CTET Exam 20 Aug 2023 Paper I (Language II – English) Answer Key

CTET Exam 20 Aug 2023 Paper I (Language II – English) Official Answer Key

Directions: Answer the following questions by selecting the correct/most appropriate option.

136. While planning lessons for young learners, the teacher decided to focus on the Total Physical Response (TPR) method. Which one of the following should be used to include TPR in the lesson?
(1) Must keep activities aside and instead ask questions and motivate them to respond.
(2) Must ensure to add some bodily activities in class.
(3) Choose activities that help them stay in their seats and work in pairs or groups.
(4) Must add some listening activity in class.

Show Answer/Hide

Answer – (2)

137. Which approach to grammar encourages the belief that learning a language is a matter of learning rules?
(1) Grammar Translation
(2) Deductive
(3) Inductive
(4) Communicative

Show Answer/Hide

Answer – (2)

138. A teacher is planning to give a free writing task to learners in Class V. Which one of the following should be focused on most by the teacher ?
(1) The handwriting of the learner
(2) Accuracy of the content
(3) Fluency of the content
(4) Both fluency and accuracy of the content

Show Answer/Hide

Answer – (3)

139. Top-down means ‘attend to the overall meaning. What does ‘bottom-up’ mean?
(1) Focus on asking short answer type questions
(2) Focus on the gist of the text and abstract ideas
(3) Focus on pre-reading
(4) Focus on the words and phrases of the text

Show Answer/Hide

Answer – (4)

140. Which among these is the primary responsibility of the language teacher?
(1) Instructing the learners
(2) Identifying the learner’s communicative needs
(3) Selecting suitable content for teaching
(4) Grouping learners into different classes

Show Answer/Hide

Answer – (2)

141. A young child picks up a book, holds it right side up, and turns the pages. These activities demonstrate:
(1) emergent solution skills
(2) emergent literacy skills
(3) emergent curriculum
(4) emergent properties

Show Answer/Hide

Answer – (2)

142. Read the following statements and choose the correct option:
Assertion (A):
Learners acquire languages since they are genetically predisposed to do so and the environment does not play any role in it.
Reason (R):
The learner-centered classroom environment has a great impact on language acquisition.
(1) (A) is false, but (R) is true.
(2) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(3) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(4) (A) is true, but (R) is false.

Show Answer/Hide

Answer – (1)

143. A way to teach reading that emphasises understanding the meaning of words from the context in which they appear is :
(1) Structural approach
(2) Communicative approach
(3) Bottom-up approach
(4) Whole language approach

Show Answer/Hide

Answer – (4)

144. The ability to think and talk about language is:
(1) Metalinguistic ability
(2) Phonological awareness
(3) Proficiency
(4) Emergent literacy

Show Answer/Hide

Answer – (1)

145. A mother asked the teacher of Class II how it was possible for her child to sometimes say things that she had never heard any adults or siblings say. How is it possible?
Which one of the following is the apt answer to this question?
(1) As per the constructivist approach, children can invent new languages.
(2) Children learn language only by imitating adults.
(3) The human brain is innately wired to learn language.
(4) A child learns language when we reinforce the development of the child’s language.

Show Answer/Hide

Answer – (3)

146. A technique used to facilitate early literacy, which involves an adult and a child looking at a book together while the adult asks questions and encourages a dialogue, followed by that the child asks switching roles so questions to the adult, is called:
(1) Storytelling
(2) Model reading
(3) Shared reading
(4) Dialogic reading

Show Answer/Hide

Answer – (4)

147. A teacher can develop the listening skills of language learners by :
(1) making the learners listen to everything they hear passively.
(2) speaking continuously to learners both within the classroom and outside.
(3) focusing only on listening skills without associating them with other language skills.
(4) creating opportunities for learners to listen to a variety of language sources and people and engaging in other listening activities.

Show Answer/Hide

Answer – (4)

148. Read the following statements and choose the correct option:
Assertion (A):
Accuracy in language is most important at the primary level.
Reason (R):
Grammar is an integral part of the primary curriculum.
(1) (A) is false, but (R) is true.
(2) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(3) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(4) (A) is true, but (R) is false.

Show Answer/Hide

Answer – (1)

149. Theoretical positions and beliefs about the nature of language, the nature of language learning, and the applicability of both to pedagogical settings is :
(1) Technique
(2) Syllabus
(3) Content
(4) Approach

Show Answer/Hide

Answer – (4)

150. Formative evaluation is:
(1) not subjected to change.
(2) what is happening in the teaching-learning process.
(3) related to ongoing development and improvement.
(4) carried out at a pre-specified or particular stage in the course.

Show Answer/Hide

Answer – (3)

 

Read Also :

Read Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!