REET 2022 Answer Key

REET Level 2 Exam Paper 24 July 2022 (Shift-III) (Section – III, Language-II, English) (Official Answer Key)

76. Which one of these is not an advantage of online remedial education ?
(A) Gives a sense of isolation to the learner.
(B) Elimination of barriers of time and space.
(C) It is cost-effective.
(D) The instruction pace is flexible.

Show Answer/Hide

Answer – (A)

77. Which one of these is a disadvantage of online remedial education ?
(A) It is easy for the student to navigate information.
(B) No technical support from the instructor.
(C) A well designed online course makes it easy.
(D) None

Show Answer/Hide

Answer – (B)

78. Continuous evaluation is basically :
(A) formative in nature and is school based.
(B) summative in nature and is school based.
(C) formative in nature and teacher based.
(D) summative in nature and teacher based.

Show Answer/Hide

Answer – (A)

79. Which one of these is not a merit of Group Evaluation ?
(A) Different learning styles cannot be evaluated.
(B) Students learn in cooperative manner as they help one another in a group.
(C) A healthy competition in a group motivates them to learn.
(D) None

Show Answer/Hide

Answer – (A)

80. Summative evaluations :
(A) Provide the information on improving a product or a process.
(B) Provide information of short term effectiveness or long term impact for deciding the adoption of a product or process.
(C) Provide information about teachers and what they teach in the classes.
(D) None

Show Answer/Hide

Answer – (B)

Read the following passage and answer the questions(Q. Nos. 81-85) :

Lack of control by parents is also harmful. If parents do not impose any constraints on the adolescents, then they have a tendency to go astray and choose the wrong path, and later become difficult to discipline. Such adolescents feel let down and think that nobody cares for them. Hence some discipline from parents is necessary.

81. ‘_____’ may be an appropriate title for the given extract.
(A) Discipline
(B) Adolescence
(C) Lack of control
(D) Tendency to go astray

Show Answer/Hide

Answer – (A, B & C)

82. Fill in the blanks with appropriate linking devices which are given below (for Q. Nos. 82-83) :
_____ adolescents _____ their friends feel let down and think that nobody cares for them.
(A) Both – and
(B) As – as
(C) So – and
(D) Though – and

Show Answer/Hide

Answer – (A)

83. They have a tendency _____ to go astray _____ to choose the wrong path. (According to the passage)
(A) neither – nor
(B) either – or
(C) not only – but also
(D) so – as

Show Answer/Hide

Answer – (C)

84. Adolescent as well as his friends _____ let down and think that nobody cares for them.
Choose the appropriate verb to fill the blank in the above sentence :
(A) feel
(B) feels
(C) is feel
(D) will be feel

Show Answer/Hide

Answer – (B)

85. If a Guardian _____ not impose any constraints on the adolescents, then they have a tendency to go astray.
Choose the correct option to fill the blank :
(A) have
(B) are
(C) do
(D) does

Show Answer/Hide

Answer – (D)

Read the following stanza and answer the questions (Q. Nos. 86-87) :

‘Give me a flower delicious as the rose
And stately as the lily in her pride’ –
But of what colour ?’ – ‘Rose-red’, Love first chose,
Then prayed – ‘No, lily – white – or, ‘both provide;’

86. Choose the correct rhyme scheme in the above stanza :
(A) a a b b
(B) a b a b
(C) a b b a
(D) a b c d

Show Answer/Hide

Answer – (B)

87. ‘Give me a flower delicious as the rose ……..’ Which figure of speech is used in this line ?
(A) Metaphor
(B) Assonance
(C) Epithet
(D) Simile

Show Answer/Hide

Answer – (D)

88. Richard was a lion in the fight.
Which literary device is used in the above line ?
(A) Simile
(B) Metaphor
(C) Personification
(D) Alliteration

Show Answer/Hide

Answer – (B)

89. Choose the correct figure of speech in the lines given below :
Pride goeth forth on horseback, grand and gay,
But cometh back on foot, and begs its way.
(A) Personification
(B) Simile
(C) Metaphor
(D) None

Show Answer/Hide

Answer – (A)

90. “Betty Botter bought some butter ……….”
Which figure of speech used in the above line ?
(A) Simile
(B) Personification
(C) Alliteration
(D) Metaphor

Show Answer/Hide

Answer – (C)

REET Level 2 (Junior Level) Exam Paper 24 July 2022 (Shift – III)
REET Level 2 Exam – 24 July, 2022 (Section – I, C.D.P.) (Answer Key) Click Here
REET Level 2 Exam – 24 July, 2022 (Section – II, Language I – Hindi) (Answer Key) Click Here
REET Level 2 Exam – 24 July, 2022 (Section – II, Language I – English) (Answer Key) Click Here
REET Level 2 Exam – 24 July, 2022 (Section – II, Language I – Sanskrit) (Answer Key) Click Here
REET Level 2 Exam – 24 July, 2022 (Section – III, Language II – Hindi) (Answer Key) Click Here
REET Level 2 Exam – 24 July, 2022 (Section – III, Language II – English) (Answer Key) Click Here
REET Level 2 Exam – 24 July, 2022 (Section – III, Language II – Sanskrit) (Answer Key) Click Here
REET Level 2 Exam – 24 July, 2022 (Section – IV(a) – Mathematics & Science) (Answer Key) Click Here
REET Level 2 Exam – 24 July, 2022 (Section – IV(b) – Social Studies) (Answer Key) Click Here

 

Read Also :

Read Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!