CTET Exam Sep 2016 Paper – 1 (English Language)

CBSE conducted the CTET (Central Teacher Eligibility Test) Exam Paper held on 18th Sep 2016 Morning and Evening Shift. Here The CTET Solved Question Paper I (Class I to V) Solved Paper. 

CTET (Central Teachers Eligibility Test) Paper First Session : Primary Level (Class 1 to Class 5).

परीक्षा (Exam) : CTET Paper I (Class I to V) 
भाग (Part) : English Language 
परीक्षा आयोजक (Organized) : CBSE 
कुल प्रश्न (Number of Question) : 30
परीक्षा तिथि (Exam Date) – 18th Sept 2016

Read Also …

CTET Exam Sep 2016 Paper -1 (Junior Level)
Part – English Language

Directions (Qs. 1-8) : Answer the following questions 1 honey. This st. by selecting the correct/most appropriate options.

The art of Madhubani painting is the traditional style developed in the Mithila region, in the villages around Madhubani, Bihar. Madhubani literally means a forest of honey. This style of painting has been traditionally used by the women of the region, though today men are also involved to meet the demand. The work is done on freshly plan mud walls. For commercial purposes, it is now being done on paper, cloth, etc.

The paintings are basically of religious nature. They are done in the special rooms of their homes (in the Pooja room, ritual. area, bridal room), on the main village walls, etc., for ceremonial or ritualistic purposes. The women offer prayers to the deity before starting the work. Figures from nature and mythology are adapted to suit their style. The themes and designs widely painted are the worship of Hindu deities such as Krishna, Rama, Shiva, Durga, Lakshmi, Saraswati, Sun and Moon, Tulsi plant, court scenes, wedding scenes and other social events taking place around them.

Floral, animal and bird motifs, geometrical designs are used to fill up all the gaps. There is hardly any empty space in this style. Cotton wrapped around a bamboo stick forms the brush. The colours applied are prepared by the artists. The skill is handed down the generations, and hence the traditional designs and patterns are widely maintained. It is believed that the genesis of Madhubani paintings came about when King Janaka asked for paintings to be developed for his daughter Sita’s wedding.

1. Madhubani paintings are no longer done exclusively by women on walls
A. as men are better painters
B. as paper is cheaper
C. because cloth is more durable
D. to meet their widespread demand

Read Also ...  CTET December 2019 - Paper - II (Child Development and Pedagogy) Official Answer Key

Click To Show Answer/Hide

उत्तर – (D)

2. Madhubani paintings are essentially of religious nature when they are done
A. on the village walls
B. using figures from nature
C. in the Pooja room
D. in the bridal room

Click To Show Answer/Hide

उत्तर – (C)

3. These paintings become secular when they depict
A. Tulsi plant
B. wedding scenes.
C. court scenes
D. worship of Saraswati

Click To Show Answer/Hide

उत्तर – (C)

4. A Madhubani painting shows only:
A. flowers and plants
B. geometrical designs
C. a balanced portrayal of all of them
D. Hindu deities

Click To Show Answer/Hide

उत्तर – (C)

5. The art of Madhubani painting is learnt in the:
A. families at home
B. homes of renowned artists
C. Ashrams of Madhubani
D. schools of art

Click To Show Answer/Hide

उत्तर – (A)

6. ‘Floral’ is an adjective derived from the noun, ‘flower’.
Aural is derived from the noun:
A. ear
B. eye
C. mouth
D. morning

Click To Show Answer/Hide

उत्तर – (A)

7. “_____ on freshly plastered mud walls.”
The word ‘plastered‘ is a/an:
A. infinitive
B. participle
C. particle
D. gerund

Click To Show Answer/Hide

उत्तर – (B)

8. The word ‘genesis’ means the same as:
A. original
B. spirit
C. growth
D. birth

Click To Show Answer/Hide

उत्तर – (D)

Directions (Qs. 9-13) : Answer the following questions by selecting the correct/most appropriate options.

9. Language is not:
A. symbolic
B. instinctive
C. social
D. arbitrary

Click To Show Answer/Hide

उत्तर – (B)

10. When language development is a deliberate and conscious effort, language is:
A. acquired
B. honed
C. brushed up
D. learned

Click To Show Answer/Hide

उत्तर – (D)

11. What is a ‘task’ in task-based language learning?
A. A piece of work which exposes learners to language
B. A piece of work which enables learners to do an activity
C. A piece of work for the parents to do their children’s homework
D. A piece of activity for teachers to do in the classroom

Click To Show Answer/Hide

उत्तर – (A)

12. Travelogue is a genre of:
A. poetry .
B. criticism
C. bibliography
D. literature

Click To Show Answer/Hide

उत्तर – (D)

13. The most important aspect of an effective language classroom is to provide learners with an opportunity to:
A. imitate
B. interact
C. interfere
D. assess

Click To Show Answer/Hide

उत्तर – (B)

14. A teacher of Class V is practicing ‘interactive listening’ in the class. She should focus on:
A. listening and responding
B. listening and observing speakers’ attitude
C. listening to word stress and intonation
D. listening to the pronunciation

Click To Show Answer/Hide

उत्तर – (A)

15. A word with same spelling and same pronunciation as another, but with a different meaning is a/an:
A. synonym
B. homonym
C. homophone
D. antonym

Read Also ...  CTET Exam 2018 - Paper - II (Child Development and Pedagogy) Answer Key

Click To Show Answer/Hide

उत्तर – (B)

16. A shorter form of a group of words, which usually occurs in an auxiliary verb, is:
A. conjunction
B. connotation
C. connector
D. contraction

Click To Show Answer/Hide

उत्तर – (D)

17. Aditi, a visually challenged child in Class IV, does not have any text in braille. How can a teacher facilitate her in reading the English textbook?
A. She may ask the principal to arrange a special teacher for her.
B. She may arrange and give the audio CD of the textbook to the child.
C. Instead of focussing on this single child, she may use her energy in teaching the remaining class.
D. She may ask her parents to look after their child.

Click To Show Answer/Hide

उत्तर – (B)

18. Poetry teaching is generally meant for:
A. language learning
B. learning grammar
C. learning punctuation
D. enjoyment and appreciation

Click To Show Answer/Hide

उत्तर – (D)

19. Reading English as a second language means:
A. decoding of letters and words
B. reading aloud
C. reading for grammar
D. meaning making

Click To Show Answer/Hide

उत्तर – (D)

20. When learners give feedback on each other’s language, work, learning strategies, performance, etc., it is called:
A. peer assessment
B. formal assessment
C. group assessment
D. self-assessment

Click To Show Answer/Hide

उत्तर – (A)

21. A teacher after completing a chapter asks the students some questions to review their learning and check their understanding. The questions she is asking will be based on:
A. middle-order thinking skills
B. lower-order thinking skills
C. hyper-order thinking skills
D. higher-order thinking skills

Click To Show Answer/Hide

उत्तर – (B)

22. A good teaching-learning material (TLM) can best:
A. facilitate the teaching-learning process
B. be a source of entertainment
C. help the teacher to transact material without any modification
D. help the learners acquire a language

Click To Show Answer/Hide

उत्तर – (A)

23. While providing feedback to the parents, a teacher should not:
A. compare the current performance of the child with her previous performance
B. give qualitative feedback about the child
C. share the incidents recorded in the anecdotes
D. compare their child with other children

Click To Show Answer/Hide

उत्तर – (D)

Directions (Qs. 24 – 30): Answer the following questions by selecting the correct/most appropriate options.

A remarkable feature of Edison’s inventions was their basic simplicity. There were innumerable scientists possessing deep knowledge of electricity, chemistry, etc., but it was this unschooled genius who succeeded where they failed. What were his unique qualities? Firstly, he had an uncanny ability to judge the practical use of any scientific fact. Secondly, he was blessed with patience and perseverance. He would try out countless ideas till he found the right one. Third was his business acumen, which enabled him to earn the large sums of money necessary to conduct experimental work.
Edison’s enthusiasm for work and optimistic attitude ensured a long and productive life. Only after crossing the age of seventy-five did he start slowing down. During his final illness, his curiosity about his condition, medicines, and treatment, made the doctors think that that possibly he was taking this too as one of his scientific investigations! He passed away on 18 October, 1931, at the ripe old age of eighty-four.
During his lifetime itself Edison became one of the most famous men in the world. Honours were showered on him. Among them was the congressional gold medal in 1960, he was for his contributions to human welfare. In 1960, he posthumously elected to the Hall of Fame for Great Americans at New York University. But the tribute that was most eloquent was quite unintended. The authorities contemplated switching off the power supply in New York, the scene of his triumph in 1882, for two minutes as a mark of respect on his death. But 1931 was not 1882. Since normal life would have come to a standstill by the two-minute power cutoff, the idea was given up. There could be no greater tribute to the man than this negative tribute!

Read Also ...  CTET July 2019 - Paper - I (Language - II English) Official Answer Key

24. The most remarkable feature of Edison’s inventions was their:
A. multiple usefulness
B. low cost
C. aesthetic aspect
D. fundamental simplicity

Click To Show Answer/Hide

उत्तर – (D)

25. According to the author, Edison became prosperous because he:
A. made the best use of his time
B. had great business sense
C. had luck on his side
D. worked very hard

Click To Show Answer/Hide

उत्तर – (B)

26. To conduct experimental work, Edison needed:
A. huge amounts of money
B. calm and quiet atmosphere
C. sophisticated gadgets
D. support of generous patrons

Click To Show Answer/Hide

उत्तर – (A)

27. Edison’s long and productive life can be attributed to:
A. his involvement in charitable work
B. his positive attitude
C. his immensely good health
D. a large circle of friends

Click To Show Answer/Hide

उत्तर – (B)

28. The word “uncanny’ as used in the passage me
A. terrific
B. astonishing
C. weird
D. great

Click To Show Answer/Hide

उत्तर – (C)

29. The opposite of ‘famous’ is:
A. unknown
B. negligible
C. unnoticeable
D. unpopular

Click To Show Answer/Hide

उत्तर – (A)

30. Which part of speech is the underlined word!
“___ any scientific fact.”
A. Adjective
B. Adverb
C. Preposition
D. Noun

Click To Show Answer/Hide

उत्तर – (A)

 

Read Also …. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close button
error: Content is protected !!