Haryana Patwari Exam 2016

Haryana Patwari Exam 15 April 2016 (Answer Key)

61. ‘सज्जन’ का विलोमार्थक शब्द है
(1) ठग
(2) दुर्जन
(3) कपटी
(4) कुटिल

Show Answer/Hide

Answer – (2)

62. निम्न पंक्तियों में रस है:
राग है कि, रूप है कि रस है कि, जस है कि तन है कि, मन है कि प्राण है कि प्यारी है।
(1) अद्भुत रास
(2) शान्त रस
(3) वीर रस
(4) शृंगार रस

Show Answer/Hide

Answer – (1)

63. ‘लक्ष्मण’ का पर्यायवाची शब्द है
(1) कपीश
(2) माघ
(3) लंकेश
(4) सौमित्र

Show Answer/Hide

Answer – (4)

64. ‘अत्यावश्यक’ – शब्द का सही सन्धि-विच्छेद है
(1) अति + आवश्यक
(2) अत्या + आवश्यक
(3) अत्य + आवश्यक
(4) अती + आवश्यक

Show Answer/Hide

Answer – (1)

65. अशुद्ध वर्तनी का चयन कीजिए:
(1) मनुष्य
(2) पोषक
(3) जिर्णोद्धार
(4) निरपेक्ष

Show Answer/Hide

Answer – (3)

66. ‘इकलौता’ शब्द में समास है
(1) तत्पुरुष
(2) अव्ययीभाग
(3) द्वन्द्व
(4) द्विगु

Show Answer/Hide

Answer – (4)

67. निम्न पंक्तियों में कौन सा अलंकार है?
माला फेरत युग गया, फिरा न मन का फेर।
कर का मनका डारि दे, मन का मनका फेर।।
(1) अनुप्रास
(2) श्लेष
(3) यमक
(4) रूपक

Show Answer/Hide

Answer – (3)

68. निम्नलिखित में से उपसर्ग रहित शब्द कौन-सा है?
(1) कुचेष्टा
(2) उपसर्ग
(3) नाखुश
(4) मिलान

Show Answer/Hide

Answer – (1)

69. ‘नायक’ में संन्धि है:
(1) अयादि सन्धि
(2) दीर्घ सन्धि
(3) गुण सन्धि
(4) वृद्धि सन्धि

Show Answer/Hide

Answer – (1)

70. ‘छठी का दूध याद आना’ अर्थ है
(1) कठिनाई का अनुभव होना
(2) हार मानना
(3) चकित रह जाना
(4) भयभीत होना

Show Answer/Hide

Answer – (1)

71. We were brought up in a village and my grandfather was a simple ______ and quite illiterate.
(1) pheasant
(2) peasant
(3) pleasant
(4) man

Show Answer/Hide

Answer – (2)

Direction (72 – 73): Choose the word that best expresses the meaning of the underlined word.

72. He refused to kow tow to the government’s wished on this issue.
(1) be supportive
(2) be submissive
(3) be defensive
(4) be helpful

Show Answer/Hide

Answer – (2)

73. It was a perilous journey across the mountains.
(1) risky
(2) thrilling
(3) deadly
(4) tiring

Show Answer/Hide

Answer – (1)

Direction (74 – 75) : Select the substitution that best expresses opposite meaning of the underlined word.

74. We have made tentative plans for a holiday
(1) permanent
(2) definite
(3) careful
(4) elaborate

Show Answer/Hide

Answer – (3)

75. Some democratic countries believe in racial segregation.
(1) Subordination
(2) Demination
(3) inferority
(4) Integration

Show Answer/Hide

Answer – (4)

Direction (76 – 77) : Choose the alternative which best express the meaning of the given idioms/phrase:

76. Wear and tear
(1) contempt
(2) damage caused by constant use
(3) festive occasion
(4) be leisurely

Show Answer/Hide

Answer – (2)

77. Not let the grass grow under one’s feet
(1) to remain neutral
(2) not related to
(3) unconcerned
(4) waste no time in acting

Show Answer/Hide

Answer – (4)

Direction (78 – 79) : Find the wrongly spelt word:

78.
(1) telepathy
(2) antepathy
(3) sympathy
(4) apathy

Show Answer/Hide

Answer – (2)

79.
(1) earnest
(2) infest
(3) detest
(4) aganist

Show Answer/Hide

Answer – (4)

80. Children below the age of 16 can be tried only by the _____ court.
(1) Supreme
(2) High
(3) District
(4) Juvenile

Show Answer/Hide

Answer – (4)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!