69th BPSC Prelims Exam 30 Sep 2023 (Answer Key)

69th BPSC Prelims Exam 30 Sep 2023 (English Language) (Official Answer Key)

101. Match List-I with List-II :

List-I  List-II
a. Charaka  1. Mathematics
2. Medicine  b. Brahmagupta
3. Playwright 
c. Varahamihira
4. Astrology  d. Vishakhadatta

Select the correct answer using the codes given below.
(A) a-1, b-4, c-3, d-2
(B) a-2, b-1, c-4, d-3
(C) a-1, b-2, c-3, d-4
(D) a-3, b-3, c-4, d-1

Show Answer/Hide

Answer – (B)

102. Who among the following introduced the Persian festival the Nowruz in India?
(A) Iltutmish
(B) Firuz Shah Tughlaq
(C) Alauddin Khilji
(D) Balban

Show Answer/Hide

Answer – (D)

103. Nathpanthis, Siddhas and Yogis made devotional religion popular in
(A) Western India
(B) Northern India
(C) Southern India
(D) Eastern India

Show Answer/Hide

Answer – (B)
Nathpanthis, Siddhas and Yogis popularized devotional cult in Northern India.

104. Consider the following statements regarding Wood’s Dispatch of 1854:
1. It recommended English as the medium of instruction for higher studies.
2. It laid stress on female education and vocational training.
Which of the above statements is/are correct?
(A) Neither 1 nor 2
(B) Only 1
(C) Only 2
(D) Both 1 and 2

Show Answer/Hide

Answer – (D)

105. The Maithili language was started to develop during the reign of which of the following?
(A) Pithipatis
(B) Chero dynasty
(C) Oiniwar dynasty
(D) Karnat dynasty

Show Answer/Hide

Answer – (D)

106. How many latitudes are there on the globe drawn at 1 degree interval?
(A) 179
(B) 180
(C) 178
(D) None of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

107. The average height of the Kosi plain from mean sea level is
(A) 30 m
(B) 300 m
(C) 150 m
(D) None of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)
The average height of Kosi plain is 100

108. On which plateau, the Tropic of Cancer and the Indian Standard Time Line intersect each other?
(A) Malwa
(B) Bundelkhand
(C) Baghelkhand
(D) None of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

109. Which district of Uttarakhand is not situated along the Tibbet boundary?
(A) Almora
(B) Uttarkashi
(C) Chamoli
(D) None of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

110. Where does the El Niño current flow?
(A) The Bay of Bengal
(B) The Pacific Ocean
(C) The Indian Ocean
(D) More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

111. Consider the following statements :
1. Lake Victoria is the third largest freshwater lake in the world by surface area.
2. It is one of the great lakes of Africa.
3. It is bordered by four countries – Tanzania, Uganda, Rwanda and Kenya.
4. The only outflow from Lake Victoria is the Nile River, which exits the lake near Jinja, Uganda.
Which of the above statements are incorrect?
(A) 1 and 3
(B) 1 and 2
(C) 2 and 4
(D) 3 and 4

Show Answer/Hide

Answer – (A)

112. Consider the following statements regarding ‘heat wave’:
1. Heat wave is considered if the maximum temperature of a station reaches at least 30 °C or more for plains.
2. Heat wave is considered if the maximum te temperature of a station reaches at least 40 °C or more for hilly regions.
Which of the above statements is/are correct?
(A) Neither 1 nor 2
(B) Both 1 1 and 2
(C) Only 1
(D) Only 2

Show Answer/Hide

Answer – (A)

113. Match List-I with List-II :

List-I (Explorer)  List-II (Birthplace)
a. Christopher Columbus  1. Portugal
b. Jacques Cartier  2. United Kingdom
c. Sir Francis Drake  3. Italy
d. Ferdinand Magellan  4. France

Select the correct answer using the codes given below.
(A) a-1, b-4, c-2, d-3
(B) a-3, b-4, c-2, d-1
(C) a-1, b-2, c-4, d-3
(D) a-3, b-4, c-1, d-2

Show Answer/Hide

Answer – (B)

114. The emirates of UAE are
(A) Sharjah, Abu Dhabi, Ajman, Fujairah, Bahrain, Kuwait
(B) Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al-Quwain, Fujairah, Ras Al-Khaimah
(C) Dubai, Sharjah, Ajman, Jeddah, Kuwait, Bahrain, Umm Al-Quwain
(D) Umm Al-Quwain, Fujairah, Ras Al-Khaimah, Riyadh, Dammam, Taif, Dubai

Show Answer/Hide

Answer – (B)

115. The river Subarnarekha originates near which of the following villages?
(A) Nagri
(B) Ormanjhi
(C) Mandar
(D) Hehal

Show Answer/Hide

Answer – (A)

116. Which of the following National Parks/Wildlife Sanctuaries are in Bihar?
1. Valmiki National Park
2. Dudhwa National Park
3. Gajner Wildlife Sanctuary
4. Bhimbandh Wildlife Sanctuary
Select the correct answer using the codes given below.
(A) 2 and 4
(B) 1 and 4
(C) 2 and 3
(D) 1 and 3

Show Answer/Hide

Answer – (B)

117. Consider the following statements regarding the ‘Gangetic Dolphin’ :
1. The Gangetic River Dolphin has been categorized ‘endangered’ under the IUCN’s Red List.
2. It does not have a crystalline eye lens rendering it effectively blind.
3. Navigation and hunting are carried out using echolocation.
4. It has been recognized as India’s National Aquatic Animal.
Which of the above statements are correct?
(A) Only 1, 3 and 4
(B) Only 1, 2 and
(C) Only 2, 3 and 4
(D) All of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

118. The other name of river Gandak is
(A) Punpun
(B) Burhi Gandak
(C) Mahananda
(D) Narayani

Show Answer/Hide

Answer – (D)

119. Gold is found in which of the following districts of Bihar?
(A) Jamui
(B) Munger
(C) Saran
(D) Siwan

Show Answer/Hide

Answer – (A)

120. The Triveni Canal has been constructed on which of the following rivers?
(A) Mayurakshi
(B) Kosi
(C) Sone
(D) Gandak

Show Answer/Hide

Answer – (D)

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!