UPSC CDS (I) Exam 2024 - Paper (English) 21 April 2024 (Answer Key)

UPSC CDS (I) Exam 2024 – Paper (English) 21 April 2024 (Answer Key)

ANTONYMS

Directions: Each item in this section consists of a sentence with an underlined word followed by four words. Select the option that is opposite in meaning to the underlined word and mark your response on the Answer Sheet accordingly.

101. She accepted the prospect of her medical treatment with equanimity.
(a) tranquillity
(b) agitation
(c) composure
(d) placidity

Show Answer/Hide

Answer – (B)

102. He had been vehement in opposing the idea.
(a) ardent
(b) subdued
(c) fervent
(d) impassioned

Show Answer/Hide

Answer – (B)

103. He indulges in nefarious activities.
(a) flagitious
(b) execrable
(c) admirable
(d) abominable

Show Answer/Hide

Answer – (C)

104. When he was born, his family was indigent.
(a) pretentious
(b) impecunious
(c) affluent
(d) ruined

Show Answer/Hide

Answer – (C)

105. All of us are living in turbulent times.
(a) capricious
(b) desolate
(c) tranquil
(d) obstreperous

Show Answer/Hide

Answer – (C)

FILL IN THE BLANKS

Directions: Each of the following sentences in this section has a blank space and is followed by four choices. Select the most appropriate choice to fill in the blank and mark your response on the Answer Sheet accordingly.

106. I shall not be going to the theatre ________ .
(a) if it may snow
(b) if it snow
(c) if it snows
(d) if snowed

Show Answer/Hide

Answer – (C)

107. ______ than a hundred passengers were killed in the recent train accident.
(a) Less
(b) No less
(c) Fewest
(d) No fewer

Show Answer/Hide

Answer – (D)

108. Each of these paintings ______ made by a famous painter.
(a) are
(b) is
(c) be
(d) should

Show Answer/Hide

Answer – (B)

109. This is an area of _________ dense population.
(a) extremely
(b) totally
(c) tangentially
(d) languidly

Show Answer/Hide

Answer – (A)

110. Reading ability in young children ______ by speech disorders.
(a) effected
(b) affected
(c) is effected
(d) is affected

Show Answer/Hide

Answer – (D)

111. She has faced almost _______ difficulty in arranging the funds for the event.
(a) big
(b) insurmountable
(c) gigantic
(d) large.

Show Answer/Hide

Answer – (B)

112. Our school building is _______ dilapidated.
(a) visibly
(b) little
(c) deeply
(d) satisfactorily

Show Answer/Hide

Answer – (C)

113. Ranikhet is a place of remarkably ______ beauty.
(a) scenery
(b) scenic
(c) scene
(d) scenically

Show Answer/Hide

Answer – (B)

114. The criminal on the run managed to ______ capture by the police officer.
(a) invade
(b) evade
(c) slip
(d) run away

Show Answer/Hide

Answer – (B)

115. I am ______ on the ambitious project of learning one new language every year.
(a) sailing
(b) embarking
(c) adventuring
(d) concurring

Show Answer/Hide

Answer – (B)

IDIOMS AND PHRASES

Directions: Given below are some idioms/phrases followed by four alternative meanings to each. Choose the response (a), (b), (c) or (d), which presents the most appropriate meaning and mark your response on the Answer Sheet accordingly.

116. Walking on eggshells
(a) Careful not to offend or upset others
(b) Walking with great care
(c) Making a noisy entry
(d) Undertaking an uncomfortable journey

Show Answer/Hide

Answer – (A)

117. Feather your own nest
(a) To make one’s lodgings comfortable
(b) To make money for oneself by way of dishonest means
(c) To look at something with a lot of pleasure
(d) To make something more important than it really is

Show Answer/Hide

Answer – (B)

118. Neither fish nor fowl
(a) Difficult to describe or classify
(b) Neither this or that
(c) Strict rules and regulations
(d) Feel awkward because of

Show Answer/Hide

Answer – (B)

119. Elephant in the room unfamiliarity
(a) The important topic
(b) The unavoidable mind-set
(c) The obvious problem that is being avoided
(d) The prized possession in the room

Show Answer/Hide

Answer – (C)

120. The ship has sailed
(a) The matter is carried over
(b) The matter is decided
(c) The opportunity has passed
(d) Seeking new opportunities

Show Answer/Hide

Answer – (C)

 

Read Also :
Uttarakhand Study Material in Hindi Language (हिंदी भाषा में)  Click Here
Uttarakhand Study Material in English Language
Click Here 
Uttarakhand Study Material One Liner in Hindi Language
Click Here
Uttarakhand UKPSC Previous Year Exam Paper  Click Here
Uttarakhand UKSSSC Previous Year Exam Paper  Click Here
UPSC Previous Year Exam Paper Click Here
UPSC CDS Previous Year Exam Paper
Click Here
UPSC NDA Previous Year Exam Paper
Click Here

Leave a Reply

Your email address will not be published.

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!