HPTET Arts Exam 2019 - English (Answer Key) | TheExamPillar
HPTET Arts Exam 2019 (Answer Key)

HPTET Arts Question Paper 2019 – English (Answer Key)

हिमाचल प्रदेश बोर्ड ऑफ स्कूल एजुकेशन (HPBOSE), धर्मशाला द्वारा 12 नवंबर 2019 को हिमाचल प्रदेश शिक्षक पात्रता परीक्षा (HPTET) कला परीक्षा 2019 का आयोजन किया। इस HPTET Arts Exam 2019 का प्रश्नपत्र उत्तर कुंजी सहित यहाँ पर उपलब्ध है।

Himachal Pradesh Board of School Education (HPBOSE), Dharmshala conducts Himachal Pradesh Teacher Eligibility Test (HPTET) Arts Exam 2019 on 12 November 2019. Here the HPTET Arts Exam 2019, Section – 2 (English) Answer Key.

Exam :− HPTET (Himachal Pradesh Teacher Eligibility Test)
Part :− English
Organized
by :HPBOSE

Number of Question : 30
Exam Date :– 12th November 2019

Read Alos …

HPTET Arts Exam 2019 (Answer Key)

Section – 4 (English)

121 – 126 : Choose the word which is most appropriate for the given words/phrases/idioms

121. Bone of contention :
(A) a strong view
(B) resolution
(C) firm view
(D) that caused quarrel

Show Answer/Hide

Answer – (D)

122. One who knows many languages :
(A) Polyglot
(B) Polygamy
(C) Popular
(D) Panacea

Show Answer/Hide

Answer – (A)

123. One who eats everything :
(A) Omnipotent
(B) Insolvent
(C) Irresistible
(D) Omnivorous.

Show Answer/Hide

Answer – (D)

124. Masculine of “Duck”
(A) dragon
(B) drone
(C) wasp
(D) drake

Show Answer/Hide

Answer – (D)

125. Masculine of “Goose”
(A) Gander
(B) bull
(C) horse
(D) buck

Show Answer/Hide

Answer – (A)

126.Feminine of “Fox”
(A) She fox
(B) Vixens
(C) fixen
(D) None of these

Show Answer/Hide

Answer – (B)

127 – 128: Choose the correct prepositions.

127. Your father is concerned ______ your failure.
(A) upon
(B) for
(C) on
(D) at

Show Answer/Hide

Answer – (C)

128. I find myself capable ______ doing this job.
(A) for
(B) of
(C) with
(D) to

Show Answer/Hide

Answer – (B)

129 – 130: Choose the correct article.

129. ______ accused is telling ______ lie.
(A) An accused is telling a lie.
(B) A accused is telling the lie.
(C) An accused is telling the lie.
(D) The accused is telling a lie.

Show Answer/Hide

Answer – (D)

130. ______ camel is ______ ship of desert.
(A) A camel is a ship of desert.
(B) A camel is the ship of desert.
(C) The camel is the ship of desert.
(D) The camel is an ship of desert.

Show Answer/Hide

Answer – (C)

131.Identify the poet usually referred to as,
“The father of English verse”
(A) Geoffery Chaucer
(B) Edmund Spencer
(C) John Milton
(D) William Wordsworth

Show Answer/Hide

Answer – (A)

132.Who is regarded as the Shakespeare of India?
(A) Ravinder Nath Tagore
(B) Shri Aurobindo Ghosh
(C) Kalidass
(D) Jai Shanker Prasad.

Show Answer/Hide

Answer – (C)

133 – 137: In the following questions group of four words are given. In each group one word is correctly splet. Find the correctly splet word.

133.
(A) Develope
(B) Develop
(C) Devalop
(D) None of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

134.
(A) Amateur
(B) Amature
(C) Ameture
(D) None of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

135.
(A) Advertisement
(B) Advertimant
(C) Advartisement
(D) None of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

136.
(A) Asetic
(B) Aestits
(C) Ascetic
(D) None of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

137.
(A) Hamer
(B) Hammer
(C) Hammar
(D) None of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!