UPSC CDS 2021 Answer Key

UPSC CDS 1 Exam 2021 General Knowledge Paper (Official Answer Key)

61. Which one of the following statements is not correct?
(a) Real GDP is calculated by valuing outputs of different years at common prices.
(b) Potential GDP is the real GDP that the economy would produce if its resources were fully employed.
(c) Nominal GDP is calculated by valuing outputs of different years at constant prices.
(d) Real GDP per capita is the ratio of real GDP divided by population.

Show Answer/Hide

Answer – (C)

62. The mismatch in the regional or occupational pattern of job vacancies and the pattern of worker availability results in
(a) Structural unemployment
(b) Disguised unemployment
(c) Altered unemployment
(d) Cyclical unemployment

Show Answer/Hide

Answer – (A)

63. The situation in an economy which is growing slowly along with rapid inflation (rising price level) is called
(a) Stagnation
(b) Deflation
(c) Stagflation
(d) Recession

Show Answer/Hide

Answer – (C)

64. The increase in private investment spending induced by the increase in Government spending is known as
(a) Crowding in
(b) Deficit financing
(c) Crowding out
(d) Pumping out

Show Answer/Hide

Answer – (A)

65. The asset or assets that a borrower pledges in order to guarantee repayment of a loan is called as
(a) Cheque
(b) Collateral
(c) Guarantee card
(d) Bond

Show Answer/Hide

Answer – (B)

66. The percentage by which the money the borrower pays back exceeds the money that was borrowed is called as
(a) Bank rate
(b) Nominal interest rate
(c) Real interest rate
(d) Terms of credit

Show Answer/Hide

Answer – (B)

67. Which one of the following statements about the Gandhi-Irwin Pact of 1931 is correct?
(a) The Government would not release those prisoners who had been non-violent.
(b) The Government would not release those prisoners who had indulged in the peaceful picketing of liquor and foreign cloth shops.
(c) The Congress did not agree to the suspension of the Civil Disobedience Movement.
(d) The Congress agreed to take part in the Second Round Table Conference.

Show Answer/Hide

Answer – (D)

68. Who among the following founded the Bhil Seva Mandal in 1922 ?
(a) Dayaram Gidumal
(b) Gurusaday Dutt
(c) Dhondo Keshav Karve
(d) Amritlal Vithaldas Thakkar

Show Answer/Hide

Answer – (D)

69. In 1911, who among the following introduced a bill in the Imperial Legislative Council for introduction of compulsory and free primary education in India ?
(a) Dadabhai Naoroji
(b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Sir Harcourt Butler
(d) Gopal Krishna Gokhale

Show Answer/Hide

Answer – (D)

70. Which one of the following statements about the Act V of 1843 relating to Slavery in India is correct ?
(a) It gave the masters the right to wilfully keep their slaves tied to their estates.
(b) It denied the masters the use of Courts to assert their claims on slaves.
(c) The Law Courts and masters worked jointly in resolving the cases of desertion.
(d) The slaves became the owners of the land.

Show Answer/Hide

Answer – (B)

71. Which Maratha statesman signed the Treaty of Bassein on December 31, 1802 ?
(a) Baji Rao II
(b) Vithuji Holkar
(c) Daulat Rao Sindhia
(d) Madhava Rao Narayan

Show Answer/Hide

Answer – (A)

72. The Amara-Nayaka system was a major political innovation of which Indian imperial rulers ?
(a) Cholas
(b) Chalukyas
(c) Guptas
(d) Vijayanagara

Show Answer/Hide

Answer – (D)

73. KIRAN (Knowledge Involvement in Research Advancement through Nurturing) is an initiative to provide opportunities to women scientists who
(a) had a break in their career due to family reasons.
(b) are pursuing innovative research in life sciences.
(c) have collaborative projects with labs in foreign countries.
(d) have leading edge projects Nano-Science and Technology.

Show Answer/Hide

Answer – (A)

74. NIDHI is an umbrella scheme for the promotion of
(a) young and aspiring innovators.
(b) scientific research.
(c) primary health care.
(d) primary education in rural areas.

Show Answer/Hide

Answer – (A)

75. The Saubhagya Scheme aims at universal
(a) LPG connection.
(b) household electrification.
(c) primary school education.
(d) public health insurance.

Show Answer/Hide

Answer – (B)

76. Mission Indradhanush aims at
(a) reducing child deaths due to pneumonia.
(b) reducing the impact of rotavirus.
(c) elimination of maternal tetanus.
(d) full immunisation of children.

Show Answer/Hide

Answer – (D)

77. Which one of the following statements about the DDU – GKY is not correct?
(a) It is a skill training programme.
(b) It is for rural youth from poor families.
(c) Its objective is placement in wage employment.
(d) It relies entirely on skill training by Government agencies.

Show Answer/Hide

Answer – (D)

78. Which of the following statements about the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana are correct?
1. It is part of Government of India’s poverty reduction strategy.
2. It is a centrally sponsored scheme for rural development.
3. It provides connectivity in rural areas.
Select the correct answer using the code given below :
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1 and 2 only

Show Answer/Hide

Answer – (A)

79. India’s territorial limit extends towards the sea up to
(a) 10 nautical miles
(b) 12 nautical miles
(c) 14 nautical miles
(d) 15 nautical miles

Show Answer/Hide

Answer – (B)

80. Which one of the following is a cold ocean current?
(a) Brazilian Current
(b) Gulf Stream
(c) North Equatorial Current
(d) California Current

Show Answer/Hide

Answer – (D)

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!