UPTET Exam Paper 2018 – English Language (Answer Key) | TheExamPillar
UPTET 2018 Exam Paper English Language

UPTET Exam Paper 2018 – English Language (Answer Key)

उत्तर प्रदेश शिक्षा पात्रता परीक्षा UP-TET (Uttar Pradesh – Teachers Eligibility Test) 2018 परीक्षा का आयोजन परीक्षा नियामक प्राधिकरण, उत्तर प्रदेश द्वारा 18 नवंबर (November ) 2018 को आयोजित किया गया। UP-TET (Uttar Pradesh – Teachers Eligibility Test) Exam Paper 2018 – अंग्रेजी भाषा खंड की उत्तरकुंजी (English Language Part Answer Key). 

UPTET (Teachers Eligibility Test) Paper First Session : Primary Level (Class 1 to Class 5).

परीक्षा (Exam) : UPTET (Uttar Pradesh Teachers Eligibility Test)
भाग (Part) : English
परीक्षा आयोजक (Organized) : UPBEB
कुल प्रश्न (Number of Question) : 30

UPTET Exam Paper 2018
Part – III  (Language – 2 – English)

1. What is the main purpose of poetry recitation in a language classroom?
(1) To give their opinions about poem
(2) To know the historical background of the poem
(3) To enjoy and appreciate the poem
(4) To become aware of the poet and his/her work

Show Answer/Hide

Answer – (3)

2. Fill in the blanks with the correct article:
Yesterday I saw ………….. European riding on ………….. elephant.
(1) a, a
(2) the, the
(3) a, an
(4) a, the

Show Answer/Hide

Answer – (3)

3. Choose the correct sentence :
(1) Please describe of the story.
(2) Please describe about the story.
(3) Please describe the story.
(4) Please describe to the story.

Show Answer/Hide

Answer – (3)

4. Fill in the blank with correct preposition :
A prisoner was accused ………….. murder.
(1) to
(2) of
(3) for
(4) off

Show Answer/Hide

Answer – (2)

5. The antonym of ‘innocent’ is
(1) active
(2) clever
(3) ignorant
(4) guilty

Show Answer/Hide

Answer – (4)

6. The synonym of ‘significant’ is
(1) efficient
(2) prominent
(3) magnificent
(4) important

Show Answer/Hide

Answer – (4)

7. Which one of the following words can be made plural by adding a suffix ‘en’?
(1) Max
(2) Box
(3) Taxi
(4) Ox

Show Answer/Hide

Answer – (4)

8. Choose the correct pronoun to complete the following sentence :
This dress is ………… and that one is mine.
(1) your
(2) our book
(3) yours
(4) your book

Show Answer/Hide

Answer – (3)

9. Change the following sentence into passive voice :
Have the girls asked this question?
(1) Has this question asked by the girls?
(2) This question have asked by girls.
(3) Has this question been asked by the girls?
(4) Have this question asked by the girls?

Show Answer/Hide

Answer – (3)

Direction : Read the passage given below and answer the questions that follow (Question Nos. 10 and 11) it.

Yesterday, two brave children of Gangapur were awarded Brave Hearts Award. They have exhibited a great spirit of selflessness and courage. Harsh, a twelve-year-old boy, saved a little girl from drowning in the river that flows along his village. Garima has been awarded for her presence of mind.

10. Which kind of noun is Gangapur?
(1) Material noun
(2) Common noun
(3) Collective noun
(4) Proper noun

Show Answer/Hide

Answer – (4)

11. Which part of speech is the word ‘brave’?
(1) Adjective
(2) Noun
(3) Pronoun
(4) Preposition

Show Answer/Hide

Answer – (1)

12. Which of the following words is a material noun?
(1) Air
(2) Cow
(3) Gold
(4) Class

Show Answer/Hide

Answer – (3)

13. Which of the following words is an abstract noun?
(1) Woman
(2) Connection
(3) Boy
(4) Plough

Show Answer/Hide

Answer – (2)

14. Which kind of noun is ‘adversity’?
(1) Abstract noun
(2) Common noun
(3) Proper noun
(4) Collective noun

Show Answer/Hide

Answer – (1)

15. Which part of speech is the word ‘hard’ in the sentence ‘He is working hard’?
(1) Preposition
(2) Adverb
(3) Conjunction
(4) Noun

Show Answer/Hide

Answer – (2)

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!