UPSC CDS II Exam 2019 – English Paper (Answer Key)

UPSC CDS II Exam 2019 – English Paper (Answer Key)

41. You look as if you have ran all the way home.
(a) You look as if
(b) you have ran
(c) all the way home
(d) No error

Show Answer/Hide

Answer – (B)

42. The real voyage of discovery consist not in seeking new landscapes, but in having new eyes.
(a) The real voyage of discovery
(b) consist not in seeking new landscapes,
(c) but in having new eyes
(d) No error

Show Answer/Hide

Answer – (B)

43. No struggle can ever succeeded without women participating side by side with men.
(a) No struggle can ever succeeded
(b) without women participating
(c) side by side with men
(d) No error

Show Answer/Hide

Answer – (A)

44. Education is the passport to the future, for tomorrow belong to those who prepare for it today.
(a) Education is the passport to the future,
(b) for tomorrow belong to those
(c) who prepare for it today
(d) No error

Show Answer/Hide

Answer – (B)

45. There come a time when you have to choose between turning the page and closing the book.
(a) There come a time
(b) when you have to choose
(c) between turning the page
(d) and closing the book

Show Answer/Hide

Answer – (A)

PART OF SPEECH

Directions : Given below are a few sentences. Identify the part of speech of the underlined words. Choose the response (a), (b), (c) or (d) which is the most appropriate expression.

46. Rita eats her dinner quickly.
(a) Verb
(c) Adjective
(b) Preposition
(d) Adverb

Show Answer/Hide

Answer – (A)

47. He thought the movie ended abruptly.
(a) Noun
(b) Adverb
(c) Verb
(d) Adjective

Show Answer/Hide

Answer – (B)

48. I will meet you in the third week of August.
(a) Pronoun
(d) Noun
(c) Preposition
(b) Preposition

Show Answer/Hide

Answer – (C)

49. Jasmines and roses are my favourite flowers.
(a) Verb
(b) Adjective
(c) Conjunction
(d) Interjection

Show Answer/Hide

Answer – (C)

50. She truthfully answered the detective’s questions.
(a) Verb
(b) Conjunction
(c) Noun
(d) Pronoun

Show Answer/Hide

Answer – (D)

51. Hurrah! We won the game!
(a) Interjection
(d) Pronoun
(c) Noun
(b) Verb

Show Answer/Hide

Answer – (A)

52. The son writes meaningless letters to his father.
(a) Adverb
(b) Verb
(c) Pronoun
(d) Adjective

Show Answer/Hide

Answer – (D)

53. The secretary himself visited the affected families
(a) Verb
(b) Noun
(c) Adverb
(d) Pronoun

Show Answer/Hide

Answer – (D)

54. The children were walking through the forest.
(a) Verb
(b) Adverb
(c) Adjective
(d) Preposition

Show Answer/Hide

Answer – (D)

55. The Presiding Officer walked slowly to the dais.
(a) Adverb
(b) Adjective
(c) Verb
(d) Noun

Show Answer/Hide

Answer – (A)

ANTONYMS

Directions : Each item in this section consists of a sentence with an underlined word followed by four words/group of words. Select the option that is opposite in meaning to the underlined word and mark your response on your Answer Sheet accordingly.

56. Beauty lies in the eyes of the beholder.
(a) Allure
(b) Charm
(c) Inelegance
(d) Ideal

Show Answer/Hide

Answer – (C)

57. Reading details about suicide cases can push vulnerable people taking the extreme step.
(a) Imperious
(c) Helpless
(b) Impervious
(d) Defenseless

Show Answer/Hide

Answer – (B)

58. Standing before a judge in a courtroom can be daunting for anyone.
(a) Uncomfortable
(b) Encouraging
(d) Off-putting
(c) Demoralizing

Show Answer/Hide

Answer – (B)

59. He has been facing a kind of intimidation by his friends for last two years.
(a) Wiles
(c) Persuasion
(b) Conviction
(d) Support

Show Answer/Hide

Answer – (C)

60. There are many factors that constrain the philosop of job enrichment in practice.
(a) Oblige
(b) Pressure
(c) Restrict
(d) Support

Show Answer/Hide

Answer – (D)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!