66th Bihar PCS Pre Exam 2020 Answer Key

66th BPSC CCE Prelims Exam 27 Dec 2020 (Answer Key)

101. Who wrote the famous play, Neel Darpan in which oppression of indigo farmers is displayed?
(A) Sharat Chandra Chatterjee
(B) Rabindranath Tagore
(C) Barindra Ghosh
(D) Dinabandhu Mitra
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

102. The famous Battle of Wandiwash in 1760 was fought by the British against whom?
(A) The French
(B) Spain
(C) Mysore
(D) Carnatic
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

103. Which of the following Acts introduced separate electorate system in India?
(A) The Regulating Act, 1773
(B) The Charter Act, 1833
(C) The Pitt’s India Act, 1784
(D) The Indian Councils Act, 1909
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

104. Kol Mutiny of 1831 under Buddho Bhagat took place in which of the following regions?
(A) Kutch
(B) Singhbhum
(C) Western Ghats
(D) Satara
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

105. Who spearheaded the 1857 Revolt in Bihar?
(A) Nana Saheb
(B) Tatya Tope
(C) Kunwar Singh
(D) Maulavi Ahmadullah
(C) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

106. Among the following pairs of tribe and h one is not correctly matched?
(A) Santhal – Banka
(B) Munda – Jamui
(C) Oraon – Supaul
(D) Kharwar – Bhagalpur
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (E)

107. What is the percentage of all types of forest area to the total geographical area of Bihar State?
(A) 7.27
(B) 6.87
(C) 3.21
(D) 12.77
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

108. Which one of the following districts is having the only National Park of Bihar?
(A) Nalanda
(B) Bhagalpur
(C) West Champaran
(D) East Champaran
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

109. The largest island of Japan in terms of the geographical area is
(A) Hokkaido
(B) Honshu
(C) Shikoku
(D) Kyushu
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

110. Greenland is a part of which one of the following countries?
(A) Denmark
(B) Finland
(C) Canada
(D) United Kingdom
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

111. Which one of the following countries of the world has the largest Indian population as on December 2018?
(A) United Arab Emirates
(B) Malaysia
(C) United Kingdom
(D) United States of America
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

112. Among the following countries, which country has recorded the highest annual gold output (in tonnes) in 2019?
(A) Russia
(B) Australia
(C) China
(D) United States of America
(E) None of the above / More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

113. Among the following continents, which one has the highest number of countries?
(A) Europe
(B) Asia
(C) Africa
(D) North America
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

114. The State of India with the highest percentage of tribal population total population as per the 2011 Census is
(A) Arunachal Pradesh
(B) Nagaland
(C) Mizoram
(D) Meghalaya
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

115. Which one of the following coffee growing areas is not in Karnataka?
(A) Chikmagalur
(B) Coorg
(C) Baba Budangin
(D) Pulneys
(E) None of the above / More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

116. Which one of the following districts of India is the largest in terms of geographical area?
(A) Leh
(B) Kutch
(C) Jaisalmer
(D) Barmer
(E) None of the above/More than of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

117. The State of India with maximum number of wildlife sanctuaries is
(A) Karnataka
(B) Tamil Nadu
(C) Maharashtra
(D) Madhya Pradesh
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

118. Which of the following rivers flowing in Bihar is a north flowing river?
(A) Bagmatic
(B) Kamla
(C) Kosi
(D) Gandak
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (E)
Sone River

119. Atal Tunnel is across which one of the following Himalayan ranges?
(A) Zanskar
(B) Western Pir Panjal
(C) Ladakh
(D) Eastern Pir Panjal
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

120. India’s 13th major port is going to be set up in which State?
(A) Kerala
(B) Gujarat
(C) Maharashtra
(D) Tamil Nadu
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

9 Comments

  1. Sir, is there any correct sources of questions no 73, 83, 116 as I given answers as you provided but some of answers keys have given others answer. So kindly provide the sources so that I can start my preparation for mains exam.

    • Question – 20
      Given that average of numbers =
      n2 = sum of m numbers​ / m
      sum of  numbers 
      Given that average of  numbers =

      m2= sum of n numbers​/n
      sum of  numbers 
      Average of numbers is  = (
  2. Question No. 69. They are awarded for Science & Tech in Medical Sciences, right? So the option of medical science is there.

  3. Answers for que. 12 should be B

    Vinoba bhave – 1st individual satyagrahi
    C R Das – Deshbandhu
    William Wedderburn – Congress President in 1889, 1910
    Indian House – London

Leave a Reply

Your email address will not be published.

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!