RSMSSB VDO Exam Paper 27 Dec 2021 (Second Shift) Answer Key | TheExamPillar
RSMSSB VDO Exam Paper 27 Dec 2021 Answer Key

RSMSSB VDO Exam Paper 27 Dec 2021 (Second Shift) Answer Key

81. Complete the sentence selecting the con preposition from the given options –
“A new bridge is being built ______ the river Niger.”
(A) in
(B) ant
(C) during
(D) on

Show Answer/Hide

Answer – (D)

82. “The lion is a fierce wild animal.”
In this sentence (the underlined words) The lion‘ stands for –
(A) a particular lion
(B) the whole class of lions
(C) a single lion
(D) a lion formally discussed

Show Answer/Hide

Answer – (B)

83. Match the words listed in Column (A) with their synonyms in Column (B) –
Column – (A) Words  – Column – (B) Synonyms
(A) Access   –  (i) Improve
(B) Retrieve  – (ii) Change
(C) Ameliorate  –  (iii) Approach
(D) Alter  –  (iv) Restore
(A) a-(iv), b-(iii), c-(ii), d-(i)
(B) a-(ii), b-(iii), c-(iv),d-(i)
(C) a-(iii), b-(iy), c-(i), d-(ii)
(D) a-(ii), b-(i), c-(iv), d-(iii)

Show Answer/Hide

Answer – (C)

84. Match the idioms in Column (A) with their meanings listed in Column (B) –
Column – (A) Idioms  – Column – (B) Meanings
(A) A red-letter day   – (i) to suspect something wrong
(B) To smell a rat   – (ii) to make every possible effort
(C) To leave no stone unturned  –  (iii) to make a fresh start
(D) To turn over a new leaf  –  (iv) A special/noteworthy/memorable occasion
(A) a-(iii), b-(iv), c-(i), d-(ii)
(B) a-(ii), b-(iii), c-(i), d-(iv)
(C) a-(ii), b-(iii), c-(iv), d-(0)
(D) a-(iv), b-(i), c-(ii), d-(iii)

Show Answer/Hide

Answer – (D)

85. Choose the correct option :
‘Do you know when she will go home?’ I said to him. (Change into indirect speech)
(A) I asked him that did he know when she would go home.
(B) I asked him if he knew when she would go home.
(C) I asked him if he knew when she will go home.
(D) I asked him if he know when she would go home.

Show Answer/Hide

Answer – (B)

86. Choose the correct meaning of the idiom –
‘Feeling under the weather’ means –
(A) refreshed

(B) to feel ill
(C) rejuvenate
(D) bad weather

Show Answer/Hide

Answer – (B)

87. Fill in the blank spaces in the given sentence selecting appropriate set of words from the following options –
Sentence: Contrary to popular _______ that money is power, I ______ that knowledge is power.
(A) beliefs, believes
(B) believe, belief
(C) belief, believe
(D) believes, beliefs

Show Answer/Hide

Answer – (A)

88. Change the voice of the following and choose the correct option – There is no charge to make against him. (Change into Passive Voice)
(A) There is no charge to have made against him.
(B) There is no charge to be made against him.
(C) There is no charge made against to him.
(D) There was no charge to be made against him.

Show Answer/Hide

Answer – (B)

89. Fill in the blank space in the sentence choosing the right alternative from the given options –
“A kangaroo can jump _______ a rabbit.”
(A) higher than
(B) highest than
(C) highest to
(D) higher to

Show Answer/Hide

Answer – (A)

90. fill in the blank with the most appropriate phrasal verb –
Raja Ram Mohan Roy urged Indians to ______ (do) untouchability.
(A) do at
(B) do away with
(C) do upon
(D) do without

Show Answer/Hide

Answer – (B)

91. किस विकल्प के सभी के सभी शब्द गलत हैं?
(A) चतुर्भुज, प्रत्यक्ष
(B) दशानन, यथेच्छा
(C) सप्ताह , शताब्दी
(D) त्रिलोचन, चौबीस

Show Answer/Hide

Answer – (C)

92. किस विकल्प में विलोम युग्म है –
(A) मूर्त – गौण
(A) पूर्वरात्र – अपराह्न
(C) मौलिक – अनूदित
(D) मसृण – विमल

Show Answer/Hide

Answer – (C)

93. किस विकल्प में सभी शब्द में सभी शब्द परस्पर पर्यायवाची है –
(A) मयूर, शिखी, बलाहक, पंचनख
(B) रोहित, सारंग, चक्रांग, कृष्णसार
(C) धनंजय, पार्थ, कौन्तेय, गुड़ाकेश
(D) संध्या, साँझ, गोधुलि, मराल

Show Answer/Hide

Answer – (C)

94. संधि की दृष्टि से असुमेलित विकल्प के कीजिए –
(A) गति + अवरोध = गत्यवरोध
(B) वधु + इच्छा = वध्विच्छा
(C) मधु + अरि = मध्वरि
(D) भ्रातृ + उपकार = भ्रात्रुपकार

Show Answer/Hide

Answer – (B)

95. किस विकल्प में तत्सम शब्द प्रयुक्त हुए हैं?
(A) वत्स, उलूक
(B) खंभा, मूसल
(C) नाजी, सेमिनार
(D) आसमान, श्यालक

Show Answer/Hide

Answer – (A)

96. असंगत विकल्प का चयन कीजिए –
(A) प्रशंसा के बहाने निंदा करना – व्याजनिंदा
(B) जिसने ऋण चुका दिया है – उत्तमर्ण
(C) पर्वत का निचला मैदानी भाग – उपत्यका
(D) निंदा के बहाने प्रशंसा करना – व्याजस्तुति

Show Answer/Hide

Answer – (A)

97. उपसर्ग से निर्मित शब्दों के संदर्भ में कौन-सा विकल संगत है?
(A) नि- निणात, निणा, निष्ठा
(B) प्र – प्रगति प्रतिवाद, प्रभाव
(C) सु – स्वल्प, सोहार्द, सुपात
(D) आ – आक्षेपित, आंगिक, आसक्ति

Show Answer/Hide

Answer – (A)

98. निम्नलिखित सूची-I के मुहावरों को सूची-II में उनके अर्थ के साथ सुमेलित कीजिए –
सूची-I  –  सूची-II
(i) सिर पर भूत सवार होना  –  (क) बिना मतलब दखल देना
(ii) दाल-भात में मूसलचंद  –  (ख) किसी के काम न आने वाला
(iii) गूलर का फूल हो जाना  –  (ग) धुन लग जाना
(iv) ताड़ का वृक्ष  –  (घ) कम दिखना
(A) (i)- (ग), (ii)- (ख), (iii)- (क), (iv)- (घ)
(B) (i)- (ग), (ii)- (घ), (iii)- (क), (iv)- (ख)
(C) (i)- (ग), (ii)- (क), (iii)- (घ), (iv)- (ख)
(D) (i)- (क), (ii)- (ख), (ii)- (ग), (iv)-(घ)

Show Answer/Hide

Answer – (C)

99. निम्न में से किस विकल्प के सभी शब्द शुद्ध हैं?
(A) शताब्दी, साधूवाद, मुहुर्त
(B) कीरिट, भार्यापति, आध्यात्म
(C) शशीभूषण, जयन्ति, ऊर्ध्वगामी
(D) चन्द्रमौलि, समाविष्ट, मुनिजन

Show Answer/Hide

Answer – (D)

100. ‘अंधकारि-अंधकारी’ उक्त शब्द-युग्म का सही अर्थ चुनिए –
(A) निरादर, विरक्त
(B) धूपबत्ती, एक शासक विशेष
(C) महादेव, एक राग विशेष
(D) कमल, अंधकार युक्त

Show Answer/Hide

Answer – (C)

 

Read Also :

Read Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!