UPSC CDS (I) Exam 2020 – English Paper (Answer Key)

UPSC CDS (I) Exam 2020 – English Paper (Answer Key)

TRANSFORMATION OF SENTENCES

Directions : In this section two sentences are given and you are required to find the correct sentence which combines both the sentences. Choose the correct response (a), (b), (c) or (d) and indicate on the Answer Sheet accordingly.

101. Which is the correct combination of the given two sentences ?
The officer will return from China on Monday. You can meet him.
(a) You can meet the officer when he returned from China on Monday.
(b) You can meet the officer when he will return from China on Monday.
(c) You can meet the officer when he returns from China on Monday.
(d) The officer will meet you when you return from China on Monday.

Show Answer/Hide

Answer – (C)

102. Which is the correct combination of the given two sentences ?
He is hard-working. He is honest too.
(a) He is not only hard-working, but also honest.
(b) He is only hard-working and honest.
(c) He is hard-working but honest too.
(d) He is not hard-working but also honest.

Show Answer/Hide

Answer – (A)

103. Which is the correct combination of the given two sentences ?
Parents have been waiting since morning. They want to meet the counsellor.
(a) The counsellor has been waiting to meet the parents since morning.
(b) Parents had been waiting to meet the counsellor since the morning.
(c) Parents are waiting to meet the counsellor in the morning.
(d) Parents have been waiting since morning to meet the counsellor.

Show Answer/Hide

Answer – (D)

104. Which is the correct combination of the given two simple sentences using ‘If’ clause ?
Minchi should have worked hard. She would have cleared the test.
(a) If Minchi had worked hard, she would have cleared the test.
(b) Had not Minchi worked hard, she could not have cleared the test.
(c) If Minchi has worked hard, she would have cleared the test.
(d) If Minchi had worked hard, she will have cleared the test.

Show Answer/Hide

Answer – (A)

105. Which one of the following is the correct statement combining the two statements using ‘though’?
He has been trying his level best to win. He could not succeed.
(a) Though he is trying his level best to win, he could not succeed.
(b) He is trying his level best to win, though he could not succeed.
(c) Though he has been trying his level best to win, he could not succeed.
(d) Though he had been trying his level best to win, he could not succeed.

Show Answer/Hide

Answer – (D)

106. Which is the correct combination of the given two sentences using ‘relative clause’?
Gandhiji preached peace. He is an apostle of peace.
(a) Gandhiji who preached peace is an apostle of peace.
(b) Gandhiji preached peace because he is an apostle of peace.
(c) Gandhiji who preached peace is called an apostle of peace.
(d) Gandhiji is an apostle of peace because he preached peace.

Show Answer/Hide

Answer – (C)

107. Which is the correct combination of the given two sentences ?
Priya reached the station. The bus left before her.
(a) When Priya reached the station, the bus had already left.
(b) When Priya had reached the station, the bus already left.
(c) Priya reached the station, when the bus already left.
(d) When Priya had reached the station, the bus had already left.

Show Answer/Hide

Answer – (A)

108. Which is the correct combination of the given two sentences ? He is too tired.
He could not stand.
(a) He is so tired that he could scarcely stand.
(b) He is too tired and cannot stand.
(c) He will not stand and he is very tired.
(d) He is so tired that he could not be standing

Show Answer/Hide

Answer – (A)

109. Which is the correct combination of the given two sentences ?
The teacher entered the classroom. All students stopped talking.
(a) No sooner did the teacher enter the classroom than the students stopped talking.
(b) As soon as the teacher entered the classroom all students were asked to stop talking
(c) All students stopped talking as the teacher enters the classroom
(d) No sooner did the students stop talking than the teacher entered the classroom.

Show Answer/Hide

Answer – (A)

110. Which one of the following is the correct statement of the combination of the two sentences given below using ‘whereas’?
Kavya is interested in reading books. Her sister shows interest in outdoor games.
(a) Kavya is interested in reading books whereas her sister’s interest is outdoor games.
(b) Kavya is interested in reading books whereas her sister is not interested in
(c) Kavya is interested in reading whereas her sister’s interest is outdoor games.
(d) Kavya is interested in reading books whereas her sister’s interest is to play outside.

Show Answer/Hide

Answer – (A)

111. Rahul said to his teacher, “Madam, what is the way to solve the question ?”
(a) Rahul asked his teacher what the way to solve the question was.
(b) Rahul told his teacher what was the way to solve the question.
(c) Rahul asked to his teacher what the way was to solve the question.
(d) Rahul told his teacher what the way was to solve the question.

Show Answer/Hide

Answer – (C)

112. He said to his friend, “Could you please close the door ?”
(a) He requested his friend to close the door.
(b) He requested his friend to please close the door.
(c) He ordered his friend to close the door.
(d) He wanted his friend to close the door for him.

Show Answer/Hide

Answer – (A)

113. Raj said to Sheela, “The Sun rises in the east.”
(a) Raj told Sheela that the Sun rose in the east.
(b) Raj told Sheela that the Sun rises in the east.
(c) Raj asked Sheela that the Sun rises in the east.
(d) Raj said to Sheela that the Sun has arisen in the east.

Show Answer/Hide

Answer – (B)

114. Navanitha said to her friends, “What a scintillating beauty it is !”
(a) Navanitha told to her friends that it was a scintillating beauty.
(b) Navanitha exclaimed to her friends what a scintillating beauty it was.
(c) Navanitha asked her friends whether it was a scintillating beauty.
(d) Navanitha exclaimed to her friends that it was a scintillating beauty.

Show Answer/Hide

Answer – (D)

115. The Captain said to the soldiers, “March forward and aim at the peak of the hill today.”
(a) The Captain requested the soldiers to march forward and aim at the peak of the hill that day.
(b) The Captain ordered the soldiers to march forward and aim at the peak of the hill today.
(c) The Captain ordered the soldiers to march forward and aim at the peak of the hill that day.
(d) The Captain told the soldiers that they should march forward and aim at the peak of the hill that day.

Show Answer/Hide

Answer – (C)

116. “Where were you last evening ?” said the lady to her maid.
(a) The lady asked her maid where she had been the previous evening.
(b) The lady asked her maid where she had been in the last evening.
(c) The lady asked her maid where had she been the evening before.
(d) The lady told her maid where she had been to the last evening.

Show Answer/Hide

Answer – (A)

117. “Those who sowed the seeds last season will reap the harvest this season,” said the leader to her followers.
(a) The leader said to her followers that those who sowed the seeds the previous season would reap the harvest that season.
(b) The leader addressed her followers that those who have sown the seeds the previous season would reap the harvest this season.
(c) The leader addressed her followers that those who had sown the seeds the previous season would reap the harvest that season.
(d) The leader advised her followers that those who sow the seeds the previous season would reap the harvest this season.

Show Answer/Hide

Answer – (C)

118. He said to his manager, “Could you please pass the bill this week ?”
(a) He told his manager that bill to be passed.
(b) He requested his manager to pass the bill that week.
(c) He ordered his manager to pass the bill that week.
(d) He requested his manager to pass the bill this week.

Show Answer/Hide

Answer – (B)

119. The village chief said to the villagers, “All of us need to adopt new regulations. We will protect our Earth forever.”
(a) The village chief ordered the villagers that all of them needed to adopt new regulations and they would protect their Earth forever.
(b) The village chief told the villagers that all of them need to adopt new regulations and they will protect their Earth forever.
(c) The village chief wanted the villagers needed to adopt new regulations and they would protect their Earth forever.
(d) The village chief told the villagers that all of them needed to adopt new regulations and they would protect their Earth forever.

Show Answer/Hide

Answer – (D)

120. The grandfather said to the baby, “May you live long with all good things of life.”
(a) The grandfather blessed to the baby with long life and all good things of life.
(b) The grandfather asked the baby that she would live long with all good things of life.
(c) The grandfather wanted the baby to live long with all good things of life.
(d) The grandfather blessed the baby that she would live long with all good things of life.

Show Answer/Hide

Answer – (A)

 

Read Also :

Read related post

 

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!