69th BPSC Prelims Exam 30 Sep 2023 (Answer Key)

69th BPSC Prelims Exam 30 Sep 2023 (English Language) (Official Answer Key)

141. The Foreign Exchange Reserves (FER) of RBI include which of the following?
1. Foreign Currency Assets (FCA)
2. Gold
3. Special Drawing Rights (SDR)
4. Reserve Tranche Position
Select the correct answer using the codes given below.
(A) Only 1, 2 and 3
(B) Only 1 and 2
(C) Only 2, 3 and 4
(D) All of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

142. Consider the following statements about ‘Rules of Origin’:
1. Rules of Origin are the criteria needed to determine the national source of a product.
2. Rules of Origin help the custom agencies to know what regulations and fees apply to a given product.
3. These are used for the purpose of trade statistics.
4. Their importance is derived from the fact that duties and restrictions in several depend upon the cases sources of imports.
Which of the above statements are correct?
(A) Only 1, 3 and 4
(B) Only 1 and 2
(C) Only 3 and 4
(D) All of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

143. Consider the following statements about infant mortality rate:
1. It is the probability of dying between birth and exactly 1 year of age, expressed per 10000 live births.
2. The infant mortality rate in the year 1950 was 189.6.
3. In the year 2019, the infant mortality rate was 30.
4. As per the Sample Registration System (SRS) Bulletin of Registrar General of India (RGI), the infant mortality rate in the State with the highest year 2019 was Uttar Pradesh.
Which of the above statements are correct?
(A) 1 and 4
(B) 1, 2 and 3
(C) 2, 3 and 4
(D) Only 2 and 3

Show Answer/Hide

Answer – (D)

144. Human capital formation a concept is better explained in terms of a process, which enables
1. individuals of a country to accumulate more capital
2. increasing the knowledge
3. increasing the skill levels
4. increasing the knowledge, skill levels and capacities of the people of the country
Select the correct answer using the codes given below.
(A) Only 4
(B) Only 1
(C) 1 and 2
(D) 3 and 4

Show Answer/Hide

Answer – (A)

145. Consider the following statements regarding insolvency and bankruptcy :
1. Bankruptcy refers to a financial state in which an individual or entity is unable to pay off their debts as they become due.
2. Insolvency refers to a legal process, where the assets of the debtor are liquidated or reorganized for the benefit of creditors.
3. Bankruptcy is a state whereas insolvency is the conclusion.
4. The Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) is the regulatory body responsible for overseeing insolvency and bankruptcy proceedings.
Which of the above statements is/are correct?
(A) Only 1 and 2
(B) 1, 2 and 3
(C) 2, 3 and 4
(D) Only 4

Show Answer/Hide

Answer – (D)

146. In which year was the Industrial Policy Resolution adopted?
(A) 1950
(B) 1956
(C) 1954
(D) 1952

Show Answer/Hide

Answer – (B)

147. Consider the following statements about the Production-Linked Incentive (PLI) scheme :
1. The scheme offers a production-linked incentive to boost domestic manufac-turing and attract large investments in mobile phone manufacturing and specified electronic components.
2. The scheme has two categories of applicants, namely, global companies and domestic companies.
3. The scheme shall extend an average incentive of around 8% on net incremental sales (over base year) of goods manufactured in India and covered under the target segment, to eligible companies, for a period of six years.
4. The target segment under PLI shall include (i) laptops, (ii) tablets, (iii) all-in-one PCs, (iv) servers and (v) Ultra-Small Form Factor (USFF).
Which of the above statements are incorrect?
(A) 2 and 3
(B) 1 and 4
(C) 2 and 4
(D) 1 and 3

Show Answer/Hide

Answer – (A)

148. Consider the following statements regarding the SVAMITVA scheme : is a Central Sector
1. It Scheme under the Ministry of Mines.
2. This scheme seeks to create geopositioning infra-structure like CORS network to benchmark the location and provides five centimetre level accuracy.
3. CORS means Cross-Origin Resource Sharing.
4. The scheme is a reformative step towards establishment of clear ownership of property in rural inhabited (Abadi) areas, by mapping of land parcels using drone technology.
Which of the above statements are incorrect?
(A) 1 and 4
(B) 2 and 4
(C) 1 and 3
(D) 2 and 3

Show Answer/Hide

Answer – (C)

149. Which of the following is/are the consequence(s) of invoking Article 360, declaration of a financial emergency?
1. The President may order the States to reduce the salaries and allowances of all or any class of employees serving in connection with the State affairs.
2. Money Bills or other financial bills passed by the State Legislature are not required to be reserved for the consideration of the President.
3. The President can issue directions for the reduction of salaries and allowances of all or any class of employees serving in connection with the affairs of the Union, including the Judges of the Supreme Court and the High Courts.
4. Money Bills or other financial bills are to be reserved for the consideration of the President after they are passed by the Legislature of the State.
Select the correct answer using the codes given below.
(A) Only 1 and 2
(B) Only 1, 3 and 4
(C) Only 2
(D) All of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

150. Which of the following factors could potentially contribute to stagflation in the Indian economy?
1. High inflationary pressures due to increased Government spending
2. Decline in industrial production and sluggish economic growth
3. Decrease in aggregate demand and consumer spending
4. Appreciation of the domestic currency leading to reduction of export competitiveness
Select the correct answer using the codes given below.
(A) 1, 2, 3 and 4
(B) Only 1 and 2
(C) Only 2 and 3
(D) Only 1, 3 and 4

Show Answer/Hide

Answer – (A)

 

Read Also :

Read Related Posts

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!