REET 2022 Answer Key

REET Level 2 Exam Paper 24 July 2022 (Shift-III) (Section – II, Language-I, English) (Official Answer Key)

46. Which one of these is not a Quantitative Techniques of Evaluation ?
(A) Oral Techniques
(B) Observation Techniques
(C) Practical Techniques
(D) Written Techniques

Show Answer/Hide

Answer – (B)

47. The technique of evaluation that includes certain statements of Yes and No type is :
(A) Check list
(B) Observation techniques
(C) Rating scale
(D) Anecdotal records

Show Answer/Hide

Answer – (A)

48. Which one of these is not a function of CCE ?
(A) Children can know their strengths and weaknesses.
(B) It provides the child a realistic self-assessment.
(C) It does not help teacher to organise effective teaching strategies.
(D) It helps in identifying changes in attitudes and value systems.

Show Answer/Hide

Answer – (C)

49. One of these is a feature of formative assessment :
(A) It is an assessment of learning.
(B) It is a diagnostic and remedial.
(C) It is the most traditional way of evaluating students’ work.
(D) It is generally taken by students at the end of a unit.

Show Answer/Hide

Answer – (B)

50. Functions of evaluation are :
(A) Diagnosis, motivation
(B) Diagnosis, prediction
(C) Motivation, understanding
(D) Teaching, learning

Show Answer/Hide

Answer – (B)

Read the passage and answer the questions (Q. Nos. 51 to 55) that follow :

Why do people get stressed ? Adolescents are faced with the demands of their developmental task and that of a complex society. They need to acquire skills of adjustment to emerge into adulthood unaffected by these demands. If they lack these skills or if too many demands are made on them, they fail. Students are anxious, as they are worried about whether they would be able to live up to the expectations of their peers, parents and teachers. Optimal anxiety motivates and keeps them ahead while over-anxiety is disabling. Anxiety is contagious and passes onto other students, teachers and parents. Adolescents, when stressed out, tend to perceive everything as an emergency.

51. Choose the Synonym for the word ‘emergency’ :
(A) exogamy
(B) exigency
(C) exequy
(D) exemplary

Show Answer/Hide

Answer – (B)

52. Choose the Antonym for the word ‘optimal’ :
(A) enamel
(B) decimal
(C) unideal
(D) imaginable

Show Answer/Hide

Answer – (C)

53. Choose the misspelt word :
(A) percepsion
(B) motivation
(C) complexion
(D) paternal

Show Answer/Hide

Answer – (A)

54. Noun for the word ‘developmental’ will be :
(A) develop
(B) developing
(C) developed
(D) development

Show Answer/Hide

Answer – (D)

55. Choose one word for ‘a disease spread by direct or indirect contact of people or organism’:
(A) complexity disease
(B) stress disease
(C) contagious disease
(D) fever disease

Show Answer/Hide

Answer – (C)

Read the passage and answer the questions (Q. Nos. 56 to 60) that follow :

Education as commonly understood by people means acquiring certain knowledge and skills in order to earn their living. But that is only one purpose of education. You may ask why ? This is because humans are much more than just wage-earning machines. They are endowed with emotions and feelings which enrich their life. These emotions and feelings need to be developed so that they can develop into social beings, able to interact with fellow beings who are also members of that society of which they are a part.

56. ______ in order to earn their living. Here living is :
(A) a noun
(B) an adverb
(C) an adjective
(D) a verb

Show Answer/Hide

Answer – (A)

57. Choose compound adjective from the phrase ‘wage-earning machines’.
(A) wage
(B) earning – machines
(C) machines
(D) wage – earning

Show Answer/Hide

Answer – (D)

58. Which of the following phrases has a determiner in it ?
(A) acquiring knowledge
(B) They are endowed
(C) humans are much more than
(D) You may ask why ?

Show Answer/Hide

Answer – (C)

59. ‘Education as commonly understood by people means acquiring certain knowledge and skills in order to earn their living.’
Which tense is used in the above sentence ?
(A) Present indefinite
(B) Past indefinite
(C) Past perfect
(D) Present perfect

Show Answer/Hide

Answer – (A)

60. Which of the following has the three degrees of the adjective in their correct form ?
(A) common, more common, most common
(B) common, commoner, commonest
(C) common, commoner, commoniest
(D) common, commoneer, commoniest

Show Answer/Hide

Answer – (B)

REET Level 2 (Junior Level) Exam Paper 24 July 2022 (Shift – III)
REET Level 2 Exam – 24 July, 2022 (Section – I, C.D.P.) (Answer Key) Click Here
REET Level 2 Exam – 24 July, 2022 (Section – II, Language I – Hindi) (Answer Key) Click Here
REET Level 2 Exam – 24 July, 2022 (Section – II, Language I – English) (Answer Key) Click Here
REET Level 2 Exam – 24 July, 2022 (Section – II, Language I – Sanskrit) (Answer Key) Click Here
REET Level 2 Exam – 24 July, 2022 (Section – III, Language II – Hindi) (Answer Key) Click Here
REET Level 2 Exam – 24 July, 2022 (Section – III, Language II – English) (Answer Key) Click Here
REET Level 2 Exam – 24 July, 2022 (Section – III, Language II – Sanskrit) (Answer Key) Click Here
REET Level 2 Exam – 24 July, 2022 (Section – IV(a) – Mathematics & Science) (Answer Key) Click Here
REET Level 2 Exam – 24 July, 2022 (Section – IV(b) – Social Studies) (Answer Key) Click Here

 

Read Also :

Read Related Posts

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!