66th Bihar PCS Pre Exam 2020 Answer Key

66th BPSC CCE Prelims Exam 27 Dec 2020 (Answer Key)

121. Which one of the following States is a leading producer of solar energy in India?
(A) Telangana
(B) Karnataka
(C) Andhra Pradesh
(D) Rajasthan
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

122. Among the following pairs of mineral and district, which one is correctly matched?
(A) Limestone – Kaimur
(B) Mica – Bhagalpur
(C) Quartzite – Madhubani
(D) Lead-zinc – Gaya
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

123. Which one of the following pairs of industry and place is not correctly matched ?
(A) Oil refinery – Barauni
(B) Cement – Banjari
(C) Fertilizer – Bhaurahi
(D) Wagon and engineering – Bhagalpur
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

124. Piedmont Swamp Soil is found only in which one of the following districts of Bihar?
(A) Madhubani
(B) Bhagalpur
(C) West Champaran
(D) Sitamarhi
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

125. In which one of the following pairs of Administrative Divisions of Bihar, Ganga river does not flow?
(A) Darbhanga-Munger
(B) Purnea-Bhagalpur
(C) Tirhut-Saran
(D) Kosi-Magadh
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

126. Which company established factory in 1632 at Patna, Bihar?
(A) British East India Company
(B) Dutch East India Company
(C) Portuguese East India Company
(D) French East India Company
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

127. Which one of the following is not the characteristic of decentralization?
(A) Autonomy
(B) People’s participation
(C) To instil non-confidence among local communities
(D) To empower local communities
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

128. Which Act is not the landmark in the development of the Constitution during the British Rule?
(A) The Regulating Act, 1773
(B) The Charter Act, 1833
(C) The Government of India Act, 1919
(D) The Protection of Civil Rights Act, 1955
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

129. Who won the bid to construct the new Parliament building recently?
(A) L&T Limited
(B) Reliance Projects Limited
(C) Tata Projects Limited
(D) The National Highways Authority of India
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

130. Which Article in the Indian Constitution is related with the establishment of the Election Commission of India?
(A) Article 324
(B) Article 148
(C) Article 342
(D) Article 325
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

131. Who is the Head of the National Commission for Women at present?
(A) Mamta Sharma
(B) Lalitha Kumaramangalam
(C) Rekha Sharma
(D) Smriti Irani
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

132. What is meant by meant by ‘Rule of Law’?
(A) One act for all and one judiciary
(B) One act for all and one State for all
(C) One State for all and one judiciary for all
(D) All acts for one and one judiciary for all
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

133. Which Article gives the list of 29 functions to be performed by the Panchayati Raj Institutions?
(A) Article 243(H)
(B) Article 243(E)
(C) Article 243(F)
(D) Article 243(G)
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

134. When was the Citizenship (Amendment) Act passed?
(A) 11th December, 2018
(B) 11th December, 2019
(C) 11th October, 2019
(D) 11th October, 2020
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

135. The legislative origins of the 73rd Constitutional Amendment Act can be traced back to which Constitutional Amendment Bill?
(A) 61st Constitutional Amendment Bill
(B) 62nd Constitutional Amendment Bill
(C) 63rd Constitutional Amendment Bill
(D) 64th Constitutional Amendment Bill
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

136. Bihar Government launched a new scheme ‘Satat Jivikor Yojana’ in August 2018. The objective of this scheme is
(A) to provide unemployment allowance to youth
(B) to provide employment in rural areas through local bodies
(C) to provide sustainable income generating assets to extremely poor households
(D) to provide free training for skill upgradation of youth
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

137. Which of the following is not included in Seven Resolves (Saat Nishchay) of Bihar Government?
(A) Women employment
(B) Clean drinking water
(C) Supply of electricity to all households
(D) Child welfare
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

138. The per capita Net State Domestic Product at constant prices for Bihar is less than the country. In the year 2018-19, it was
(A) 75 percent of the national average
(B) 60 percent of the national average
(C) 50 percent of the national average
(D) 33 percent of the national average
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

139. Which one among the following is not an objective of food management India?
(A) Distribution of food grains
(B) Procurement of food grains
(C) Maintenance of food grains buffer stock
(D) Export of food grains
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

140. Revenue deficit in India implies that
(A) the Indian Government needs to borrow in order to finance its expenses which will create capital assets
(B) the Indian Government needs to borrow in order to finance its expenses which do not create capital assets
(C) the Indian Government needs to borrow from the Reserve Bank of India against government securities
(D) the Indian Government needs to borrow from international financial institutions
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

9 Comments

  1. Sir, is there any correct sources of questions no 73, 83, 116 as I given answers as you provided but some of answers keys have given others answer. So kindly provide the sources so that I can start my preparation for mains exam.

    • Question – 20
      Given that average of numbers =
      n2 = sum of m numbers​ / m
      sum of  numbers 
      Given that average of  numbers =

      m2= sum of n numbers​/n
      sum of  numbers 
      Average of numbers is  = (
  2. Question No. 69. They are awarded for Science & Tech in Medical Sciences, right? So the option of medical science is there.

  3. Answers for que. 12 should be B

    Vinoba bhave – 1st individual satyagrahi
    C R Das – Deshbandhu
    William Wedderburn – Congress President in 1889, 1910
    Indian House – London

Leave a Reply

Your email address will not be published.

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!