CTET July 2019 Answer Key

CTET July 2019 – Paper – I (Language – I English) Official Answer Key

Answer the following questions (Q Nos. 106 to 120) by selecting the most appropriate option out of the given options.

106. Which of the following classroom practices helps a teacher to develop oral language among the students ?
(1) Chorus recitation recitation/individual of the poem after memorising it.
(2) Participating in role-plays on any one of their favourite scenes.
(3) Practising the correct pronunciation of new or unfamiliar words.
(4) Chorus reading of the text with the teacher.

Show Answer/Hide

Answer – (2)

107. In a constructivist classroom language learning would most importantly be based on:
(1) minute observation and record of each child’s handwriting development.
(2) correction of spelling errors and making sure that they are not repeated.
(3) carefully completing the language syllabus.
(4) group discussion and peer interaction.

Show Answer/Hide

Answer – (4)

108. As a language teacher which one of the following is most important for you regarding teaching of grammar ?
(1) Avoiding grammar rules.
(2) Using functional approach.
(3) Using grammar translation method.
(4) Memorising grammar rules.

Show Answer/Hide

Answer – (2)

109. Which one of the following is a correct statement about a textbook ?
(1) A textbook is the final thing for the teacher.
(2) It helps to achieve the objectives laid down in the curriculum.
(3) The textbooks are the only source to read.
(4) It is planning of educational activities for the session.

Show Answer/Hide

Answer – (2)

110. The purpose of diagnostic test in language learning is to
(1) fill the progress report of students.
(2) plan and prepare question paper for summative assessment.
(3) know the gaps in learners understanding.
(4) give feedback to the parents in the PTMs.

Show Answer/Hide

Answer – (3)

111. The purpose of Continuous Comprehensive Evaluation (CCE) in language is :
(1) to assess their learning gaps.
(2) to give regular tests i.e. weekly tests.
(3) to assess the level of competencies achieved by the children.
(4) to assess the students’ understanding of the textbook.

Show Answer/Hide

Answer – (3)

112. Under which act did English get the status of the associate official language ?
(1) Associate Official Language Act, Article-343
(2) Three Language Formula
(3) National Curriculum Framework
(4) Official Language Act, Article-343

Show Answer/Hide

Answer – (4)

113. A teacher is appreciating a child for his ‘overall language use’, though some of the words were misspelt by him. The teacher is using ______ approach in her class.
(1) Communicative
(2) Constructivist
(3) Whole language
(4) Structural

Show Answer/Hide

Answer – (3)

114. Which approach lays a lot of emphasis on habit formation ?
(1) Communicative approach
(2) Behaviouristic approach
(3) Eclectic approach
(4) Cognitive approach

Show Answer/Hide

Answer – (2)

115. In the context of “theory of multple intelligence’ which one of the following intelligences is related to language ?
(1) Fluency-Accuracy Intelligence
(2) Linguistic-Verbal Intelligence
(3) Vocabulary Grammar Intelligence
(4) Visual-Spatial Intelligence

Show Answer/Hide

Answer – (2)

116. Banishing mother tongue in the classroom is the characteristic feature _____ method.
(1) Bi-lingual
(2) Grammar translation
(3) Natural
(4) Direct

Show Answer/Hide

Answer – (4)

117. ________ deals with the level of meaning in language.
(1) Semantics
(2) Collocation
(3) Colloquial
(4) Syntax

Show Answer/Hide

Answer – (1)

118. A Hindi speaking teacher gets posted in a primary school which is in the area of Punjab. Since he doesn’t know the local language of that area. He should :
(1) motivate the community to learn Hindi, as it’s a national / official language.
(2) communicate in English as it is difficult for him to understand their local dialect.
(3) use the child’s language as a resource and start teaching.
(4) apply for the transfer to a Hindi speaking area.

Show Answer/Hide

Answer – (3)

119. While designing a working activity for a language class a teacher should most importantly focus on:
(1) giving clear instructions for the task.
(2) providing all the necessary vocabulary required for the task.
(3) assigning an authentic piece of writing task.
(4) choosing a topic from their surroundings.

Show Answer/Hide

Answer – (4)

120. Some children do not have exposure to English outside the classroom. So, the teacher’s proficiency in spoken English is essential because :
(1) the teacher can edit the errors in student’s learning process.
(2) the students may listen to and process the new language before they actually communicate in it.
(3) students can imitate, practise and drill the statements or sentences used by the teacher.
(4) the teacher can give more time to grammar drills.

Show Answer/Hide

Answer – (2)

Read Also :

Read Related Posts

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!