UPSC CDS (I) Exam 2024 - Paper (English) 21 April 2024 (Answer Key)

UPSC CDS (I) Exam 2024 – Paper (English) 21 April 2024 (Answer Key)

PREPOSITIONS AND DETERMINERS

Directions: Each of the following sentences in this section has a blank space with four options. Select whichever preposition or determiner you consider the most appropriate for the blank space and indicate your response on the Answer Sheet accordingly.

41. I don’t like working ______ night.
(a) in
(b) at
(c) on
(d) into

Show Answer/Hide

Answer – (B)

42. I’ll see you ______ the morning.
(a) at
(b) on
(c) along
(d) in

Show Answer/Hide

Answer – (D)

43. There is a mark ______ the wall.
(a) on
(b) by
(c) into
(d) from

Show Answer/Hide

Answer – (A)

44. Shalini usually goes to work ______ bus.
(a) on
(b) by
(c) at
(d) with

Show Answer/Hide

Answer – (B)

45. She has always been very polite ______ me.
(a) about
(b) by
(c) to
(d) of

Show Answer/Hide

Answer – (C)

46. I’m fed up ______ you.
(a) by
(b) at
(c) until
(d) with

Show Answer/Hide

Answer – (D)

47. We had a discussion ______ the project.
(a) beneath
(b) with
(c) about
(d) in

Show Answer/Hide

Answer – (C)

48. She is capable ______ winning the race.
(a) on
(b) at
(c) of
(d) until

Show Answer/Hide

Answer – (C)

49. His first novel has been translated ______ many languages.
(a) into
(b) with
(c) on
(d) along

Show Answer/Hide

Answer – (A)

50. We met a very nice family our holiday.
(a) while
(b) into
(c) during
(d) by

Show Answer/Hide

Answer – (C)

SPOTTING ERRORS

Directions: Each item in this section has a sentence with three underlined parts, labelled as (a), (b) and (c). Read each sentence to determine whether there is any error in any underlined part and indicate your response on the Answer Sheet against the corresponding letter, i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

51.
(a) During recession
(b) many companies were compelled
(c) to decrease their workforce.
(d) No error

Show Answer/Hide

Answer – (D)

52.
(a) The politicians
(b) parted ways
(c) due towards ideological differences.
(d) No error

Show Answer/Hide

Answer – (C)

53.
(a) The murder was
(b) too abominable
(c) to described.
(d) No error

Show Answer/Hide

Answer – (C)

54.
(a) Each new word
(b) in this book
(c) have a different meaning.
(d) No error

Show Answer/Hide

Answer – (C)

55.
(a) The news regarding
(b) the earthquake survivors
(c) are very disturbing.
(d) No error

Show Answer/Hide

Answer – (C)

56.
(a) These equipments
(b) must have
(c) cost a fortune.
(d) No error

Show Answer/Hide

Answer – (A)

57.
(a) Prateek doesn’t
(b) look well today,
(c) doesn’t he?
(d) No error

Show Answer/Hide

Answer – (C)

58.
(a) It was one of
(b) most eloquent speeches
(c) delivered by Swami Vivekananda.
(d) No error

Show Answer/Hide

Answer – (B)

59.
(a) He suffered
(b) from fever when he was interviewed
(c) for the job.
(d) No error

Show Answer/Hide

Answer – (A)

60.
(a) She forced
(b) herself
(c) to eat.
(d) No error

Show Answer/Hide

Answer – (D)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!