66th Bihar PCS Pre Exam 2020 Answer Key

66th BPSC CCE Prelims Exam 27 Dec 2020 (Answer Key)

81. Recently in USA, Operation MAGA’ is related to
(A) campaign against COVID-19
(B) Donald Trump’s re-election campaign
(C) Joseph Biden’s election campaign
(D) make army great again campaign
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (E)

82. Which Arab state has started first nuclear power plant?
(A) Iraq
(B) Saudi Arabia
(C) United Arab Emirates
(D) Egypt
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

83. Which was the first Arab state was the first Arab state to sign peace deal with Israel?
(A) Egypt
(B) Jordan
(C) Bahrain
(D) Sudan
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

84. Which country assumed the role of Chairman of the International Labour Organization’s Governing Body for the period of October 2020 till June 2021?
(A) Japan
(B) New Zealand
(C) Australia
(D) India
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

85. ‘Operation My Saheli’ launched in September 2020 aims
(A) to encourage self-defence education among girls
(B) to boost the security of women passengers in trains
(C) to explore new job opportunities for women
(D) to boost awareness against girl child labour
(E) None of the above/ More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

86. Who drew Gandhiji’s attention to the plight of indigo peasants in Champaran?
(A) Rajendra Prasad
(B) Anugrah Narayan Sinha
(C) Acharya Kripalani
(D) Raj Kumar Shukla
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

87. Which was the first capital of ancient Mahajanapada Magadh?
(A) Pataliputra
(B) Vaishali
(C) Champa
(D) Anga
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

88. Swami Sahajananda was related to which of the following ?
(A) Tribal Movement in Bihar
(B) Labour Movement in Bihar
(C) Peasant Movement in Bihar
(D) Caste Movement in Bihar
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

89. Which of the following was Gandhiji’s first Satyagraha Movement in India in which he used Civil Disobedience?
(A) Champaran
(B) Kheda
(C) Ahmedabad
(D) Rowlatt Satyagraha
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

90. In which of the following Harappan cities, furrows of ploughed fields have been found?
(A) Kalibangan
(B) Dholavira
(C) Mohenjo-daro
(D) Lothal
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

91. Triratna or Three Jewels, i.e., right knowledge, right faith and right action are related to which of the following?
(A) Buddhism
(B) Hinduism
(C) Jainism
(D) Christianity
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

92. Which of the following rulers convened the Fourth Buddhist Council in Kashmir?
(A) Ashoka
(B) Ajatashatru
(C) Kanishka
(D) Kalashoka
(E) None of the above / More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

93. Which of the following philosophies of India propounded the atom theory?
(A) Yoga
(B) Nyaya
(C) Sankhya
(D) Vaisheshika
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

94. Which Delhi Sultan is known for adopting the blood and iron policy?
(A) Iltutmish
(B) Balban
(C) Ala-ud-din Khalji
(D) Muhammad bin Tughluq
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

95. Which medieval Indian empire was famous for elaborated local self-government?
(A) Chalukya
(B) Chola
(C) Solanki
(D) Parmar
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

96. Pietra dura is related to which of the following?
(A) Decorating the walls floral designs made of semi-precious
(B) Building sloping wall in Minars
(C) Use of arch in construction
(D) Use of marble in buildings
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

97. Which Mughal ruler established Karkhanas for painting?
(A) Humayun
(B) Akbar
(C) Jahangir
(D) Shah Jahan
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

98. The dual system of governance in Bengal was enforced by
(A) Warren Hastings
(B) William Bentinck
(C) Robert Clive
(D) Lord Curzon
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

99. Who among the following participated in the Parliament of Religions held at Chicago in 1893 ?
(A) Dayananda Saraswati
(B) Swami Vivekananda
(C) Mahatma Gandhi
(D) Raja Rammohan Roy
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

100. Who established Swaraj Party in 1923?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Vallabhbhai Patel
(C) C. R. Das and Motilal Nehru
(D) BR Ambedkar
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

9 Comments

  1. Sir, is there any correct sources of questions no 73, 83, 116 as I given answers as you provided but some of answers keys have given others answer. So kindly provide the sources so that I can start my preparation for mains exam.

    • Question – 20
      Given that average of numbers =
      n2 = sum of m numbers​ / m
      sum of  numbers 
      Given that average of  numbers =

      m2= sum of n numbers​/n
      sum of  numbers 
      Average of numbers is  = (
  2. Question No. 69. They are awarded for Science & Tech in Medical Sciences, right? So the option of medical science is there.

  3. Answers for que. 12 should be B

    Vinoba bhave – 1st individual satyagrahi
    C R Das – Deshbandhu
    William Wedderburn – Congress President in 1889, 1910
    Indian House – London

Leave a Reply

Your email address will not be published.

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!