UPSC CDS II Exam 2019 – English Paper (Answer Key)

UPSC CDS II Exam 2019 – English Paper (Answer Key)

81.
S1 :
Each organism is adapted to its environment.

S6 : What can be taken in and broken down depends on the body design and functioning.
P : There is a range of strategies by which the food is taken in and used by the organism.
Q : For example, whether the food source is stationary (such as grass) or mobile (such as deer), would allow for differences in how the food is accessed and what is nutritive apparatus used by a cow or a lion.
R : The form of nutrition differs depending on the type and availability of food material as well as how it is obtained by an organism.
S : Some organisms break down the food material outside the body and then absorb it and others take in the whole material and break it down inside their bodies.
The correct sequence should be
(a) ROPS
(b) QPSR
(c) SQPR
(d) QPRS

Show Answer/Hide

Answer – (A)

82.
S1 :
“When I was alive and had a human heart,” answered the statue, “I did not know what tears were, for I lived in the Palace of Sans-Souci where sorrow is not allowed to enter.

S6 : And now that I am dead they have set me up here so high that I can see all the ugliness and all the misery of my city, and though my heart is made of lead yet I cannot choose but weep.”
P : So I lived, and so I died.
Q : Round the garden ran a very lofty wall, but I never cared to ask what lay beyond it, everything about me was so beautiful.
R : My courtiers called me the Happy Prince, and happy indeed I was, if pleasure be happiness.
S : In the daytime I played with my companions in the garden, and in the evening I led the dance in the Great Hall.
The correct sequence should be
(a) QSRP
(b) PQRS
(c) PROS
(d) RPQS

Show Answer/Hide

Answer – (A)

83.
S1 :
One day her mother, having made some cakes, said to her “Go, my dear, and see how your grandmother is doing, for I hear she has been very ill. Take her a cake, and this little pot of butter.”

S6 : “Does she live far off?” said the wolf.
P : He asked her where she was going.
Q : The poor child, who did not know that it was dangerous to stay and talk to a wolf, said to him, “I am going to see my grandmother and carry her a cake and a little pot of butter from my mother.”
R : As she was going through the wood, she met with a wolf, who had a very great mind to eat her up, but he dared not, because of some woodcutters working nearby in the forest.
S : She set out immediately to go to her grandmother, who lived in another village.
The correct sequence should be
(a) PROS
(b) SRPQ
(c) PRSQ
(d) RPQS

Show Answer/Hide

Answer – (B)

84.
S1 :
I had spent many nights in the jungle looking for game, but this was the first time I had ever spent a night looking for a man-eater.

S6 : It was in this position my men an hour later found me fast asleep; of the tiger I had neither heard nor seen anything.
P : I bitterly regretted the impulse that had induced me to place myself at the man-eater’s mercy.
Q : The length of road immediately in front of me was brilliantly lit by the moon, but to right and left the overhanging trees cast dark shadows, and when the night wind agitated the branches and the shadows moved, I saw a dozen tigers advancing on me.
R : As the grey dawn was lighting up the snowy range which I was facing, I rested my head on my drawn-up knees.
S : I lacked the courage to return to the village and admit I was too frightened to carry out my self-imposed task, and with teeth chattering, as as much from fear as from cold, I sat out the long night.
The correct sequence should be
(a) QPSR
(b) SRPQ
(c) PRSQ
(d) RPQS

Show Answer/Hide

Answer – (A)

IDIOMS/PHRASES

Directions : Given below are some idioms/phrase followed by four alternative meanings to each. Choose the response (a), (b), (c) or (d) which is the response (a), (b), (c) or (d) which is the most appropriate meaning.

85. Dirt cheap
(a) Extremely cheap
(b) Extremely costly
(d) Very cheap item
(c) Very cheap person

Show Answer/Hide

Answer – (A)

86. A shrinking violet
(a) A lean person into
(b) A shy person
(c) A happy personal
(d) A sad person

Show Answer/Hide

Answer – (B)

87. Gordian knot
(a) Undoable job
(b) A difficult problem
(c) A different problem
(d) Doable job

Show Answer/Hide

Answer – (B)

88. Fall in a heap
(a) To be at the mercy of someone else
(b) To be thinking about someone
(c) To lose control of one’s own feelings
(d) To be in control of one’s own feelings

Show Answer/Hide

Answer – (C)

89. Have a conniption fit
(a) To be very angry
(b) To be very happy
(c) To be very sad
(d) To be a jubilant person

Show Answer/Hide

Answer – (A)

90. Be in seventh heaven
(a) To be extremely happy
(c) To be extremely adventurous
(b) To be extremely upset
(d) To be extremely silent

Show Answer/Hide

Answer – (A)

91. Hand in glove
(a) Working separately
(b) Working together
(c) Working for someone
(d) Not willing to work

Show Answer/Hide

Answer – (B)

92. Nip in the bud
(a) Prevent a small problem before it becomes
(b) Prevent the big problems
(c) Make it severe
(d) Beating the problem

Show Answer/Hide

Answer – (A)

93. Like a shag on a rock
(a) Completely alone
(b) Completely idle
(c) Complete silence
(d) Complete happy

Show Answer/Hide

Answer – (A)

94. A pearl of wisdom
(a) An important piece of news
(b) An important person
(c) An important thing for life
(d) An important piece of advice

Show Answer/Hide

Answer – (D)

CLOZE COMPREHENSION

Directions: Each of the following passages in this section has some blank spaces with four words or groups of words given. Select whichever word or group of words you consider most appropriate for the blank space and indicate your response on the Answer Sheet accordingly.

Comprehension-I

The Founder of the the Indian Republic ___ (95) ___ the farsightedness and the courage to commit ___ (96) ___ two major innovations of historical significance in nation-building and social engineering : first, to ___ (97) ___ a democratic and civil ___ (98) ___. society among illiterate people and, second, to undertake economic development ___ (99). democratic political structure. Hitherto, in all societies in which an economic takeoff or an early industrial and ___ (100) ____ had occurred, effective democracy, especially from the working people, had been extremely limited. On the other hand, ___ (101) ___ the beginning, India was committed to ___ (102) ___ democratic and civil libertarian political order and a representative system of government ___ (103) ___ on free and fair elections to be conducted on the basis of universal adult franchise.

95.
(a) had
(b) has
(c) has had
(d) were

Show Answer/Hide

Answer – (A)

96.
(a) them
(b) themselves
(c) the people
(d) the course of

Show Answer/Hide

Answer – (B)

97.
(a) build
(b) building
(c) constructing
(d) built

Show Answer/Hide

Answer – (A)

98.
(a) libertarian
(b) liberation
(c) liberating
(d) liberty

Show Answer/Hide

Answer – (A)

99.
(a) with a
(b) within a
(c) for the
(d) without a

Show Answer/Hide

Answer – (B)

100.
(a) breakthrough
(b) breakout
(c) breaking
(d) investment

Show Answer/Hide

Answer – (A)

101.
(a) with
(b) from
(c) within
(d) for

Show Answer/Hide

Answer – (B)

102.
(a) few
(b) some
(c) a
(d) an

Show Answer/Hide

Answer – (A)

103.
(a) basing
(b) basis of
(c) based
(d) function

Show Answer/Hide

Answer – (C)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!