HPSSC Clerk 2020 Answer Key

HPSSC Clerk Exam 18 October 2020 (Official Answer Key)

Directions (Q. 81 to 85): Choose the word opposite in meaning to the given word out of four alternatives A, B, C and D.

81. Confident
(A) Diffident
(B) Timid
(C) Reserved
(D) Shy

Show Answer/Hide

Answer – (A)

82. Benevolence
(A) Derision
(B) Hatred
(C) Malevolence
(D) Contempt

Show Answer/Hide

Answer – (C)

83. Wrath
(A) Solace
(B) Peace
(C) Delight
(D) Choler

Show Answer/Hide

Answer – (C)

84. Infructuous
(A) Devious
(B) Straight
(C) Remote
(D) Attractive

Show Answer/Hide

Answer – (B)

85. Passionate
(A) Calm
(B) Arrogant
(C) Sure
(D) Fervent

Show Answer/Hide

Answer – (A)

Directions (Q. 86 to 90) : Choose the one word substitution for the given expressions out of four alternatives A, B, C and D.

86. An assembly of hearers
(A) Audience
(B) Crowd
(C) Congregation
(D) Assemblage

Show Answer/Hide

Answer – (A)

87. Opposed to great or sudden change
(A) Static
(C) Conservative
(B) Revolutionary
(D) Evolutionary

Show Answer/Hide

Answer – (C)

88. A person who helps you break the law
(A) Spy
(B) Accomplice
(C) Collaborator
(D) None of these

Show Answer/Hide

Answer – (B)

89. Person who has long experience
(A) Pedantic
(B) Stalwart
(C) Itinerant
(D) Veteran

Show Answer/Hide

Answer – (D)

90. People in a riot
(A) Crowd
(B) Rabble
(C) Mob
(D) Congregation

Show Answer/Hide

Answer – (C)

निर्देश (प्र. 91 से 95) : शुद्ध शब्द चुनिए

91.
(A) स्वभाविक
(B) स्वाभाविक
(C) स्वभावीक
(D) स्वाभावीक

Show Answer/Hide

Answer – (B)

92.
(A) श्रीमान
(B) श्रिमान
(C) श्रीमान्
(D) श्रिमान्

Show Answer/Hide

Answer – (C)

93.
(A) टिप्पणी
(B) टिपणी
(C) टिप्पनी
(D) टिपनी

Show Answer/Hide

Answer – (A)

94.
(A) नीर्दोष
(B) नीरदोष
(C) निरदोष
(D) निर्दोष

Show Answer/Hide

Answer – (D)

95.
(A) नीरीक्षण
(B) निरीक्षण
(C) नीरिक्षण
(D) निरिक्षण

Show Answer/Hide

Answer – (B)

निर्देश (प्र. 96 से 100) : पर्यायवाची शब्द चुनिए :

96. उन्नति
(A) उत्कर्ष
(B) उत्पत्ति
(C) सम्पत्ति
(D) कीमदी

Show Answer/Hide

Answer – (A)

97. उग्र
(A) अर्क
(B) वेणी
(C) द्युति
(D) उत्कट

Show Answer/Hide

Answer – (D)

98. लिपिक
(A) प्रतिष्क
(B) प्राणक
(C) अक्षरचन
(D) चारण

Show Answer/Hide

Answer – (C)

99. जुकाम
(A) पादीर
(B) वर्तिका
(C) अपस्मार
(D) चणिका

Show Answer/Hide

Answer – (A)

100. रस्सी
(A) पादुका
(B) रज्जु
(C) आयसी
(D) चषक

Show Answer/Hide

Answer – (B)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!