HPSSC Clerk 2020 Answer Key

HPSSC Clerk Exam 18 October 2020 (Official Answer Key)

41. The old name of Udaipur was
(A) Baned
(B) Hindur
(C) Kirgram
(D) Mrikul

Show Answer/Hide

Answer – (D)

42. The capital of Baghal princely state was at
(A) Dhami
(B) Arki
(C) Hatkoti
(D) Sarahan

Show Answer/Hide

Answer – (B)

43. Sex ratio of H.P. as per census 2011 is
(A) 927
(B) 934
(C) 943
(D) 972

Show Answer/Hide

Answer – (D)

44. The first Deputy Speaker of H.P. Vidhan Sabha was
(A) Jaiwant Ram
(B) Krishan Chander
(C) N.C. Nandi
(D) N.C. Mehta

Show Answer/Hide

Answer – (B)

45. The writer of the book “The Himalayan District Kullu, Lahaul and Spiti” is
(A) Dr. Y.S. Parmar
(B) M.S. Randhawa
(C) A.P.F. Harcourt
(D) T.S. Negi

Show Answer/Hide

Answer – (C)

46. O.P. Taak was a famous painter of which school of painting ?
(A) Kangra
(B) Basholi
(C) Chamba
(D) None of these

Show Answer/Hide

Answer – (A)

47. The H.P. Private Educational Institutions Regulatory Commission was established in which year ?
(A) 2010
(B) 2012
(C) 2014
(D) 2016

Show Answer/Hide

Answer – (A)

48. Suketi Fossil Park is located in which district of H.P. ?
(A) Una
(B) Sirmour
(C) Bilaspur
(D) Hamirpur

Show Answer/Hide

Answer – (B)

49. War memorial is located near which place in H.P. ?
(A) Nahan
(B) Dharamshala
(C) Sundernagar
(D) Ghumarwi

Show Answer/Hide

Answer – (B)

50. Karchham Wangtoo hydroelectric project is constructed on which river ?
(A) Satluj
(B) Beas
(C) Ravi
(D) Yamuna

Show Answer/Hide

Answer – (A)

51. If the second half of the English alphabet is written in reverse order, which would be the 6th letter of the right of the 16th letter from the left ?
(A) V
(B) Q
(C) R
(D) None of these

Show Answer/Hide

Answer – (D)

52. If the first and sixth letters of the word ‘COMPROMISE’ are interchanged, also the second and seventh letters and so on, then which would be the seventh letter from the right ?
(A) S
(B) P
(C) R
(D) E

Show Answer/Hide

Answer – (A)

53. Which is different from the rest ?
(A) BC
(B) FG
(C) PQ
(D) TV

Show Answer/Hide

Answer – (D)

54. If red is called yellow, yellow is called blue, blue is called white, white is called green, green is called pink, pink is called purple, then what is the Das yet colour of clean sky?
(A) blue
(B) white
(C) yellow
(D) pink

Show Answer/Hide

Answer – (B)

55. In the following number series how many 9’s are there which are preceded by ‘3’ and followed by ‘6’?
39693939396363956956939639
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4

Show Answer/Hide

Answer – (C)

56. There are 20 steps in a temple. In the same time Narendra goes up two steps, Akhilendra comes down 1 step. It’they start simultaneously and keep their speeds uniform, then at which step from the bottom will they meet?
(A) 14th
(B) 16th
(C) 8th
(D) 10th

Show Answer/Hide

Answer – (A)

57. In a row of girls, Subha is 101′ from the left and Rupa is lll from the right, when they both interchange their positions, Rupa becomes ist from the right. What will be Subha’s number from the left ?
(A) 13th
(B) 14th
(C) 15th
(D) 16th

Show Answer/Hide

Answer – (B)

58. Suresh is heavier than Anil but not than Raju. Anil is heavier than Jayesh, Krishnan is heavier than Suresh, but lighter than Raju. Who is the heaviest ?
(A) Anil
(B) Jayesh
(C) Raju
(D) Krishnan

Show Answer/Hide

Answer – (C)

59. Maithli started to move in the direction of East in an open field and stopped after moving 35 m. Now she turned to her right and moved 15 m. Now how much minimum distance she has to cover to reach her starting pom.
(A) 25
(B) 30
(C) 35
(D) None of these

Show Answer/Hide

Answer – (D)

60. If ‘+’ means ‘x’; ‘x’ means ‘ー’; ‘ー’ means ‘÷’ and ‘÷’ means ‘+’ then 16 ÷ 4 x 3 + 2 – 6 = ?
(A) 19
(B) 20
(C) 21
(D) 22

Show Answer/Hide

Answer – (A)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!