UPSC CDS II Exam 2019 – English Paper (Answer Key)

UPSC CDS II Exam 2019 – English Paper (Answer Key)

21. for guest teachers (P) / in the department of Biotechnology (Q) / was also held (R) / a Selection Committee meeting (S)
(a) SPRO
(b) QRSP
(c) PROS
(d) RSPQ

Show Answer/Hide

Answer – (A)

22. for contractual assignment at Cultural Centres abroad (P) / as Teacher of Indian Culture for two years (Q) / applications are invited in a prescribed format (R) / from Indian Nationals for deployment (S)
(a) QPRS
(b) SRPQ
(c) PQRS
(d) RSQP

Show Answer/Hide

Answer – (D)

23. while they are small (P) / and do the great things (Q) / while they are easy do (R) / the difficult things (S)
(a) SRQP
(b) PSQR
(c) SRPQ
(d) QPSR

Show Answer/Hide

Answer – (B)

24. then you sure (P) / if you can’t (Q) / don’t deserve me at my best (R) / handle me at my worst (S)
(a) PROS
(b) QSPR
(c) RQSP
(d) PSRQ

Show Answer/Hide

Answer – (B)

25. you will be more disappointed (P) / than by the ones you did do (Q) / by the things you didn’t do (R)/ twenty years from now (S)
(a) PRSQ
(b) PROS
(c) PQSR
(d) SPRO

Show Answer/Hide

Answer – (D)

26. man is one who can lay (P) / a firm foundation with the bricks (Q) / a successful (R) / others have thrown at him (S)
(a) PQSR
(b) RQSP
(c) RPQS
(d) QSPR

Show Answer/Hide

Answer – (C)

27. what we may be (P) / but we know not (Q) / we know (R) / what we are (S)
(a) RSQP
(b) QPRS
(c) QRPS
(d) ROPS

Show Answer/Hide

Answer – (A)

28. for the ordinary (P)/ not willing to risk the unusual (Q) / if you are (R) / you will have to settle (S)
(a) PROS
(b) SPOR
(c) RQSP
(d) QSRP

Show Answer/Hide

Answer – (C)

29. as mere stepping stones (P) / his major achievements (Q) / for the next advance (R) / he regarded (S)
(a) SPQR
(b) SQPR
(c) SPRO
(d) RPQS

Show Answer/Hide

Answer – (B)

30. have a great influence (P) / and they often shape our personality (Q) / on our adult lives (R) / events in our childhood (S)
(a) SPRO
(b) SQRP
(c) SRQP
(d) PQRS

Show Answer/Hide

Answer – (A)

SPOTTING ERROR

Directions : Each item in this section has a sentence which has multiple parts. Find out the no error and indicate your response from the options (a), (b), (c) and (d) on the Answer Sheet

31. Experience has shown that the change-over from a closed economy to a mercantile economy has presented in human society innumerable problems.
(a) Experience has shown that
(b) the change-over from a closed economy
(c) to a mercantile economy has presented
(d) in human society innumerable problems

Show Answer/Hide

Answer – (D)

32. A closed economy is identified as a human community which produces all it consumes and consumed all it produces.
(a) A closed economy is identified
(b) as a human community
(c) which produces all it consumes
(d) and consumed all it produces

Show Answer/Hide

Answer – (D)

33. Iron is the most useful against all metals.
(a) Iron is
(b) the most user
(c) against all metals
(d) No error

Show Answer/Hide

Answer – (C)

34. Mumbai is largest cotton centre in the country.
(a) Mumbai is
(b) largest cotton centre
(c) in the country
(d) No error

Show Answer/Hide

Answer – (B)

35. While every care have been taken in preparing the results, the company reserves the right to correct any inadvertent errors at a later stage.
(a) While every care have been taken
(b) in preparing the results,
(c) the company reserves the right to correct
(d) any inadvertent errors at a later stage

Show Answer/Hide

Answer – (A)

36. My sister and me are planning a trip from Jaipur to Delhi.
(a) My sister and me are
(b) planning a trip
(c) from Jaipur to Delhi
(d) No error

Show Answer/Hide

Answer – (A)

37. Despite the thrill of winning the lottery last week, my neighbour still seems happy.
(a) Despite the thrill of winning
(b) the lottery last week,
(c) my neighbour
(d) still seems happy

Show Answer/Hide

Answer – (B)

38. Children are not allowed to use the swimming pool unless they are with an adult.
(a) Children are not allowed
(b) to use the swimming pool
(c) unless they are with an adult
(d) No error

Show Answer/Hide

Answer – (D)

39. Her knowledge of Indian languages are far beyond the common.
(a) Her knowledge
(b) of Indian languages
(c) are far beyond the common
(d) No error

Show Answer/Hide

Answer – (C)

40. The care, as well as the love of a father, were missing in her life.
(a) The care, as well as the love
(b) of a father,
(c) were missing in her life
(d) No error

Show Answer/Hide

Answer – (C)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!