UTET Exam 2022 (Answer Key)

UTET Exam 30 Sep 2022 Paper – II (Language I – English) (Official Answer Key)

Direction (Q.No. 45-48): Read the poem given below and answer the questions that follow by selecting the most appropriate option.

Two roads diverged in a yellow wood,
And sorry I could not travel both
And be one traveler, long I stood
And looked down one as far as I could
To where it bent in the undergrowth;
Then took the other, as just as fair,
And having perhaps the better claim,
Because it was grassy and wanted wear;
Though as for that the passing there
Had worn them really about the same,
And both that morning equally lay
In leaves no step had trodden black.
Oh, I kept the first for another day!
Yet knowing how way leads on to way,
I doubted if I should ever come back.
I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence;
Two roads diverged in a wood, and I
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference.

45. State the cause of regret in the poet in the beginning of the poem :
(A) that he could not travel both the roads
(B) that he will not get time for himself
(C) that he will not be successful by choosing the other road
(D) that he will be able to return

Show Answer/Hide

Answer – (A)

46. What does the poet’s decision of taking less travelled road signify?
(A) his risk taking ability
(B) his arrogance
(C) his curiosity
(D) his negligence

Show Answer/Hide

Answer – (A)

47. What do yellow woods refer to?
(A) older people
(B) forest in autumn
(C) yellow coloured trees
(D) difficult choice

Show Answer/Hide

Answer – (B)

48. The word ‘trodden’ means
(A) to put your foot down on something while walking
(B) to squeeze something on the ground
(C) to press deeply against something
(D) to evade a difficult situation

Show Answer/Hide

Answer – (A)

Direction (Q. No. 49) : Choose the most appropriate antonym of the word underlined in the following sentence from the given options.

49. Though the man is poor, he is contented.
(A) dull
(B) dissatisfied
(C) eccentric
(D) naive

Show Answer/Hide

Answer – (B)

Direction (Q. No. 50) : Substitute the following sentence with the appropriate word given in the option.

50. The study of coins is called
(A) Nomology
(B) Numismatics
(C) Neology
(D) Semiology

Show Answer/Hide

Answer – (B)

Direction (Q. No. 51) : Select the most suitable conjunction to fill in the blank.

51. He fled ______ he should be killed.
(A) when
(B) Test
(C) unless
(D) or

Show Answer/Hide

Answer – (B)

Direction (Q. No. 52) : Select the correct conversion of the following direct sentence into indirect.

52. He said, “Bravo! You have done well”.
(A) He said that he did well.
(B) He applauded him saying that he I had done well.
(C) He appreciated that he had done well.
(D) He applauded him for doing well.

Show Answer/Hide

Answer – (B)

Direction (Q. No. 53) : Change the given Active sentence into Passive.

53. No one can wonder at it.
(A) It cannot be wondered by anyone.
(B) It cannot be wondered at by anyone.
(C) It can’t be wondered at.
(D) It could not be wondered at by anyone.

Show Answer/Hide

Answer – (B)

Direction (Q. No. 54) : Select the most suitable word from the given options that convey the meaning of the italicized word.

54. He shows perspicacity.
(A) sincerity
(B) mental keenness
(C) love
(D) faithfulness

Show Answer/Hide

Answer – (B)

Direction (Q. No. 55) : Choose the most suitable option that describes the meaning of the underlined idiom and phrase.

55. From his attitude, it is clear that he wants to pay off old scores.
(A) reciprocate
(B) to have his revenge
(C) return the borrowed money
(D) pay for the old stuffs

Show Answer/Hide

Answer – (B)

Direction (Q. No. 56): Identify the figure of speech used in the given sentence.

56. All hands at work, the royal work grows warm.
(A) Euphemism
(B) Transferred epithets
(C) Synecdoche
(D) Metonymy

Show Answer/Hide

Answer – (C)

57. Which of the following is a scaled down teaching situation?
(A) Team teaching
(B) Cooperative teaching
(C) Macro Teaching
(D) Micro Teaching

Show Answer/Hide

Answer – (D)

58. In which of the following question tag is incorrectly put?
(A) They haven’t come, have they?
(B) Somebody has called, haven’t they?
(C) Have some more rice, will you?
(D) Your sister cooks well, does she?

Show Answer/Hide

Answer – (D)

59. In which of the following sentences articles have been correctly used?
(A) Jains never kill the animals.
(B) He is a M.P.
(C) He is a heir to the throne.
(D) Have you seen a one-legged man?

Show Answer/Hide

Answer – (D)

60. Arrange the following to make a meaningful sentence. the child/the policeman/found/of a sweet-meat shop/standing in front
(A) standing in front of a sweet-meat shop the policeman found the child.
(B) found the child standing in front of a sweet-meat shop.
(C) in front of a sweet-meat shop the policeman found the child standing.
(D) the policeman found the child standing in front of a sweet-meat shop.

Show Answer/Hide

Answer – (D)

 

Read Also :

Read Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!