HPSSC Clerk 2020 Answer Key

HPSSC Clerk Exam 18 October 2020 (Official Answer Key)

121. Who planted the Tree of Liberty at Seringapatnam ?
(A) Haider Ali
(B) Murshid Quli Khan
(C) Tipu Sultan
(D) Nawab of Carnatic

Show Answer/Hide

Answer – (C)

122. The first Governor General of India was
(A) Lord Canning
(B) Warren Hastings
(C) Lord Cornwallis
(D) Lord William Bentinck

Show Answer/Hide

Answer – (D)

123. The original name of Vivekananda was
(A) Mulshankar
(B) Jai Shankar
(C) (Narendranath Dutt
(D) None of these

Show Answer/Hide

Answer – (C)

124. Who was the first Muslim President of Indian National Congress?
(A) Aga Khan
(B) Salimullah Khan
(C) Saiyad Ahmad Khan
(D) Badruddin Tayabji

Show Answer/Hide

Answer – (D)

125. Gandhi-Irwin Pact took place in which year ?
(A) 1927
(B) 1931
(C) 1934
(D) 1937

Show Answer/Hide

Answer – (B)

126. Jhaveri sisters are related to which classical dance ?
(A) Kathak
(B) Kathakali
(C) Bharat Natyam
(D) Manipuri

Show Answer/Hide

Answer – (D)

127. ‘Laho’ is a folk dance of which Indian state ?
(A) Meghalaya
(B) Mizoram
(C) Goa
(D) Sikkim

Show Answer/Hide

Answer – (A)

128. Second World War was took place during
(A) 1914-18
(B) 1932-37
(C) 1939-45
(D) None of these

Show Answer/Hide

Answer – (C)

129. Surface temperature of Sun is about
(A) 6000 °C
(B) 12000 °C
(C) 18000 °C
(D) 24000 °C

Show Answer/Hide

Answer – (A)

130. Which is the densest planet ?
(A) Earth
(B) Jupiter
(C) Saturn
(D) Uranus

Show Answer/Hide

Answer – (A)

131. Which is the shortest day in Southern Hemisphere
(A) 22nd December
(B) 21st March
(C) 21st June
(D) 23rd September

Show Answer/Hide

Answer – (C)

132. The core of the Earth is composed of
(A) Silica and aluminium
(B) Silica and magnesium
(C) Nickel and iron
(D) None of these

Show Answer/Hide

Answer – (C)

133. Seismology deals with the study of
(A) Atmosphere, weather and climate
(B) Oceanography
(C) Earthquakes
(D) None of these

Show Answer/Hide

Answer – (C)

134. Coal is which type of rock ?
(A) Igneous
(B) Sedimentary
(C) Metamorphic
(D) None of these

Show Answer/Hide

Answer – (B)

135. Which is a greenhouse gas ?
(A) CO2
(B) Methane
(C) Chlorofluorocarbons
(D) All of these

Show Answer/Hide

Answer – (D)

136. Westerlies generally blow in which direction ?
(A) South-West to North-East
(B) North-East to South-West
(C) North-West to South-East
(D) South-East to North-West

Show Answer/Hide

Answer – (A)

137. Which of the following is classified under the category of High clouds ?
(A) Cirrus
(B) Alto-Cumulus
(C) Strato-cumulus
(D) Stratus

Show Answer/Hide

Answer – (A)

138. ‘Prairie’ is a grassland of which country ?
(A) Argentina
(B) U.S.A.
(C) Hungary
(D) Australia

Show Answer/Hide

Answer – (B)

139. Which is the busiest ocean for trade and commerce ?
(A) Atlantic Ocean
(B) Pacific Ocean
(C) Indian Ocean
(D) Arctic Ocean

Show Answer/Hide

Answer – (A)

140. 38th Parallel’ is a boundary line between
(A) U.S.A. and Canada
(B) Germany and Poland
(C) North and South Korea
(D) France and Germany

Show Answer/Hide

Answer – (C)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!