UPSC CDS 2021 Answer Key

UPSC CDS 1 Exam 2021 English Paper (Official Answer Key)

COMPLETION OF SENTENCE

Directions : Following items have one part of the sentence followed by four alternatives. Complete the sentences by choosing the correct alternative.

21. Sheela has been at the receiving end
(a) but she is very honest
(b) and she is very honest
(c) she had been proud of it
(d) she was fine with it

Show Answer/Hide

Answer – (A)

22. Elam has no other option
(a) unless he wins
(b) but to accept the challenge
(c) though he has won challenge
(d) he has to accept the challenge

Show Answer/Hide

Answer – (B)

23. Although the group has been acquitted
(a) they are under the watch of police
(b) they are free to do anything
(c) there is no suspicion in them
(d) they have not been arrested

Show Answer/Hide

Answer – (A)

24. Unless you fulfil the essential qualifications
(a) you will be called for the interview
(b) you shall be selected for the post
(c) you will not be called for the interview
(d) you can’t be rejected

Show Answer/Hide

Answer – (C)

25. The company’s bid for the contract is rejected
(a) since it filled all the conditions
(b) for the company fulfilled the conditions
(c) for the company had not been in the goodwill list
(d) since the deposit in the account is found less than required

Show Answer/Hide

Answer – (D)

26. I could not sleep
(a) because being very tired
(b) despite being very tired
(c) in spite of being sleepless
(d) since being very tired

Show Answer/Hide

Answer – (*)

27. She married him
(a) since his good nature
(b) because his nature
(c) because of his nature
(d) in spite his nature

Show Answer/Hide

Answer – (C)

28. I will come to meet you
(a) In case you want
(b) in case of time
(c) because you need
(d) although you want

Show Answer/Hide

Answer – (A)

29. If you had planned the work well
(a) you shall have completed it on time
(b) you could complete it on time
(c) you will complete it on time
(d) you could have completed it on time

Show Answer/Hide

Answer – (D)

30. You can use my computer
(a) as long as you can’t use any external drive
(b) as long as you used any external drive
(c) as long as you do not use any external drive
(d) as long as you shall use any external drive

Show Answer/Hide

Answer – (C)

SPOTTING ERRORS

Directions : Each item in this section has a sentence with three underlined parts labelled as (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response on the Answer Sheet against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

31.
(a) He had been doing
(b) the job of a physician
(c) during the 1990s.
(d) No error.

Show Answer/Hide

Answer – (D)

32.
(a) He said
(b) that he preferred
(c) coffee than tea.
(d) No error.

Show Answer/Hide

Answer – (C)

33.
(a) All that
(b) glitters
(c) are not gold.
(d) No error.

Show Answer/Hide

Answer – (C)

34.
(a)A species is considered
(b) endangered when it is
(c) in a very high risk of extinction in the world.
(d) No error.

Show Answer/Hide

Answer – (C)

35.
(a) Our greatest glory
(b) is not in never falling
(c) but in rising every time we fell.
(d) No error.

Show Answer/Hide

Answer – (C)

36.
(a) Language is
(b) an essential modes of communication
(c) and every language matters in communication.
(d) No error.

Show Answer/Hide

Answer – (B)

37.
(a) The matter was been resolved
(b) after long deliberations
(c) among the members of the team.
(d) No error.

Show Answer/Hide

Answer – (A)

38.
(a) Care has been taken
(b) to ensure safety and security
(c) of the participants in the event.
(d) No error.

Show Answer/Hide

Answer – (D)

39.
(a) Indian film industry
(b) is considered to be
(c) one of the symbol of cultural and social life.
(d) No error.

Show Answer/Hide

Answer – (C)

40.
(a) It is still true
(b) that the Indian economy
(c) is dependent on monsoon.
(d) No error.

Show Answer/Hide

Answer – (D)

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!