CTET July 2019 Answer Key

CTET July 2019 – Paper – II Language – II (English) Official Answer Key

Answer the following questions (Q. Nos. 136 to 150) by selecting the most appropriate options.

136. Bottom-up processing in listening is to
(1) encode all the sounds from speaker to listener.
(2) use multiple ways to decode the messages.
(3) decode messages moving from sounds to words, phrases, clauses and other grammatical elements to sentences.
(4) decode the overall messages of the discourse and move down the micro level units.

Show Answer/Hide

Answer – (3)

137. What is the following strategy known as in reading ?
The text is read more slowly and in detail to get the gist or overall sense of the text.
(1) Le Skimming
(2) Scaffolding
(3) Scanning
(4) Summarising

Show Answer/Hide

Answer – (1)

138. A teacher asks her learners of class-VII to refer to the textbook of History and find a theme which can be connected with English language text for writing an essay.
What is this practice known as ?
(1) Language in learning
(2) Language and history integrated learning
(3) Language and Social Science learning
(4) Language across the curriculum

Show Answer/Hide

Answer – (4)
 

139. Multilingualism as a resource means
(1) teaching many languages.
(2) promoting of languages through content learning
(3) learning many languages in school.
(4) using the languages of learners as a strategy school.

Show Answer/Hide

Answer – (4)

140. Match the types of writing with their corresponding category :

a. Personali writing  i. Letter of complaint
b. Study writing  ii. Diary writing
c. Creative writing  iii. Synopsis writing
d. Public writing  iv. Travelogue

.    a b c d
(a) iii, ii, i, iv
(2) iv, iii, ii, i
(3) i, ii, iii, iv
(4) ii, iii, iv, i

Show Answer/Hide

Answer – (4)

141. A teacher divides her class into groups of five and allocates different themes to the groups. The groups have to collect information on the themes and write reports to be presented to the class. What is this activity known as ?
(1) Writing work
(2) Research
(3) Assignment
(4) Project work

Show Answer/Hide

Answer – (4)

142. Process approach to writing involves
(1) Outlining, revising and writing the final draft.
(2) Writing the first draft, revising and developing the final draft.
(3) Brainstorming, outlining, drafting revising, proof-reading and drafting the final writing.
(4) Brainstorming, writing the first draft and final writing.

Show Answer/Hide

Answer – (3)

143. Continuous Assessment focuses on
(1) Informal and a combination of both formative and summative
(2) Outcome and achievement based assessment
(3) Formal assessment
(4) Informal assessment

Show Answer/Hide

Answer – (1)

144. ‘Pre-reading’ activity in class is to
(1) enable learners to know about the story which they would read ahead.
(2) All of these
(3) connect learner’s previous knowledge with what she learns in the reading text.
(4) connect learners’ with one another.

Show Answer/Hide

Answer – (3)

145. Pedagogical Grammar is
(1) grammar in context to connect grammar points with real life context
(2) grammar with formal rules to be applied while writing
(3) grammar of pedagogy
(4) grammar for teachers

Show Answer/Hide

Answer – (1)

146. What are these words known as ?
– the, of, and, a, to, that, it, with, but, they, she, he
(1) Use words
(2) Unimportant words
(3) Sight words
(4) Form words

Show Answer/Hide

Answer – (3)

147. A teacher gives a puzzle to her class-VIII students and asks them to solve it by speaking out how they solve it.
What is this strategy known as ?
(1) Listening
(2) Picture reading
(3) Speaking aloud
(4) Think aloud protocol

Show Answer/Hide

Answer – (4)

148. Sanskrit in India today is a.
(1) Religious language
(2) Hindu language
(3) Modern Indian language
(4) Modern Indian language and a classical language

Show Answer/Hide

Answer – (4)

149. A teacher of Class-VII asked her students to read a short story and come to the class. She asks them to discuss the major points of the story in groups and present them to the whole class.
What is this reading known as ?
(1) Reading for thinking
(2) Extensive reading
(3) Intensive reading
(4) Reading with a purpose

Show Answer/Hide

Answer – (2)

150. English does not find its place as a ______.
(1) third language in the school curriculum
(2) medium of instruction
(3) first language in the school curriculum
(4) second language in the school curriculum

Show Answer/Hide

Answer – (3)

Read This Section : –

Read Also :

Read Related Posts

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!