sushruta
(B) Saumilla
(C) Shudraka
(D) Shaunaka
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

92. Which one of the following scripts of ancient India was written from right to left?
(A) Brahmi
(B) Sharada
(C) Kharosthi
(D) Nandanagari
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

93. Which one of the following ports was in use for the north Indian trade during the Gupta period?
(A) Kalyan
(B) Tamralipti
(C) Broach
(D) Cambay
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

94. Mughal painting reached its zenith under
(A) Jahangir
(B) Humayun
(C) Shahjahan
(D) Akbar
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

95. In medieval India, why was Mansabdari system introduced?
(A) For revenue collection
(B) Facilitating recruitment to the army
(C) To establish religious harmony
(D) Ensuring clean administration
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

96. Who established Ashla Pradhan?
(A) Chandragupta
(B) Ashoka
(C) Harshavardhana
(D) Shivaji
(E) None of the above/MG than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

97. Which Delhi Sultan built maximum number of canals?
(A) Firuz Shah Tughluq
(B) Iltutmish
(C) Balban
(D) Sikandar Lodi
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

98. Who used Hooghly as a base for piracy in the Bay of Bengal?
(A) The Dutch
(B) The French
(C) The Portuguese
(D) The British
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

99. Under whose leadership was suppression of Thugs achieved?
(A) Lord Clive
(B) Captain Sleeman
(C) Lord Minto
(D) Alexander Burnes
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

100. The Viceroy who aggressive policy Afghanistan was followed towards
(A) Lord Mayo
(B) Lord Lytton
(C) Lord Dufferin
(D) Lord Canning
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!