UPSC CDS 2021 Answer Key

UPSC CDS 1 Exam 2021 English Paper (Official Answer Key)

ANTONYMS

Directions : Each item in this section consists of sentences with an underlined word followed by four words or group of words. Select the option that is opposite in meaning to the underlined word and mark your response on the Answer Sheet accordingly.

61. His arguments are not valid. People consider it bombastic
(a) outdated
(b) straight forward
(c) verbose
(d) not true

Show Answer/Hide

Answer – (B)

62. The decision was absurd for many of the members of the team
(a) bizarre
(b) meaningless
(c) reasonable
(d) thoughtful

Show Answer/Hide

Answer – (C)

63. Relatives of deceased have been informed about the accident
(a) injured
(b) alive
(c) dead
(d) survived

Show Answer/Hide

Answer – (B)

64. At last she was able to get some solace as the matter has been resolved amicably
(a) comfort
(b) relief
(c) punishment
(d) aggravation

Show Answer/Hide

Answer – (D)

65. Twenty first century has turned out to be a century of problems contrary to the thinking that it would be a better time
(a) similar
(b) different
(c) divergent
(d) good faith

Show Answer/Hide

Answer – (A)

66. The poet said that poetry is a spontaneous overflow of powerful feelings
(a) prepared
(b) alerted
(c) deliberate
(d) well executed

Show Answer/Hide

Answer – (C)

67. Language is an instrument for asserting one’s identity, attitude and perspective
(a) declaring
(b) supporting
(c) denying
(d) propagating

Show Answer/Hide

Answer – (C)

68. He has been exonerated as he tendered an apology
(a) honoured
(b) pardoned
(c) convicted
(d) felicitated

Show Answer/Hide

Answer – (C)

69. Persuasion is essential for people to work as a team
(a) Dislike
(b) Discouraging
(c) Convincing
(d) Deter

Show Answer/Hide

Answer – (B)

70. Every habitat has some distinctive vegetation which defines the ecosystem
(a) unique
(b) common
(c) special
(d) unfamiliar

Show Answer/Hide

Answer – (B)

CLOZE COMPOSITION

Directions : Each of the following sentences in this section has a blank space with four words or group of words given. Select whichever word or group of words you consider the most appropriate for the blank space and indicate your response on the Answer Sheet accordingly.

It sounds like ______ (71)_____ great idea. People getting instantly excited when they hear ____(72)___ phrase ‘education for peace’ or the title of a course that calls itself ‘peace Education’. About a decade ago, I proposed such ____(73)___ course in my institute. The idea of a course ____(74)___ ‘peace education’ had occurred to me on the way back from one of the neighbouring countries where I met students of class IX. I could not find ____(75)___ difference ____(76)___ Indian students and their counterparts in the other country on peace ____(77)___ living together. It made me think that if one learns to live with a conflict, life grows across it like grass ____(78)___ trees. The arguments and stances children took demonstrated ____(79)___ peace comes from understanding a conflict well, not necessarily ____(80)___ solving it.

71.
(a) a
(b) an
(c) the
(d) some

Show Answer/Hide

Answer – (A)

72.
(a) a
(b) the
(c) that
(d) some

Show Answer/Hide

Answer – (B)

73.
(a) any
(b) the
(c) some
(d) a

Show Answer/Hide

Answer – (D)

74.
(a) to
(b) in
(c) for
(d) on

Show Answer/Hide

Answer – (D)

75.
(a) any
(b) the
(c) that
(d) this

Show Answer/Hide

Answer – (A)

76.
(a) with
(b) between
(c) among
(d) to

Show Answer/Hide

Answer – (B)

77.
(a) with
(b) and
(c) because
(d) but

Show Answer/Hide

Answer – (B)

78.
(a) or
(b) with
(c) for
(d) some

Show Answer/Hide

Answer – (A)

79.
(a) for
(b) but
(c) that
(d) when

Show Answer/Hide

Answer – (C)

80.
(a) by
(b) with
(c) to
(d) for

Show Answer/Hide

Answer – (A)

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!