BPSC TRE Exam 25 Aug 2023 Paper - Language (II Shift)Answer Key

BPSC TRE Exam 25 Aug 2023 Paper – Language (II Shift) Official Answer Key

Directions (Q. Nos. 21 to 25) : Read the passage given below and choose the correct alternative for each of the following.

There was a dog and he was very hungry. He searched for food everywhere and at last he found a bone. He started going home after picking the bone with his mouth. There was a bridge on the way to his home. When he started crossing it, he saw his reflection in water. The dog thought that there was another dog with a bone in water. He wanted to get that other bone too. So the dog started barking at his own reflection. His bone fell in water as soon as he opened his mouth. The greedy dog lost his bone.

21. What did the dog start crossing?
(A) Road
(B) Bridge
(C) Water
(D) More than one of the above
(E) None of the above

Show Answer/Hide

answer – (B)

22. What did the hungry dog find?
(A) Water
(B) Food
(C) Bone
(D) More than one of the above
(E) None of the above

Show Answer/Hide

answer – (C)

23. The dog barked and the bone fell down from his
(A) Legs
(B) Body
(C) Mouth
(D) More than one of the above
(E) None of the above

Show Answer/Hide

answer – (C)

24. What did the dog want from the other dog he saw in water?
(A) Bone
(B) Bridge
(C) Food
(D) More than one of the above
(E) None of the above

Show Answer/Hide

answer – (A)

25. The moral of the story is
(A) Don’t open your mouth
(B) Don’t bark at another dog
(C) Don’t be greedy
(D) More than one of the above
(E) None of the above

Show Answer/Hide

answer – (C)

Part – II 
Hindi Language 

26. संयुक्त स्वर कौन से हैं?
(A) ए. ऐ
(B) आ, ई
(C) अ, ओ
(D) उपर्युक्त में से एक से अधिक
(E) उपर्युक्त में से कोई नहीं

Show Answer/Hide

Answer – (A)

27. प्रत्येक वर्ग का प्रथम एवं द्वितीय वर्ण किस प्रकार के हैं?
(A) नाद
(B) अघोष
(C) घोष
(D) उपर्युक्त में से एक से अधिक
(E) उपर्युक्त में से कोई नहीं

Show Answer/Hide

Answer – (B)

28. ख और घ ध्वनि किस प्रकार की है?
(A) नाद
(B) अल्पप्राण
(C) महाप्राण
(D) उपर्युक्त में से एक से अधिक
(E) उपर्युक्त में से कोई नहीं

Show Answer/Hide

Answer – (C)

29. “संघ की राजभाषा हिन्दी और लिपि देवनागरी होगी” – यह किस अनुच्छेद में कहा गया है?
(A) 351
(B) 348
(C) 343
(D) उपर्युक्त में से एक से अधिक
(E) उपर्युक्त में से कोई नहीं

Show Answer/Hide

Answer – (C)

30. निम्नलिखित में से कौन-सी आर्यभाषाओं में शामिल नहीं है? भाषा
(A) संस्कृत
(B) प्राकृत
(C) तुर्की
(D) उपर्युक्त में से एक से अधिक
(E) उपर्युक्त में से कोई नहीं

Show Answer/Hide

Answer – (C)

31. भाववाचक संज्ञा कौन सी है?
(A) मित्रता
(B) पीला
(C) अच्छा
(D) उपर्युक्त में से एक से अधिक
(E) उपर्युक्त में से कोई नहीं

Show Answer/Hide

Answer – (A)

32. निम्नलिखित में से कौन सा प्रश्नवाचक सर्वनाम नहीं है?
(A) किससे
(B) किनके
(C) किसी से
(D) उपर्युक्त में से एक से अधिक
(E) उपर्युक्त में से कोई नहीं

Show Answer/Hide

Answer – (C)

33. ‘मैंने नौकर से खाना बनवाया।’ वाक्य में कौन-सी क्रिया है?
(A) सकर्मक
(B) प्रेरणार्थक
(C) अकर्मक
(D) उपर्युक्त में से एक से अधिक
(E) उपर्युक्त में से कोई नहीं

Show Answer/Hide

Answer – (B)

34.’उसको व्यापार में करोड़ों का घाटा हो गया।’ उक्त वाक्य में किस प्रकार का विशेषण है?
(A) संख्याबोधक
(B) परिमाणबोधक
(C) अनिश्चयबोधक
(D) उपर्युक्त में से एक से अधिक
(E) उपर्युक्त में से कोई नहीं

Show Answer/Hide

Answer – (C)

35. शब्द का अर्थबोध कराने वाला’ कौन-सा शब्द है?
(A) शब्द-शक्ति
(B) वाक्य
(C) एकार्थक
(D) उपर्युक्त में से एक से अधिक
(E) उपर्युक्त में से कोई नहीं

Show Answer/Hide

Answer – (A)

36. छंदों की गणना किससे की जाती है?
(A) शब्द और वर्ण
(B) धातु और स्वर
(C) वर्ण और मात्रा
(D) उपर्युक्त में से एक से अधिक
(E) उपर्युक्त में से कोई नहीं

Show Answer/Hide

Answer – (C)

37. उपमा अलंकार का निम्नलिखित में से कौन-सा अंग है ?
(A) उपमेय
(B) उपमान
(C) साधारण धर्म
(D) उपर्युक्त में से एक से अधिक
(E) उपर्युक्त में से कोई नहीं

Show Answer/Hide

Answer – (D)

38. ‘पेड़ से पसे गिरते हैं।’ वाक्य में कौन-सा कारक है?
(A) करण कारक
(B) अपादान कारक
(C) संबंध कारक
(D) उपर्युक्त में से एक से अधिक
(E) उपर्युक्त में से कोई नहीं

Show Answer/Hide

Answer – (B)

39. मानक भाषा की विशेषता है
(A) ऐतिहासिकता
(B) स्वायत्तता
(C) एकरूपता
(D) उपर्युक्त में से एक से अधिक
(E) उपर्युक्त में से कोई नहीं

Show Answer/Hide

Answer – (D)

40. द्वंद्व समास में कौन सा प्रधान होता है ?
(A) दोनों पद
(B) अन्य पद
(C) दूसरा पद
(D) उपर्युक्त में से एक से अधिक
(E) उपर्युक्त में से कोई नहीं

Show Answer/Hide

Answer – (A)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!