Uttarakhand Review Officer (RO/ARO) – 2016 Exam Paper | ExamPillar
UKPCS RO/ARO
UKPCS RO/ARO

Uttarakhand Review Officer (RO/ARO) – 2016 Exam Paper

Read in Hindi Click Here

121. What was ‘Sangam’ in ancient India ?
(A) Sangha or Mandal of Tamil poets.
(B) Tamil King’s court poets
(C) Tamil settlement
(D) Mesolithic graves

Show Answer/Hide

Answer – (A)

122. Who built the Khajuraho temples ?
(A) Vijayanagar Kings
(B) Bahmani Sultans
(C) Chandel Kings
(D) Gupta Kings

Show Answer/Hide

Answer – (C)

123. The real name of Sabarmati Ashram ?
(A) Gandhi Ashram
(B) Satyagraha Ashram
(C) Finiks Farm
(D) Dandi Ashram

Show Answer/Hide

Answer – (B)

124. From 1906 to 1920, the role of Md. Ali Jinnah during freedom struggle of India was
(A) Separatist
(B) Fundamentalist
(C) Nationalist
(D) Nationalist and Secular

Show Answer/Hide

Answer – (D)

125. Dr. B.R. Ambedkar published three periodicals for the safeguard of Dalit rights. Which of the following is not one of them ?
(A) Mook Nayak
(B) bahishkrit Bharat
(C) Bahishkrit Samaj
(D) Equality Janta

Show Answer/Hide

Answer – (C)

126. By which date did the British Government declare to grant India full self Government ?
(A) January 26 1946
(B) August 15, 1947
(C) December 31, 1947
(D) June 30, 1948

Show Answer/Hide

Answer – (D)

127. The first Sultan who started the work of translation of Hindu Religious texts into Persian Language, was
(A) Iltutmish
(B) Alauddin Khilji
(C) Mohammed-Bin-Tughlaq
(D) Firoz-Shah-Tughlaq

Show Answer/Hide

Answer – (D)

128. Which was the highest gold coin in the reign of Akbar ?
(A) Ilahi
(B) Jalali
(C) Shahanshah
(D) Asharfi

Show Answer/Hide

Answer – (C)

129. Who started the ‘Silk-route’ (Marg) for Indians ?
(A) Kanishka
(B) Harshwardhan
(C) Ashok
(D) Fahien

Show Answer/Hide

Answer – (A)

130. ‘Privy Purse’ was related to whom in the Post-Independence period ?
(A) Landlords
(B) Former kings
(C) Industrialists
(D) Indio planters

Show Answer/Hide

Answer – (B)

131. Who nominates the 12 members for Rajya Sabha in India ?
(A) Prime Minister
(B) Chief Justice
(C) President
(D) Vice President

Show Answer/Hide

Answer – (C)

132. In the Constitution of India, the Residuary powers are entrusted to
(A) State
(B) Centre
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

133. By which Constitutional Amendment, the subject of Education’ was transferred from State list to concurrent list ?
(A) 5th
(B) 9th
(C) 42nd
(D) 44th

Show Answer/Hide

Answer – (C)

134. Which of the following state does not have ‘Legislative Council ?
(A) Uttar Pradesh
(B) Maharashtra
(C) Karnataka
(D) Uttarakhand

Show Answer/Hide

Answer – (D)

135. The concept of Public Interest Litigation (PIL) originated in
(A) United Kingdom
(B) Australia
(C) United States of America
(D) India

Show Answer/Hide

Answer – (C)

136. The Constitution of India declares India as
(A) A voluntary Federation
(B) A Confederation
(C) A Union of States
(D) A Federation

Show Answer/Hide

Answer – (C)

137. Who settles the dispute regarding the election of the President of India?
(A) Supreme Court
(B) Election Commission
(C) Parliament
(D) None of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

138. Who propounded the theory of Economic Drain’ ?
(A) M.K. Gandhi
(B) Jawaharlal Nehru
(C) Dadabhai Naoroji
(D) R.C. Dutt

Show Answer/Hide

Answer – (C)

139. The first ‘Lokpal Bill’ was introduced in the Parliament of India in
(A) 1971
(B) 1967
(C) 1972
(D) 1968

Show Answer/Hide

Answer – (D)

140. The first book written by M.K. Gandhi was
(A) My Experiment with Truth
(B) Hind Swaraj
(C) India of My Dreams
(D) Key to the Health

Show Answer/Hide

Answer – (B)

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!