BPCS 65th Pre Exam 2019 Answer Key

Bihar PCS 65th Pre Exam Paper 2019 (Answer Key)

Click Here Read This Paper in Hindi Language

101. In 1930, from where Mahatma Gandhi started the Civil Disobedience Movement?
(A) Wardha
(B) Dandi
(C) Sevagram
(D) Sabarmati
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

102. The Sarabandi Campaign 1922 was led by
(A) Chittaranjan Das
(B) Sardar Vallabhbhai Patel
(C) Rajendra Prasad
(D) Lala Lajpat Ral
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

103. Who was the President of the Indian National Congress at the time of partition of India?
(A) J. B. Kripalani
(B) Jawaharlal Nehru
(C) Maulana Abul Kalam Azad
(D) C. Rajagopalachari
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

104. Who led the 1857 Revolt in Bihar?
(A) Babu Amar Singh
(B) Hare Krishna Singh
(C) Kunwar Singh
(D) Raja Shahzada Singh
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

105. Who led cultivators in Bihar during the Non-cooperation Movement?
(A) Swami Vidyanand
(B) Raj Kumar Shukla
(C) Shri Krishna Singh
(D) J. B. Sen
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

106. Among the following districts, which one has larger arca under dense deciduous forest cover?
(A) Paschim Champaran
(B) Gaya
(C) Kaimur
(D) Nawada
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

107. The district of Bihar which has a longer length of Ganga river is
(A) Bhagalpur
(B) Katihar
(C) Patna
(D) Begusarai
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

108. Which district of Bihar has recorded the highest density of population (per sq. km) as per the 2011 Census?
(A) Shechar
(B) Vaishali
(C) Patna
(D) Darbhanga
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

109. Which one of the following countries is the largest country without borders in terms of geographical area?
(A) New Zealand
(B) Philippines
(C) Japan
(D) Cuba
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

110. The country which has the largest north-south latitude extension of its territory is
(A) Russia
(B) Chile
(C) China
(D) Brazil
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

111. Which one of the following countries has the highest number of islands?
(A) Philippines
(B) Indonesia
(C) Maldives
(D) Cuba
(E) None of the above/ More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

112. Among the following countries which one is the largest producer of saffron in the world?
(A) Spain
(B) Greece
(C) New Zealand
(D) Iran
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

113. Which one of the following countries is the largest producer of uranium in the world?
(A) Kazakhstan
(B) Canada
(C) Australia
(D) France
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

114. The hills situated closer to Kanyakumari are
(A) Anaimalai Hills
(B) Nilgiri Hills
(C) Cardamom Hills
(D) Shevaroy Hills
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

115. Among the following tributaries, which one is the part of Ganga river basin?
(A) Sankh
(B) North Koel
(C) South Koel
(D) Barakar
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

116. Which one of the following hills does not have tea plantations?
(A) Kanan Devan
(B) Nilgiri
(C) Darjeeling
(D) Girnar
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

117. In India, the State with largest area under dens deciduous forest cover is
(A) Odisha
(B) Maharashtra
(C) Madhya Pradesh
(D) Chhattisgarh
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

118. Coral reefs are not found which one of the follow regions?
(A) Gulf of Cambay
(B) Gulf of Mannar
(C) Gulf of Kachchh
(D) Lakshadweep and Minion Island
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

119. Among the following religious groups, which one has recorded the highest percentage literacy rate as per the 2011 Census?
(A) Christians
(B) Hindus
(C) Sikhs
(D) Jains
(E) None of the above/ More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

120. Which one of the following pairs of Tribe and State is not matched
(A) Bhils-Gujarat
(B) Gaddis-Himachal Pradesh
(C) Kotas-Tamil Nadu
(D) Todas-kerala
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!