UPSC CDS 2021 Answer Key

UPSC CDS 1 Exam 2021 General Knowledge Paper (Official Answer Key)

41. Which one of the following is correct about ‘Pinaka’?
(a) It is a multi-barrel rocket system.
(b) It is a type of battle tank.
(c) It is an advanced submarine.
(d) It is an indigenously developed drone system.

Show Answer/Hide

Answer – (A)

42. Which one of the following is not a member of the Quad group of nations ?
(a) France
(b) USA
(c) Australia
(d) Japan

Show Answer/Hide

Answer – (A)

43. The first phase of Exercise Malabar, 2020 was conducted at
(a) Port Blair
(b) Mumbai
(c) Visakhapatnam
(d) Kochi

Show Answer/Hide

Answer – (C)

44. Hollywood actor Sir Sean Connery, who died recently, was popularly known for the portrayal of the role
(a) Rocky
(b) Captain Jack Sparrow
(c) Terminator
(d) James Bond

Show Answer/Hide

Answer – (D)

45. The Luhri Hydro Electric Power Project is being constructed on the river
(a) Sathu
(b) Beas
(c) Ravi
(d) Chenab

Show Answer/Hide

Answer – (A)

46. ‘CARAT Bangladesh 2020’ was a joint naval exercise between Bangladesh and
(a) India
(b) USA
(c) Japan
(d) Thailand

Show Answer/Hide

Answer – (B)

47. Peninsula Shield Force is a military arm of
(a) Organization of Islamic Cooperation
(b) Organization of the Petroleum Exporting Countries
(c) Gulf Cooperation Council
(d) Arab League

Show Answer/Hide

Answer – (C)

48. Which one of the following ships was involved in ‘Mission Sagar -II’?
(a) INS Shakti
(b) INS Vikramaditya
(c) INS Kesari
(d) INS Airavat

Show Answer/Hide

Answer – (D)

49. In the year 2020 which one of the following tiger reserves of India was declared India was declared by UNESCO as a Biosphere Reserve?
(a) Panna Tiger Reserve
(b) Namdapha Tiger Reserve
(c) Dudhwa Tiger Reserve
(d) Pench Tiger Reserve

Show Answer/Hide

Answer – (A)

50. The Kaleshwaram Lift Irrigation System, which was in the news recently, is constructed in
(a) Kerala
(b) Gujarat
(c) Telangana
(d) Maharashtra

Show Answer/Hide

Answer – (C)

51. Cell wall is not present in cells of
(a) Bacteria
(b) Plants
(c) Fungi
(d) Humans

Show Answer/Hide

Answer – (D)

52. A child receives a tall beautiful plant as a birthday gift from his father with a quiz. The father asked her how she would verify whether this tall plant was the progeny of both the tall parents or one tall and one short parent plant. She could verify this through
(a) cross-pollination
(b) self-pollination
(c) tissue culture
(d) negative propagation

Show Answer/Hide

Answer – (B)

53. A student was doing an experiment on increasing the cell division among plants. She asked her supervisor to suggest the specific plant hormone for the same. Had you been her supervisor, which plant hormone would you suggest ?
(a) Abscisic acid
(b) Gibberellins
(c) Cytokinin
(d) Auxin

Show Answer/Hide

Answer – (C)

54. Which cell organelles have their own DNA and Ribosomes ?
(a) Golgi body and Endoplasmic Reticulum
(b) Mitochondria and Plastids
(c) Lysosome and Golgi body
(d) Vacuole and Plastids

Show Answer/Hide

Answer – (B)

55. Osmosis is the process of movement of water molecules from its
(a) higher concentration to its lower concentration through a cell wall.
(b) lower concentration to its higher concentration through a fully permeable membrane.
(c) higher concentration to its lower concentration through a fully permeable membrane.
(d) higher concentration to its lower concentration through a semipermeable membrane.

Show Answer/Hide

Answer – (D)

56. Growing of two or more crops simultaneously on the same field in a definite pattern is known as
(a) mixed cropping
(b) inter cropping
(c) mixed farming
(d) hybrid farming

Show Answer/Hide

Answer – (B)

57. When we heat lead nitrate [Pb(NO3)2) in a boiling tube, we observe the emission of brown fumes. Which one of the following is the brown gas?
(a) NO
(b) N2O2
(c) NO3
(d) NO2

Show Answer/Hide

Answer – (D)

58. Which one of the following substances do silver articles react with, that makes the silver articles black?
(a) Sulphur
(b) Oxygen
(c) Carbon dioxide
(d) Phosphorus

Show Answer/Hide

Answer – (A)

59. Which one of the following metals is kept immersed in Kerosene oil to protect it and to prevent accidental fire ?
(a) Calcium
(b) Sodium
(c) Vanadium
(d) Magnesium

Show Answer/Hide

Answer – (B)

60. A solution contains 20 g of solute in 180 g of solvent. If the solvent is water, what is the concentration of the solution in terms of mass by mass percentage ?
(a) 11.1%
(b) 22.2%
(c) 10%
(d) 20%

Show Answer/Hide

Answer – (C)

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!