CTET Exam Sep 2016 Paper - I Language II (English)

CTET Exam Sep 2016 Paper – I Language II (English)

Direction. Read the passage giver below and answer the questions that follow (Q. Now 16 to 23) by selecting the correct/most appropriate options,

The art of Madhubani painting in the Traditional style developed in the Mithila region, in the villages around Madhubani, Bihar. Madhubani literally means a forest of honey. This style of painting has been traditionally used by the women of the region, though today men are also involved to meet the demand. The work is done on freshly plastered mud walls. For commercial purposes, it is now being done on paper, cloth, etc.

The paintings are basically of religious nature. They are done in the special rooms of their homes (in the Pooja room, ritual arcs, bridal room), on the main village walls, etc., for ceremonial or ritualistic purposes. The women offer prayers to the deity before starting the work. Figures from nature and mythology are adapted to suit their style. The themes and designs widely painted are the worship of Hindu deities such as Krishna, Rama, Shiva, Durga, Lakshmi, Saraswati, Sun and Moon, Tulsi plant, court scenes, wedding scenes and other social events taking place around them.

Floral, animal and bird motifs, geometrical designs are used to fill up all the gaps. There is hardly any empty space in this style. Cotton wrapped around a bamboo stick forms the brush. The colours applied are prepared by the artists. The skill is handed down the generations, and hence the traditional designs and patterns are widely maintained. It is believed that the genesis of Madhubani paintings came about when King Janaka asked for paintings to be developed for his daughter Sita’s wedding

16. Madhubani paintings are no longer done exclusively by women on walls :
(1) because cloth is more durable
(2) to meet demand their widespread
(3) as men are better painters
(4) as paper is cheaper

Show Answer/Hide

Answer – (2)

17. Madhubani paintings are essentially of religious nature when they are done :
(1) in the Pooja room
(2) in the bridal room
(3) on the village walls
(4) using figures from nature

Show Answer/Hide

Answer – (1)

18. These paintings become secular when they depict :
(1) court scenes
(2) worship of Saraswati
(3) Tulsi plant
(4) wedding scenes

Show Answer/Hide

Answer – (1)

19. A Madhubani painting shows only:
(1) a balanced portrayal of all of them
(2) Hindu deities
(3) flowers and plants
(4) geometrical designs

Show Answer/Hide

Answer – (1)

20. The art of Madhubani painting is learnt in the :
(1) Ashrams of Madhubani
(2) schools of art
(3) families at home
(4) homes of renowned artists

Show Answer/Hide

Answer – (3)

21. ‘Floral’ is an adjective derived from the noun, ‘flower’. Aural is derived from the noun :
(1) mouth
(2) morning
(3) ear
(4) eye

Show Answer/Hide

Answer – (4)

22. “____ on freshly plastered mud walls.” The word ‘plastered’ is a/an :
(1) particle
(2) gerund
(3) infinitive
(4) participle

Show Answer/Hide

Answer – (2)

23. The word “genesis”means the same as :
(1) growth
(2) birth
(3) original
(4) spirit

Show Answer/Hide

Answer – (2)

Directions : Read the passage below and answer the questions follow (Q. Nos. 24 to 30) by select the correct/most appropriate options.

A remarkable feature of Edison’s invention. was their basic simplicity. There were innumerable scientists possessing deep knowledge of electricity, chemistry, etc but it was this unschooled genius who succeeded where they failed. What were his unique qualities? Firstly, he had an uncanny ability to judge the practical use of any scientific fact. Secondly, he was blessed with patience and perseverance He would try out countless ideas till be found the right one. Third was his business acumen, which enabled him to earn the large sums of money necessary to conduct experimental work.

Edison’s enthusiasm for work and optimistic attitude ensured a long and productive life. Only after crossing the age of seventy-five did he start slowing down. During his final illness, his curiosity about his condition, medicines, and treatment, made the doctors think that possibly he was taking this too as one of his scientific investigations ! He passed away on 18 October, 1931, at the ripe old age of eighty-four.

During his lifetime itself Edison became one of the most famous men in the world. Honours were showered on him. Among them was the congressional gold medal in 1928 for his contributions to human I welfare. In 1960, he was posthumously elected to the Hall of Fame for Great Americans at New York University. But the tribute that was most eloquent was quite unintended. The authorities contemplated switching off the power supply in New York, the scene of his triumph in 1882, for two minutes as a mark of respect on his death. But 1931 was not 1882. Since normal life would have come to a standstill by the two-minute power cutoff, the idea was given up. There could be no greater tribute to the man than this negative tribute !

24. The most remarkable feature of Edison’s inventions was their :
(1) aesthetic aspect
(2) fundamental simplicity
(3) multiple usefulness
(4) low cost

Show Answer/Hide

Answer – (2)

25. According to the author, Edison became prosperous because he :
(1) had luck on his side
(2) worked very hard
(3) made the best use of his time
(4) had great business sense

Show Answer/Hide

Answer – (4)

26. To conduct experimental work, Edison needed :
(1) sophisticated gadgets
(2) support of generous patrons
(3) huge amounts of money
(4) calm and quiet atmosphere

Show Answer/Hide

Answer – (3)

27. Edison’s long and productive life can be attributed to :
(1) his immensely good health
(2) a large circle of friends
(3) his involvement in charitable work
(4) his positive attitude

Show Answer/Hide

Answer – (4)

28. The word ‘uncanny’ as used in the passage means :
(1) weird
(2) great
(3) terrific
(4) astonishing

Show Answer/Hide

Answer – (1)

29. The opposite of ‘famous’ is :
(1) unnoticeable
(2) unpopular
(3) unknown
(4) negligible

Show Answer/Hide

Answer – (3)

30. Which part of speech is the underlined word?
“ _____ any scientific fact.”
(1) Preposition
(2) Noun
(3) Adjective
(4) Adverb

Show Answer/Hide

Answer – (3)

 

Read Also :

Read Related Posts

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!