66th Bihar PCS Pre Exam 2020 Answer Key

66th BPSC CCE Prelims Exam 27 Dec 2020 (Answer Key)

21. In a group of athletic teams in a school, 21 are in the basketball team, 26 in the hockey team and 29 in the football team. If 14 play hockey and basketball, 12 play football and basketball, 15 play hockey and football, 8 play all the three games, on how many play football only?
(A) 10
(B) 29
(C) 21
(D) 18
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

22. Mohan can do a bit of work in 25 days which can be completed by Sohan in 20 days. Both together labour for 5 days and afterward Mohan leaves off. How long will Sohan take to complete the remaining work?
(A) 20 days
(B) 11 days
(C) 14 days
(D) 21 days
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

23. A clock is started at 12:00 noon. By 10 minutes past 5:00, the hour hand has turned through
(A) 135°
(B) 145°
(C) 155°
(D) 165°
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

24. Which one of the following cannot be the square of a natural number?
(A) 26569
(B) 143642
(C) 30976
(D) 28561
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

25. Given that
217x + 131y = 913
131x + 217y = 827
then x and y are respectively
(A) 5 and 7
(B) 3 and 2
(C) -5 and -7
(D) 2 and 5
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

26. Ginger is a stem and not root because
(A) it stores food material
(B) it has nodes and internodes
(C) it grows horizontally in the soil
(D) it lacks chlorophyll
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

27. The sweetest sugar among the following is
(A) fructose
(B) glucose
(C) maltose
(D) sucrose
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

28. Among the following, which is not a true fruit?
(A) Apple
(B) Grape
(C) Date
(D) Plum
(E) None of the above/More than of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

29. Legumes are highly nutritious because they are rich in
(A) fat
(B) protein
(C) oil
(D) starch
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

30. Clove, a spice, is obtained from which part of the plant?
(A) Fruit
(B) Stem
(C) Root
(D) Flower bud
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

31. The radiations used in the treatment of muscle ache are
(A) infrared
(B) microwave
(C) UV
(D) X-ray
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

32. The total resistance of a circuit having two parallel resistors is 1.403 kilo-ohm. If one of the resistors is 2.0 kilo-ohm, then the other resistor will be
(A) 1.403 kilo-ohm
(B) 2.0 kilo-ohm
(C) 3.403 kilo-ohm
(D) 4.70 kilo-ohm
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

33. On heating, the resistance of a semiconductor
(A) increases
(B) decreases
(C) remains same then
(D) first increases and decreases
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

34. Faraday constant
(A) depends on the amount of the electrolyte
(B) depends on the current passed in the electrolyte
(C) depends on the volume of the solvent in which the electrolyte is dissolved
(D) is a universal constant
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

35. ‘Light-year’ is a unit of
(A) time
(B) speed
(C) distance
(D) intensity of light
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

36. Which of the following does not change when light travels from one medium to another?
(A) Velocity
(B) Wavelength
(C) Frequency
(D) Refractive index
(E) None of the above/More than o of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

37. The velocity of electromagnetic way is
(A) 3×108 ms-1
(B) 3×107 ms-1
(C) 3×106 ms-1
(D) 3×105 ms-1
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

38. The first man who placed his foot on the moon is
(A) Leonov
(B) Neil Armstrong
(C) Michael Collins
(D) James Van Allen
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

39. The number of neutrons in the nucleus of plutonium nuclide (94Pu242) is
(A) 94
(B) 148
(C) 242
(D) 336
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

40. The highest viscosity among the following is of
(A) water
(B) air
(C) blood
(D) honey
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

9 Comments

  1. Sir, is there any correct sources of questions no 73, 83, 116 as I given answers as you provided but some of answers keys have given others answer. So kindly provide the sources so that I can start my preparation for mains exam.

    • Question – 20
      Given that average of numbers =
      n2 = sum of m numbers​ / m
      sum of  numbers 
      Given that average of  numbers =

      m2= sum of n numbers​/n
      sum of  numbers 
      Average of numbers is  = (
  2. Question No. 69. They are awarded for Science & Tech in Medical Sciences, right? So the option of medical science is there.

  3. Answers for que. 12 should be B

    Vinoba bhave – 1st individual satyagrahi
    C R Das – Deshbandhu
    William Wedderburn – Congress President in 1889, 1910
    Indian House – London

Leave a Reply

Your email address will not be published.

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!