66th Bihar PCS Pre Exam 2020 Answer Key

66th BPSC CCE Prelims Exam 27 Dec 2020 (Answer Key)

61. Rafale fighter aircraft has been formally inducted into the Indian Air Force at which Air Force Station?
(A) Hindon
(B) Sarsawa
(C) Ambala
(D) Amritsar
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

62. The name of India’s first indigenous anti-radiation missile is
(A) Tandav
(B) Trinetra
(C) Saksham
(D) Rudram
(E) None of the above/More than of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

63. Who has been appointed by the Board of Control for Cricket in India as the Head of All India Women’s Selection Committee
(A) Mithu Mukherjee
(B) Neetu David
(C) Renu Margrate
(D) V. Kalpana
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

64. Who has won the Women’s Singles US Open Tennis Tournament, 2020?
(A) Naomi Osaka
(B) Bianca Andreescu
(C) Sofia Kenin
(D) K. Pliskova
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

65. Which athlete scored first position in the London Marathon held on 4th October, 2020?
(A) Eliud Kipchoge
(B) Shura Kitata
(C) Vincent Kipchumba
(D) Sisay Lemma
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (E)

66. Which Indian cricketer along with M. S. Dhoni announced retirement from the international cricket on 15th August, 2020?
(A) Suresh Raina
(B) Harbhajan Singh
(C) Bhuvneshwar Kumar
(D) Rohit Sharma
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

67. Who has been appoint has been appointed as the person of the National School of Drama recently?
(A) Mahesh Bhatt
(B) Akshay Kumar
(C) Anupam Kher
(D) Paresh Rawal
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

68. Who is the Chairman of the Defence Research and Development Organization?
(A) Surjeet Singh Deswal
(B) Dr. G. Satheesh Reddy
(C) Arvind Saxena
(D) Charanjit Singh Attra
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

69. For which discipline. Dr. Bushra Ateeq and Dr. Ritesh Agarwal have been selected for Shanti Swarup Bhatnagar Prize, 2020?
(A) Chemical Sciences
(B) Physical Sciences
(C) Medical Sciences
(D) Mathematical Sciences
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

70. Who has been selected for the Nobel Peace Prize, 2020?
(A) European Union
(B) World Food Programme
(C) Robert B. Wilson
(D) Paul R. Milgrom
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

71. Which Indian Film actor has been included in the Time Magazine’s list of hundred most influential people of 2020 ?
(A) Ayushmann Khurrana
(D) Shahrukh Khan
(C) Ajay Devgan
(D) Sunny Deol
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

72. How many Indian beaches have been recommended for the Blue Flag Certification recently?
(A) Six
(B) Seven
(C) Eight
(D) Nine
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

73. Ram Vilas Paswan started his political career from which political party?
(A) Janata Party
(B) Bharatiya Lok Dal
(C) Samyukta Socialist Party
(D) Praja Socialist Party
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

74. When did the Election Commission of India issue a Press Note for the General Election to the Legislative Assembly of Bihar, 2020?
(A) 23rd September, 2020
(B) 24th September, 2020
(C) 25th September, 2020
(D) 26th September, 2020
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (E)

75. In which State, ‘Ghar Tak Fiber’ Scheme has been launched on 21st September 2020 thro video conference?
(A) Uttar Pradesh
(B) Madhya Pradesh
(C) Bihar
(D) Karnataka
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

76. Bihar politician Late Raghuvansh Prasad Singh was for the first time elected to which Lok Sabha?
(A) Tenth Lok Sabha
(B) Eleventh Lok Sabha
(C) Twelfth Lok Sabha
(D) Thirteenth Lok Sabha
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

77. Which among the following is not a member of the Quadrilateral Security Dialogue an informal strategic forum?
(A) India
(B) Japan
(C) China
(D) Australia
(E) None of the above/ More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

78. Who represented India’s perspective in the Fifth BRICS Culture Ministers Meeting held through a video conference in September 2020?
(A) Prahlad Singh Patel
(B) Ramesh Pokhriyal Nishanke
(C) Nitin Gadkari
(D) Ravi Shankar Prasad
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

79. Where was the 36th ASEAN Summit virtually held in June 2020?
(A) Thailand
(B) Singapore
(C) Indonesia
(D) Vietnam
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

80. Which of the following has topped in the Human Capital Index, 2020?
(A) Japan
(B) South Korea
(C) Singapore
(D) Hong Kong
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

9 Comments

  1. Sir, is there any correct sources of questions no 73, 83, 116 as I given answers as you provided but some of answers keys have given others answer. So kindly provide the sources so that I can start my preparation for mains exam.

    • Question – 20
      Given that average of numbers =
      n2 = sum of m numbers​ / m
      sum of  numbers 
      Given that average of  numbers =

      m2= sum of n numbers​/n
      sum of  numbers 
      Average of numbers is  = (
  2. Question No. 69. They are awarded for Science & Tech in Medical Sciences, right? So the option of medical science is there.

  3. Answers for que. 12 should be B

    Vinoba bhave – 1st individual satyagrahi
    C R Das – Deshbandhu
    William Wedderburn – Congress President in 1889, 1910
    Indian House – London

Leave a Reply

Your email address will not be published.

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!