69th BPSC Prelims Exam 30 Sep 2023 (Answer Key)

69th BPSC Prelims Exam 30 Sep 2023 (English Language) (Official Answer Key)

81. The National Education Policy, 2020 emphasizes the integration Vocational education into mainstream education from which grade onwards?
(A) Grade 12
(B) Grade 6
(C) Grade 8
(D) Grade 10

Show Answer/Hide

Answer – (B)

82. India signed the Economic Cooperation and Trade Agree- ment (ECTA) with which country?
(A) UK
(B) UAE
(C) Australia
(D) USA

Show Answer/Hide

Answer – (B)

83. The Plain Language Act was passed by which of the following countries recently which officials to use simple and requires Government easily understandable English language in official documents and websites?
(A) Germany
(B) Australia
(C) Ireland
(D) New Zealand

Show Answer/Hide

Answer – (C)

84. Tillyardembi Fossils of the world’s first plant pollinators, called Tillyardembiids, were discovered recently in which country?
(A) China
(B) Greece
(C) India
(D) Russia

Show Answer/Hide

Answer – (D)

85. The ‘Lisbon Declaration’, which made headlines, is associated with the conservation of which entity?
(A) Freshwater glaciers
(B) Air
(C) Mountains
(D) Oceans

Show Answer/Hide

Answer – (D)

86. Which city served as the capital of the ancient kingdom Magadha during the early Vedic period?
(A) Pataliputra
(B) Rajagriha
(C) Campa
(D) Vaishali

Show Answer/Hide

Answer – (B)

87. Which of the following statements about the Vernacular Press Act is/are correct?
1. It was enacted by Lord Lytton.
2. It came to be known as a ‘Gagging Act’.
3. The Act was repealed by Lord Ripon.
Select the correct answer using the codes given below.
(A) 1, 2 and 3
(B) Only 1 and 2
(C) Only 2 and 3
(D) Only 1

Show Answer/Hide

Answer – (A)

88. Which of the following statements about Lord Mayo’s Resolution of 1870 are correct?
1. It was the first step that bifurcated Central and Provincial finances.
2. Provincial Governments were empowered to admin- ister certain services.
3. It attempted to rectify existing imparity.
4. It focussed on the actual needs of the Provinces.
Select the correct answer using the codes given below.
(A) 1, 2, 3 and 4
(B) Only 1 and 2
(C) Only 1, 3 and 4
(D) Only 2, 3 and 4

Show Answer/Hide

Answer – (A)

89. Nitisara, an early book politics, was written by
(A) Charaka
(B) Kautilya
(C) Kamandaka
(D) None of them

Show Answer/Hide

Answer – (C)
Kamandaka was the author of Nitisara.

90. Futuhat-i-Alamgiri was written by
(A) Haridas
(B) Ishwardas Nagar
(C) Bhimsen
(D) None of them

Show Answer/Hide

Answer – (B)

91. According to Chinese source, Meghavarman, the ruler of Sri Lanka, sent a missionary to which of the following Gupta Kings for permission to build a Buddhist temple at Gaya?
(A) Chandragupta II
(B) Chandragupta I
(C) Samudragupta
(D) None of them

Show Answer/Hide

Answer – (C)

92. When was Bihar first separated from the Bengal Presidency under the British-ruled India?
(A) 1947
(B) 1912
(C) 1936
(D) None of the above.

Show Answer/Hide

Answer – (B)

93. In Indian art, the construction of ‘Stupa’, ‘Chaitya’ and ‘Vihara’ which is related to following?
(A) Shaiva sect
(B) Ajivika sect
(C) Vaishnava sect
(D) Buddhism

Show Answer/Hide

Answer – (D)

94. In the context of Indian handicrafts, what is ‘Sujini’ in Bihar?
(A) A type of clay pottery
(B) A type of glassware
(C) A metal craft
(D) A type of embroidery.00

Show Answer/Hide

Answer – (D)

95. Consider the following statements regarding Vikramshila University in Bihar :
1. It was located in the present-day Banka district of Bihar.
2. It was established by King Gopala I of the Pala dynasty.
3. The ‘Vajrayana’ sect of Buddhism flourished here.
4. Other subjects like Astronomy, Logic, Law, Grammar and Philosophy were also taught here.
Which of the above statements incorrect?
(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 1 and 4
(D) None of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

96. Consider the following statements:
The arrival of Babur into India led to the
1. introduction of gunpowder in the subcontinent
2. introduction of arch and dome in the region’s architecture
3. establishment of Timurid dynasty in the region
4. introduction of cannons in warfare
Which of the above statements are correct?
(A) 3 and 4
(B) Only 1 and 2
(C) 1, 2 and 3
(D) None of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

97. Which among the following ports was called Babul Makka (Gate of Makka) during the Mughal period?
(A) Broach
(B) Calicut
(C) Surat
(D) Cambay

Show Answer/Hide

Answer – (C)

98. ‘Ashta Pradhan’ was a Council of Ministers
(A) in the Vijayanagara admin-istration
(B) in the Gupta administration
(C) in the Chola administration
(D) in the Maratha administration

Show Answer/Hide

Answer – (D)

99. The painting of ‘Bodhisattva Padmapani’ is located at
(A) Badami
(B) Bagh
(C) Ellora
(D) Ajanta

Show Answer/Hide

Answer – (D)

100. Consider the following statements :
1. Fa-Hien was a Chinese pilgrim who visited India during the reign of Harsha.
2. Hiuen Tsang was a Chinese Buddhist monk who visited India during the reign of Chandragupta II.
Which of the above statements is/are correct?
(A) Both 1 and 2
(B) Only 1
(C) Only 2
(D) None of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!