CISF HCM Exam 30 July 2023 (Answer Key)

CISF Head Constable (Ministerial) Exam 30 July 2023 First Shift (Answer Key)

Directions: (Q81-83):- Choose The Word Nearest In Meaning To The Given Word.

81. Contradict
(A) Oppose
(B) Include
(C) Suit
(D) None Of These

Show Answer/Hide

Answer – (D)

82. Consequence
(A) Compact
(B) None Of These
(C) Peace
(D) Outcome

Show Answer/Hide

Answer – (D)

83. Consent
(A) Aware
(B) Oppose
(C) None Of These
(D) Permit

Show Answer/Hide

Answer – (C)

Directions: (Q84-85):-Select The Word/Phrase Which Is Closest To The Opposite In Meaning Of The Bold Word Or Phrase.

84. The State Government For Its Part Can Identify Vulnerable Villages Where These Forces Can Be Stationed.
(A) Invincible
(B) Famous
(C) Remote
(D) Important

Show Answer/Hide

Answer – (A)

85. Some Democratic Countries Believe In Racial Segregation.
(A) Integration
(B) Subordination
(C) Inferiority
(D) Domination

Show Answer/Hide

Answer – (*)

Directions: (Q86-87):- Choose The Alternative That Best Expresses The Meaning Of The Expression.

86. Make The Best Of A Bad Bargain
(A) To Make The Best Bargain
(B) To Make A Bad Bargain
(C) To Turn Failure To Best Advantage
(D) To Make A Bargain

Show Answer/Hide

Answer – (*)

87. Throw Up One’s Cards
(A) Throw Cards In The Air
(B) Spoil The Card’s Game
(C) Accept Defeat
(D) Throw Away The Game

Show Answer/Hide

Answer – (*)

Directions: (Q88-89):- Choose The One Which Can Be Substituted For The Given Words.

88. To Free Anything From Germs
(A) Cauterise
(B) Sterilise
(C) Antiseptic
(D) Antivirus

Show Answer/Hide

Answer – (B)

89. A Place Where Fishes Are Kept
(A) Aviary
(B) House
(C) Apiary
(D) Aquarium

Show Answer/Hide

Answer – (D)

Directions: (Q90-94): Read The Following Passage And Answer The Questions.

Soapy moved restlessly on his seat in madison square. There are certain signs to show that winter is coming. Birds begin to fly south. People buy new warm coats. Soapy felt restless in the park. When you see these signs, you know winter is near. A dead leaf fell at soapy’s feet. That was a special sign for him that winter was almost there. It was time for all who lived in madison square to prepare.

Soapy had to find some way to take care of himself during the cold weather. His hopes for the winter were not very high. He was not thinking of sailing away on a ship. He was not thinking of the warm southern skies. Three months in the prison on blackwell island was what he wanted. Three months of food every day and a bed every night, three months safe from the cold north wind and safe from cops. This is what soapy wanted most in the world.

For years, blackwell island had been his winter home. Richer new yorkers made their plans to go to florida or to the shores of the mediterranean sea each winter. Soapy made his small plans for going to the island. Although, there were places in the city where he could go and ask for food and a bed and he could move from one building to another, he preferred blackwell island. Soapy’s spirit was proud. If he went to any of these places, there were certain things he had to do. In one way or the other, he would have to pay for what they gave him. They would not ask him for money but they would make him wash himself well and answer questions. They would want to know everything about his life. In prison, a gentleman’s life was still his own life.

90. What Did Soapy Want Most In Life?
(A) A Proud Spirit
(B) A Gentleman’s Life
(C) A Trip To Florida
(D) Food And Shelter In Winter

Show Answer/Hide

Answer – (D)

91. Which Of These Is NOT A Sign Of Approaching Winter?
(A) Sailing On Ships
(B) Buying Warm Clothes
(C) Falling Dead Leaves
(D) Birds Flying South

Show Answer/Hide

Answer – (A)

92. What Kind Of Person Is Soapy?
(A) Worthless
(B) Hopeful
(C) Self-Respecting
(D) Hardworking

Show Answer/Hide

Answer – (A)

93. Where Is Soapy At Present?
(A) Florida
(B) Blackwell Island
(C) Mediterranean Sea
(D) Madison Square

Show Answer/Hide

Answer – (D)

94. Why Didn’t Soapy Want To Ask For Food And Shelter In His City?
(A) People In His City Were Cruel.
(B) He Had High Hopes For Winter.
(C) He Wanted A Change Of Place.
(D) He Would Have To Answer Questions About His Life.

Show Answer/Hide

Answer – (D)

Directions: (Q95-97):-Select The Most Suitable Alternative To Fill In The Blanks.

95. He Is Too ________ To Be Deceived Easily.
(A) Strong
(B) Modern
(C) Kind
(D) Intelligent

Show Answer/Hide

Answer – (D)

96. The Shepherd Was Looking After The ________ Of Sheep.
(A) Crew
(B) Flock
(C) Fleet
(D) Gang

Show Answer/Hide

Answer – (B)

97. _________ my Knowledge, Mr. Ashok Was A Prejudice ________ Foreigners.
(A) In; For
(B) To; Against
(C) For; At
(D) As; Towards

Show Answer/Hide

Answer – (A)

Directions: (Q98-100):-Fill Up The Blanks With Suitable Prepositions.

98. The Court Has Absolved Him ________ All The Changes Levelled Against Him.
(A) Of
(B) From
(C) To
(D) None Of These

Show Answer/Hide

Answer – (B)

99. He Was In A Hurry And Just Glanced ________ The Letter.
(A) Over
(B) At
(C) Through
(D) None Of These

Show Answer/Hide

Answer – (B)

100. Nowadays Rich People Enjoy Influence ________ The Police Authorities.
(A) With
(B) Over
(C) None Of These
(D) On

Show Answer/Hide

Answer – (A)

 

Read Also :
Bihar Study Material in Hindi Language (हिंदी भाषा में) 
Click Here
Madhya Pradesh Study Material in Hindi Language (हिंदी भाषा में)  Click Here
Rajasthan Study Material in Hindi Language (हिंदी भाषा में)  Click Here
Uttar Pradesh Study Material in Hindi Language (हिंदी भाषा में)  Click Here
Uttarakhand Study Material in Hindi Language (हिंदी भाषा में)  Click Here
Uttarakhand Study Material in English Language
Click Here 
Biology Study Material in Hindi Language (हिंदी भाषा में)  Click Here
Computer Study Material in Hindi Language (हिंदी भाषा में)  Click Here
Geography Study Material in Hindi Language (हिंदी भाषा में)  Click Here
Hindi Study Material  Click Here
Modern India History Study Material in Hindi Language (हिंदी भाषा में)  Click Here
Medieval India History Study Material in Hindi Language (हिंदी भाषा में)  Click Here
Indian Polity Study Material in Hindi Language (हिंदी भाषा में)  Click Here
Solved Papers  Click Here
MCQ in English  Click Here

Leave a Reply

Your email address will not be published.

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!