UPSC CDS (I) Exam 2020 – English Paper (Answer Key)

UPSC CDS (I) Exam 2020 – English Paper (Answer Key)

ORDERING OF WORDS IN A SENTENCE

Directions: Each of the following items in this section consists of a sentence, parts of which have been jumbled. These parts have been labelled as P, Q, R and S. Given below each sentence are four sequences, namely (a), (b), (c) and (d). You are required to re-arrange the jumbled parts of the sentence and mark your response accordingly.

21. for long and (P) / the backbone of India (Q) / will continue to be the same (R) agriculture has been (S)
(a) SPQR
(b) SQPR
(c) QRSP
(d) QSRP

Show Answer/Hide

Answer – (A)

22. the cry of general public (P) / agenda in any country (Q) / public policy making (R) / is generally driven by (S)
(a) RQSP
(b) RPSQ
(c) PSRQ
(d) QRSP

Show Answer/Hide

Answer – (C)

23. before it starts (P) / of the government is (Q) / the essential power (R) / the power to manage conflict (S)
(a) RSPQ
(b) SQRP
(c) RQSP
(d) QRSP

Show Answer/Hide

Answer – (A)

24. a majority of the vote (P) / the party that received (Q) / of the government (R) / must take control (S)
(a) QPSR
(b) PSRQ
(c) RSPQ
(d) SQPR

Show Answer/Hide

Answer – (B)

25. can express a view on (P) / in which the electorate (Q) / a particular issue of public policy (R) / a referendum is a vote (S)
(a) SQPR
(b) RPQS
(c) QRSP
(d) PQRS

Show Answer/Hide

Answer – (A)

26. in modern societies (P) / or merely suppressed (Q) / has class conflict (R) / been resolved (S)
(a) RPSQ
(b) RSPQ
(c) PRSQ
(d) QRSP

Show Answer/Hide

Answer – (D)

27. several of our food (P)/ are being extensively cultivated (Q) / and vegetable crops (R) / hybrid varieties of (S)
(a) QRSP
(b) SPQR
(c) QPRS
(d) SPRQ

Show Answer/Hide

Answer – (A)

28. against the officer (P) / reason for the accusation (Q) / there should have been (R) / who was in-charge at that time (S)
(a) RPSQ
(b) ROPS
(c) PQRS
(d) SPRQ

Show Answer/Hide

Answer – (C)

29. poetry is (P) / and ideas (Q) / powerful feelings (R) / the spontaneous overflow of (S)
(a) SRQP
(b) PQRS
(c) RSQP
(d) PSRQ

Show Answer/Hide

Answer – (A)

30. historical identity and a common descent (P) / a group of people (Q) / is called an ethnic group (R) / who share a common culture, (S)
(a) QSPR
(b) QRPS
(c) PSQR
(d) RQPS

Show Answer/Hide

Answer – (A)

IDIOMS AND PHRASES

Directions : Given below are some idioms/phrases followed by four alternative meanings to each. Choose the response (a), (b), (c) or (d) which is the most appropriate expression and mark your response in the Answer Sheet accordingly.

31. A paper tiger
(a) Person or organisation that appears powerful, but actually is not
(b) Person or organisation that acts like a tiger
(c) People who campaign for the protection of tigers
(d) A daredevil

Show Answer/Hide

Answer – (C)

32. Lily-livered
(a) Brave and courageous
(b) Not brave
(c) Comical
(d) Outrageous

Show Answer/Hide

Answer – (C)

33. Eat like a bird
(a) Eat fast
(b) Eat very little
(c) Eat a lot
(d) Pretending to be eating

Show Answer/Hide

Answer – (A)

34. The dog days
(a) Days celebrating dogs
(b) The bitter days
(c) The hottest days
(d) The coldest days

Show Answer/Hide

Answer – (B)

35. A banana republic
(a) A small or poor country with a weak government
(b) A small or poor country which produces banana
(c) A country.which has been occupied by a big country
(d) A country without any government

Show Answer/Hide

Answer – (A)

36. The pros and cons
(a) The good and bad parts of a situation
(b) Like and dislike of a situation
(c) A bad experience in an event
(d) A good moment of an event

Show Answer/Hide

Answer – (B)

37. Prime the pump
(a) To do something in order to make something succeed
(b) To do good things to succeed in life
(c) To do something in order to get bad things done
(d) Asking people to do things to make something succeed

Show Answer/Hide

Answer – (A)

38. The green-eyed monster
(a) Feeling of being joyous
(b) Feeling of being jealous
(c) Feeling bad about happenings
(d) Feeling lucky about something

Show Answer/Hide

Answer – (C)

39. Rise to the occasion
(a) To celebrate a success in a difficult situation
(b) To regret a situation which ended in failure
(c) To succeed in dealing with a difficult situation
(d) To motivate people to succeed in a difficult situation

Show Answer/Hide

Answer – (C)

40. Call it a day
(a) End of the day
(b) Completion of work
(c) Stop doing something
(d) A beautiful day

Show Answer/Hide

Answer – (B)

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!