UPSC CDS 2021 Answer Key

UPSC CDS 1 Exam 2021 General Knowledge Paper (Official Answer Key)

81. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists:

List I (Author)  List II (Poetical work)
A. Brindavan Das  1. Shivasankirttan
B. Krishnadas Kaviraj  2. Chandimangal
C. Mukundaram Chakravarti  3. Chaitanyacharitamrita
D. Rameshwar Bhattacharya  4. Chaitanyamangal

Code:
.   A B C D
(a) 4 2 3 1
(b) 4 3 2 1
(c) 1 3 2 4
(d) 1 2 3 4

Show Answer/Hide

Answer – (B)

82. Which one of the following scholars of Akbar’s court translated Bhaskaracharya’s Lilavati into Persian ?
(a) Abul Fazl
(b) Faizi
(c) Fathullah Shirazi
(d) Ataullah Rashidi

Show Answer/Hide

Answer – (B)

83. Who among the following was the Chairman of the National Commission for Review of the Working of the Constitution (2000) ?
(a) Justice M.N. Venkatachaliah
(b) Justice J.S. Verma
(c) Justice Ranganath Mishra
(d) Justice Y.K. Sabharwal

Show Answer/Hide

Answer – (A)

84. M.M. Punchhi Commission on Centre-State Relations has recommended the disposal of a bill reserved for the consideration of the Union Executive within
(a) four months.
(b) six months.
(c) eight months.
(d) five months.

Show Answer/Hide

Answer – (B)

85. Who among the following founded the Marathi newspaper ‘Kesari’?
(a) Lokmanya Tilak
(b) Vallabhbhai Patel
(c) Lala Lajpat Rai
(d) Mahatma Gandhi

Show Answer/Hide

Answer – (A)

86. Which mega public sector undertaking is designated with ‘Navratna’ status?
(a) Indian Oil Corporation Limited
(b) Gas Authority of India Limited
(c) Bharat Petroleum Corporation Limited
(d) Bharat Electronics Limited

Show Answer/Hide

Answer – (D)

87. Which of the following statements with regard to the creation of a new state or alteration of boundaries of states is/are correct?
1. An amendment has to be moved in the Parliament under Article 368 of the Constitution of India.
2. Ratification by one half of the states is necessary after the amendment is made by the Parliament.
3. The legislation can be passed by a simple majority of both Houses of Parliament.
Select the correct answer using the code given below :
(a) 1 and 3 only
(b) 2 only
(c) 3 only
(d) 2 and 3 only

Show Answer/Hide

Answer – (C)

88. Which one of the following is the largest linguistic group of India ?
(a) Sino-Tibetan
(b) Austrie
(c) Indo-Aryan
(d) Dravidian

Show Answer/Hide

Answer – (C)

89. Which one of the following water bodies separates the Andaman and the Nicobar islands?
(a) Gulf of Mannar
(b) Ten Degree Channel
(c) Eleven Degree Channel
(d) Palk Strait

Show Answer/Hide

Answer – (B)

90. Which one of the following longitudes is the standard meridian of India ?
(a) 83°30′ E
(b) 82°30′ E
(c) 82°30′ W
(d) 83°30′ W

Show Answer/Hide

Answer – (B)

91. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists:
.   List I                   List II
A. Cyclones           1. Western Australia
B. Hurricanes       2. South China Sea
C. Typhoons        3. Indian Ocean
D. Willy-willies   4. Atlantic Ocean
Code:
.  A B C D
(a) 3 2 4 1
(b) 3 4 2 1
(c) 1 4 2 3
(d) 1 2 4 3

Show Answer/Hide

Answer – (B)

92. Which of the following is/are social security scheme(s)?
1. Atal Pension Yojana
2. Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana
3. Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana
Select the correct answer using the code given below :
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) 1 and 3 only

Show Answer/Hide

Answer – (C)

93. Which one of the following units is not a part of All India Radio’s Transcription and Programme Exchange Service ?
(a) Central Archives
(b) Sound Archives
(c) Advanced Research Unit
(d) Transcription Unit

Show Answer/Hide

Answer – (C)

94. Which of the following statements about the Panchayati Raj System are correct ?
1. All seats in a Panchayat are filled by persons chosen by direct election.
2. The ‘Gram Sabha’ consists of persons registered in the village electoral rolls.
3. The Chairperson of a Panchayat is elected in accordance with a law passed by each state.
4. All states in India have a three-tier system of Panchayats.
Select the correct answer using the code given below :
(a) 1 and 4 only
(b) 1, 2 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 2, 3 and 4 only

Show Answer/Hide

Answer – (B)

95. Which of the following statements is/are correct?
1. The elections to the Panchayat are conducted by the State Election Commission.
2. The State Election Commissioner is appointed by the Chief Election Commissioner of India.
3. The State Legislatures have the power to make laws on all matters relating to Panchayat elections.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 2 only
(b) 1 and 2 only
(c) 1, 2 and 3
(d) 1 and 3 only

Show Answer/Hide

Answer – (D)

96. Which one of the following is not a correct description of the Union Cabinet ?
(a) It is part of the Parliament.
(b) It is responsible to the Parliament.
(c) It remains in power till it enjoys the confidence of the Parliament.
(d) A person from outside the Parliament can never be appointed a member of the Cabinet.

Show Answer/Hide

Answer – (*)

97. Which one of the following statements about the composition of the Parliament is not correct?
(a) Representatives of the states in Rajya Sabha are elected directly by the people.
(b) Representatives from Union Territories in Lok Sabha are chosen by direct elections.
(c) Rajya Sabha has 12 nominated members.
(d) Lok Sabha has seats reserved for SCs and STs.

Show Answer/Hide

Answer – (A)

98. Which among the following fundamental rights is/are available to non-citizens ?
1. Freedom of speech
2. Protection against self-incrimination
3. Freedom of conscience
4. Non-discrimination in matters of employment
Select the correct answer using the code given below :
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 1, 3 and 4 only
(c) 2 and 3 only
(d) 2 only

Show Answer/Hide

Answer – (C)

99. Which one of the following statements about the Vice-President of India is not correct?
(a) He is not eligible for re-election.
(b) He must not be less than 35 years of age.
(c) He is elected by members of an electoral college consisting of members of both Houses of Parliament.
(d) His term of office is five years.

Show Answer/Hide

Answer – (A)

100. A motion of no-confidence is moved against
(a) an individual Minister.
(b) the Council of Ministers.
(c) the Prime Minister.
(d) a political party.

Show Answer/Hide

Answer – (B)

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!