UPSC CDS 2021 Answer Key

UPSC CDS 1 Exam 2021 English Paper (Official Answer Key)

IDIOMS AND PHRASES

Directions : Given below are some idioms/phrases followed by four alternative meanings to each. Choose the response (a), (b), (c) or (d) which is the most appropriate expression and mark your response in the Answer Sheet accordingly.

41. Be in eclipse
(a) Less successful
(b) Feeling happy
(c) Very successful
(d) Being defeated

Show Answer/Hide

Answer – (A)

42. Ways and means
(a) A technique
(b) Methods of achieving something
(c) Norms and regulations of doing something
(d) Improving one’s way of doing

Show Answer/Hide

Answer – (B)

43. Up in arms
(a) Very happy
(b) Very satisfied
(c) Very angry
(d) Feeling fine

Show Answer/Hide

Answer – (C)

44. Big ticket
(a) Very less
(b) Very costly
(c) Very easy
(d) Not much

Show Answer/Hide

Answer – (B)

45. Bolt from the blue :
(a) An event or piece of news which is unexpected
(b) Desirable event or news
(c) An event which takes place as planned
(d) News which has been long expected, but arrives late

Show Answer/Hide

Answer – (A)

46. Be a law unto yourself
(a) Behave unconventional and unpredictable
(b) Abide by law and order
(c) Ask others to follow the law
(d) Create law and order for others

Show Answer/Hide

Answer – (A)

47. Spiff up
(a) To make oneself look neat
(b) To make oneself look untidy
(c) To make oneself look arrogant
(d) To appear on the stage as a baboon

Show Answer/Hide

Answer – (A)

48. Run wild
(a) To run like a wild animal
(b) To treat anyone like a wild creature
(c) To feel like a wild animal
(d) To grow without any control

Show Answer/Hide

Answer – (D)

49. Wind down
(a) To relax after a period of activity
(b) To act furiously after a period of silence
(c) To speak out the truth to people
(d) To act on the ground

Show Answer/Hide

Answer – (A)

50. Mellow out
(a) To feel bad about other’s enjoy ment
(b) To like and dislike people concurrently
(c) To enjoy oneself without doing much
(d) To work hard and doing much work

Show Answer/Hide

Answer – (C)

SYNONYMS

Directions : Each item in this section consists of a sentence with an underlined word(s) followed by four words/group of words. Select the option that is nearest in meaning to the underlined word and mark your response on the Answer Sheet accordingly.

51. Having got excited she opened up the Pandora’s Box which led to lot of commotion
(a) uproar
(b) peace
(c) sound
(d) furious

Show Answer/Hide

Answer – (A)

52. The inherent danger in the problem is that it would lead to many more problems
(a) outward
(b) difficult
(c) hallow
(d) inbuilt

Show Answer/Hide

Answer – (D)

53. The officer was reprimanded by the court for delaying the case
(a) admonished
(b) appreciated
(c) praised
(d) disliked

Show Answer/Hide

Answer – (A)

54. Some people think that their strength is perpetual
(a) temporary
(b) powerful
(c) ever lasting
(d) all persuasive

Show Answer/Hide

Answer – (C)

55. One’s actions exemplify one’s attitude and values
(a) devise
(b) sympathize
(c) asks for
(d) demonstrate

Show Answer/Hide

Answer – (D)

56. The crux of the issue was that there was no evidence to prove the accused guilty of the act
(a) core
(b) part
(c) idea
(d) tip

Show Answer/Hide

Answer – (A)

57. Each child develops his/her competency based on the contexts and the inputs for learning
(a) capability
(b) thinking
(c) knowledge
(d) ideal

Show Answer/Hide

Answer – (A)

58. He appears to be very haughty, but he is a humble person
(a) tough
(b) modest
(c) arrogant
(d) knowledgeable

Show Answer/Hide

Answer – (C)

59. The newly appointed secretary is industrious
(a) diligent
(b) knowledgeable
(c) indolent
(d) insincere

Show Answer/Hide

Answer – (A)

60. The indignant attitude of the speaker made the groups unhappy
(a) resentful
(b) congenial
(c) unruly
(d) supportive

Show Answer/Hide

Answer – (A)

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!