66th Bihar PCS Pre Exam 2020 Answer Key

66th BPSC CCE Prelims Exam 27 Dec 2020 (Answer Key)

41. Milk is a poor source of
(A) calcium
(B) protein
(C) vitamin C
(D) carbohydrate
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

42. The breath test conducted by police to check drunken driver has which one of the following on the filter paper?
(A) Potassium dichromate-sulfuric acid
(B) Potassium permanganate sulfuric acid
(C) Silica gel coated with silver nitrate
(D) Turmeric
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

43. Glucose is converted to ethyl alcohol by the enzyme
(A) maltase
(B) invertase
(C) zymase
(D) diastase
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

44. Limewater is turned milky by
(A) CO
(B) CO2
(C) O2
(D) O3
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

45. The incomplete burning of petrol and diesel produces
(A) nitric oxide
(B) nitrogen dioxide
(C) carbon dioxide
(D) carbon monoxide
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

46. The pH of a solution changes from 3 to 6. The H+ ion concentration will
(A) increase 3 times
(B) decrease 3 times
(C) decrease 10 times
(D) decrease 1000 times
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

47. A mixture of sand and naphthalene can be separated by
(A) sublimation
(B) distillation
(C) chromatography
(D) fractional distillation
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

48. The numbers of sigma an in benzene are numbers of sigma and pi bonds
(A) 3, 3
(B) 3, 6
(C) 12, 3
(D) 12, 6
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

49. The elements present in urea are
(A) C, H, O
(B) C, N, O
(C) C, H, N
(D) C, H, N, O
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

50. The poorest conductor of heat among the following is
(A) copper
(B) lead
(C) mercury
(D) zinc
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

51. The vitamin which is effective in blood clotting is
(A) vitamin A
(B) vitamin B
(C) vitamin D
(D) vitamin K
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

52. The female sex hormone is
(A) estrogen
(B) androgen
(C) insulin
(D) oxytocin
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

53. The Nobel Prize for developing treatment of Parkinson’s disease was given to
(A) Arvid Carlsson
(B) John F. Enders
(C) Robert B. Laughlin
(D) Walter Kohn
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

54. The malfunctioning of thyroid gland is due to the deficiency of
(A) vitamin A
(B) calcium
(C) iodine
(D) iron
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

55. The sensitive area of the human tongue to bitterness is
(A) tip
(B) middle part
(C) posterior part
(D) edge
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

56. On the occasion of the first anniversary of the Fit India Movement, who gave the Mantra, ‘Fitness Ki Dose, Aadha Chanta Roz (Fitness Dose, Hall an Hour Daily)’?
(A) Prime Minister Narendra Modi
(B) Union Home Minister Amit Shah
(C) Union Health Minister Dr. Harsh Vardhan
(D) Yoga Guru Baba Ramdev
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

57. On the one hundred birth anniversary of Rajmata Vijaya Raje Scindia, Prime Minister Narendra Modi released a
(A) fifty rupees coin
(B) fifty rupees note
(C) one hundred rupees coin
(D) one hundred rupees note
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

58. Which State’s short documentary film, Chi Lupo has won Dada Saheb Phalke Award, 2020?
(A) Manipur
(B) Nagaland
(C) Meghalaya
(D) Arunachal Pradesh
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

59. Which private sector bank has launched ‘e Kisaan Dhan’ app for farmers?
(A) Axis Bank
(B) HDFC Bank
(C) IDBI Bank
(D) Kotak Mahindra Bank
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

60. At the international airport of which city, India launched its first COVID-19 testing facility?
(A) Kolkata
(B) Delhi
(C) Mumbai
(D) Bengaluru
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

9 Comments

  1. Sir, is there any correct sources of questions no 73, 83, 116 as I given answers as you provided but some of answers keys have given others answer. So kindly provide the sources so that I can start my preparation for mains exam.

    • Question – 20
      Given that average of numbers =
      n2 = sum of m numbers​ / m
      sum of  numbers 
      Given that average of  numbers =

      m2= sum of n numbers​/n
      sum of  numbers 
      Average of numbers is  = (
  2. Question No. 69. They are awarded for Science & Tech in Medical Sciences, right? So the option of medical science is there.

  3. Answers for que. 12 should be B

    Vinoba bhave – 1st individual satyagrahi
    C R Das – Deshbandhu
    William Wedderburn – Congress President in 1889, 1910
    Indian House – London

Leave a Reply

Your email address will not be published.

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!