66th Bihar PCS Pre Exam 2020 Answer Key

66th BPSC CCE Prelims Exam 27 Dec 2020 (Answer Key)

141. Which of the following countries is India’s top trading partner in 2019-20?
(A) USA
(B) China
(C) UAE
(D) Saudi Arabia
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

142. Which of the following infrastructure sectors of India is related with Bharatmala Project?
(A) Telecom sector
(B) Railways
(C) Road infrastructure
(D) Port sector
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

143. Which of the following agencies releases the index of industrial production to measure industrial performance in India?
(A) The National Sample Survey Office (NSSO)
(B) The Reserve Bank of India (RBI)
(C) The Central Statistics Office (CSO)
(D) The Indian Statistical Institute (ISI)
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (E)

144. According to the Ease of Doing Business Report, 2020, India improved their rank from
(A) 77 in previous year 20 63rd position
(B) 130 in previous year to 100th position
(C) 100 in previous year to 77th position
(D) 77 in previous year to 67th position
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

145. To improve institutional agricultural credit flow, what credit target for 2020-21 has been fixed in the Union Budget of India?
(A) 10 lakh crore
(B) 13.5 lakh crore
(C) 15 lakh crore
(D) 16.5 lakh crore
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

146. The objective of PM-KUSUM Scheme is
(A) to reduce farmers’ dependence on monsoon for irrigation
(B) to reduce farmers’ dependence on moneylenders for credit
(C) promotion of floriculture in India
(D) to remove farmers’ dependence diesel and kerosene and to link pump sets to solar energy
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

147. Which of the following commercial banks of India come India comes in top 100 global banks?
(A) ICICI Bank
(B) SBI
(C) HDFC Bank
(D) Kotak Mahindra Bank
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

148. The Government of India announced a new scheme ‘NIRVIK’ in the Budget for 2020-21. Which of the following sectors of economy will take the benefit from this scheme?
(A) Agriculture sector
(B) Industrial sector
(C) Health sector
(D) Export sector
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

149. Bihar Government has introduced the Comprehensive Financial Management System (CFMS) on 1st April, 2019. This system
(A) will make all financial activities in the State online and paperless
(B) will solve the problem of NPA of banks
(C) will ensure effective implementation of State projects
(D) will manage State Government finances including local bodies
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

150. The Government of India conferred the Krishi Karman Award to Bihar State on 2nd January, 2020. This award was given for
(A) production and productivity of maize and wheat
(B) food grain production
(C) production of rice
(D) production of oilseeds
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

 

Read Also :

Read Related Posts

9 Comments

  1. Sir, is there any correct sources of questions no 73, 83, 116 as I given answers as you provided but some of answers keys have given others answer. So kindly provide the sources so that I can start my preparation for mains exam.

    • Question – 20
      Given that average of numbers =
      n2 = sum of m numbers​ / m
      sum of  numbers 
      Given that average of  numbers =

      m2= sum of n numbers​/n
      sum of  numbers 
      Average of numbers is  = (
  2. Question No. 69. They are awarded for Science & Tech in Medical Sciences, right? So the option of medical science is there.

  3. Answers for que. 12 should be B

    Vinoba bhave – 1st individual satyagrahi
    C R Das – Deshbandhu
    William Wedderburn – Congress President in 1889, 1910
    Indian House – London

Leave a Reply

Your email address will not be published.

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!