UPSC CDS (I) Exam 2020 – English Paper (Answer Key)

UPSC CDS (I) Exam 2020 – English Paper (Answer Key)

PARTS OF SPEECH

Directions : Each of the following sentences has a word or phrase underlined. Read the sentences carefully and find which part of speech the underlined word belongs to. Indicate your response on the Answer Sheet accordingly.

81. He has been working in the Department of Foreign Affairs since 2002.
(a) Adverb
(b) Adjective
(c) Intensifier
(d) Noun

Show Answer/Hide

Answer – (A)

82. The man in dark blue is the one who made us win the match.
(a) Relative clause
(b) Interrogative pronoun
(c) Relative pronoun
(d) Affirmative

Show Answer/Hide

Answer – (C)

83. The most beautiful actor of the industry was awarded today.
(a) Adjective
(b) Numeral
(c) Adverb
(d) Noun

Show Answer/Hide

Answer – (A)

84. “What is the latest news ?” asked the Captain.
(a) Relative pronoun
(b) Adjective
(c) Adverb
(d) Adjectival clause

Show Answer/Hide

Answer – (B)

85. Noticing the change in the behaviour of the officer, the cadets returned to their position.
(a) Participle
(b) Present continuous
(c) Noun phrase
(d) Noun

Show Answer/Hide

Answer – (A)

86. When he reached the department, the officials had left for the meeting.
(a) Past perfect verb
(b) Past tense
(c) Dependent clause
(d) Independent clause

Show Answer/Hide

Answer – (A)

87. He has offered her another chance.
(a) Intransitive verb
(b) Past tense
(c) Perfect tense
(d) Transitive verb

Show Answer/Hide

Answer – (C)

88. The building is very ancient.
(a) Transitive verb
(b) Intransitive verb
(c) Phrasal verb
(d) Auxiliary verb

Show Answer/Hide

Answer – (B)

89. Hurrah! What a scintillating beauty the landscape is !
(a) Conjunction
(b) Adjective
(c) Adverb
(d) Interjection

Show Answer/Hide

Answer – (D)

90. Ravi was declared as the winner in the tie because he had hit the most number of fours and sixes.
(a) Conjunction
(b) Interjection
(c) Adverb
(d) Cause

Show Answer/Hide

Answer – (A)

SPELLING MISTAKES

Directions : In this section a word is spelt in four different ways. Identify the one which is correct. Choose the correct response (a), (b), (c) or (d) and indicate on the Answer Sheet accordingly.

91. Which one of the following alternatives has the correct spelling?
(a) Continuum
(b) Continuem
(c) Contuneim
(d) Continueiam

Show Answer/Hide

Answer – (A)

92. Which one of the following alternatives has the correct spelling ?
(a) Stretegy
(b) Stretagy
(c) Stratagy
(d) Strategy

Show Answer/Hide

Answer – (D)

93. Which one of the following alternatives has the correct spelling?
(a) Commisionor
(b) Commisioner
(c) Commissioner
(d) Comissioner

Show Answer/Hide

Answer – (C)

94. Which one of the following alternatives has the correct spelling?
(a) Vacum
(b) Vacuum
(c) Vacuem
(d) Vacam

Show Answer/Hide

Answer – (B)

95. Which one of the following alternatives has the correct spelling ?
(a) Psephology
(b) Psefoloagy
(c) Sephology
(d) Psyphology

Show Answer/Hide

Answer – (A)

96. Which one of the following alternatives has the correct spelling?
(a) Neuphrology
(b) Nephrology
(c) Neprology
(d) Neaprology

Show Answer/Hide

Answer – (B)

97. Which one of the following alternatives has the correct spelling?
(a) Psudonym
(b) Pseudonym
(c) Pseudanym
(d) Seeudonym

Show Answer/Hide

Answer – (B)

98. Which one of the following alternatives has the correct spelling ?
(a) Pnumonia
(b) Neumonia
(c) Pneumonia
(d) Numania

Show Answer/Hide

Answer – (C)

99. Which one of the following alternatives has the correct spelling?
(a) Resilient
(b) Resilint
(c) Risilient
(d) Realisent

Show Answer/Hide

Answer – (A)

100. Which one of the following alternatives has the correct spelling ?
(a) Suplementary
(b) Supplementary
(c) Supplementery
(d) Supplemantory

Show Answer/Hide

Answer – (B)

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!