BPCS 65th Pre Exam 2019 Answer Key

Bihar PCS 65th Pre Exam Paper 2019 (Answer Key)

Click Here Read This Paper in Hindi Language

121. Which one of the following industrial/economic corridors of India is being developed in collaboration with Japan?
(A) Chennai-Vizag
(B) Mumbai-Bengaluru
(C) Delhi-Mumbai
(D) Amnitsar-Kolkata
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

122. Which one of the following districts does not have Dharwar geological formations?
(A) Munger
(B) Rohtas
(C) Jamui
(D) Nawada
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

123. The number of districts situated on the bank of Ganga river Bihar State is
(A) 21
(B) 17
(C) 12
(D) 6
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

124. Which one of the following wildlife sanctuaries is situati in Munger district of Bihar?
(A) Valmiki
(B) Rajgir
(C) Bhimbandh
(D) Gautam Buddha
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

125. The district of Bihar which has recorded the highest sex ratio as per the 2011 Census is
(A) Siwan
(B) Gopalganj
(C) Saran
(D) Kishanganj
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

126. Who among the following land record officer?
(A) Patwari
(B) Lambardar
(C) Zamindar
(D) Zaildar
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

127. Which one of the following characteristics is not true for unitary form of Government?
(A) Swift decision
(B) Flexible
(C) Ideal for large countries
(D) Uniformity of laws
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

128. What is the objective of Community Development Programmes ?
(A) Providing educational facilities
(B) Improving standards of living
(C) Political training
(D) Helping villages in planning
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (E)

129. Aam Admi party is a
(A) State party
(B) national party
(C) regional party
(D) registered party
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

130. Which one of the following constitutional remedies is also known as ‘postmortem’ ?
(A) Prohibition
(B) Mandamus
(C) Certiorari
(D) Quo warranto
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

131. What is the version of the machine VVPAT used for voting to in India?
(A) M1
(B) Z1
(C) M3
(D) Z3
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

132. Which one of the following Indian States has the largest number of members in its State Legislature?
(A) Arunachal Pradesh
(B) Himachal Pradesh
(C) Manipur
(D) Meghalaya
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

133. In the Indian Order of Precedence, who amongst the following comes first?
(A) The Chairman of UPSC
(B) The Chief Commissioner Election
(C) The Comptroller Auditor General
(D) The Chief Justice of High Court
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (E)

134. Which one of the following statements is correct regarding parliamentary form Government?
(A) The Legislature responsible to Judiciary
(B) The Legislature responsible to Executive.
(C) The Legislature and the Executive are independent.
(D) The President is responsible to Judiciary
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (E)

135. Which of the following was constituted under the Panchayati Raj system?
(A) Khap Panchayat
(B) Caste Panchayat
(C) Gram Panchayat
(D) Jan Panchayat
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

136. As per the Census 2011, the child sex ratio in Bihar was
(A) 985
(B) 934
(C) 933
(D) 932
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

137. The growth rate of the tertiary sector in Bihar during the year 2017-18 was
(A) 14.2%
(B) 14.6%
(C) 15.6%
(D) 15.2%
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

138. The Gross State Domestic Product (GSDP) of Bihar at current prices in the year 2017-18 was
(A) ₹4,87,628 crores
(B) ₹3,61,504 crores
(C) ₹1,50,036 crores
(D) ₹5,63,424 crores
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

139. Which one of the following programmes was initiated during the Sixth Five-Year Plan
(A) Integrated Rural Development
(B) Rural Literacy Development
(C) Rural Railways
(D) Advanced Communication Links for Rural People
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

140. Antyodaya Programme was started first of all in the State of
(A) Bihar
(B) Tamil Nadu
(C) Andhra Pradesh
(D) Rajasthan
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!