Bihar PCS 64th Pre Exam 2018 Answer-key in English | TheExamPillar
Bihar PCS 64th Pre Exam 2018 AnswerKey

Bihar PCS (BPSC) 64th Pre Exam 2018 (Official Answer-key) in English

BPSC –  Bihar Public Service Commission Conduct the Joint Prelims Examination (64th) – 2018 Question Papers with Answer Key is Available Here – 

Exam – BPSC Pre (64th) – 2018
Subject – General Studies
Number Of Questions – 150
Paper Set  – B
Date of Exam  – 16 – Dec – 2018 

Click Here to Download Official Answer Key

Bihar PCS Prelims Examination (BPCS Pre Exam – 64th) – 2018

General Studies 

This Paper Read in Hindi

 

1. Which of the following was not a reason for making the sepoys of the East India Company rebellious?
(A) The efforts of the officers of the Company to spread Christianity
(B) The order to the sepoys to travel on ships
(C) The stoppage of Bhatta
(D) The inefficiency of the officers
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

2. About Mughal Emperor Bahadur Shah Zafar, it was said that his empire extended from
(A) Chandni Chowk to Palam
(B) Delhi to Bihar
(C) Peshawar to Bihar
(D) Peshawar to Varanasi
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

3. Who among the following did not rebel against the British East India Company’s control over them?
(A) Raja of Vizianagaram
(B) Nizam of Hyderabad
(C) Polygar of Tamil Nadu
(D) Dewan Velu Thampi of Travancore
(E)None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

4. The Indigo Rebellion was about
(A) the peasant not wanting to grow indigo but being forced to
(B) the peasant wanting to grow indigo but being forced not to
(C) the peasant not wanting to stow indigo but being forced to grow at a price that was unacceptable
(D) a protest movement that ccarried an indigo-coloured flag
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

5. The immediate cause of Deccan Riots of 1875
(A) the shadow of a famine
(B) high interest rates charged by Mahajans
(C) high land revenue rates
(D) protest against imposition of religious reforms
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

6. Rajani Palme Dutt said, “They both fought and collaborated with imperialism.” Which political grouping was he referring to?
(A) The Indian National Congress
(B) The Communist Party of India
(C) The Swaraj Party
(D) Hindustan Socialist Republican Association
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

7. Which of the following was not a ‘Nationalist’ newspaper?
(A) The Hindu
(B) Bengalee
(C) The Mahratta
(D) The Times of India
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

8. Identify the correct combination from the options given below for Prarthana Samaj, Young India, Lokhitvadi, Satyashodhak Samaj, Rehnumai Mazdayasan Sabha.
(A) Gopal Hari Deshmukh,Atmaram Pandurang, Mohandas Karamchand Gandhi, Jyotiba Phule, Naoroji Furdonji
(B) Atmaram Pandurang, Mohandas Karamchand Gandhi, Gopal Hari Deshmukh, Jyotiba Phule, Naoroji Furdonji
(C) Atmaram Pandurang,Jyotiba Phule, Mohandas Karamchand Gandhi, Gopal Hari Deshmukh, Naoroji Furdonji
(D) Naoroji Furdonji, Atmaram Pandurang, Mohandas Karamchand Gandhi, Gopal Hari Deshmukh, Jyotiba Phule
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

9. From the options given below, find the correct combination of the names of Editors of the nationalist newspapers The Hindu, Kesari, Bengalee, Hindustani, Sudharak :
(A) Surendra Nath Banerjea, G. Subramania Iyer, Bal Gangadhar Tilak, Ganga Prasad Varma, Gopal Krishna Gokhale
(B) Bal Gangadhar Tilak, G. Subramania Iyer, Surendra Nath Banerjea, Ganga Prasad Varma, Gopal Krishna Gokhale
(C) G. Subramania Iyer, Bal Gangadhar Tilak, Ganga Prasad Varma, Gopal Krishna Gokhale, Surendra Nath Banerjea
(D) G. Subramania Iyer, Bal Gangadhar Tilak, Surendra Nath Banerjea, Ganga Prasad Varma, Gopal Krishna Gokhale
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

10. Bal Gangadhar Tilak came to be known as ‘Lokmanya Tilak’ when
(A) he became a popular teacher
(B) he started a popular newspaper
(C) the government accused him in the Rand Murder Case
(D) he started the Shivaji and Ganpati festivals
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

11. How old was Bhagat Singh when he threw a bomb in the assembly in protest against the government?
(A) 21 years
(B) A little more than 21 years
(C) 25 years
(D) A little more than 25 years
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

12. The Jallianwala Bagh Massacre happened in the context of which Gandhian Satyagraha?
(A) Swadeshi Satyagraha
(B) Rowlatt Satyagraha
(C) Bardoli Satyagraha
(D) Individual Satyagraha
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

13. Where did Kunwar Singh join the Rebellion of 1857 against the British?
(A) Arrah
(B) Patna
(C) Bettiah
(D) Varanasi
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

14. In which territory did tribals rebel against the British?
(A) Bihar
(B) Punjab
(C) Sindh
(D) Kathiawar
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

15. “So always with the assent and often to the dictates of the Chamber of Commerce, the Government of India is carried on, and this is the ‘White Man’s Burden’.” Who said this?
(A) Bankim Chandra Chatterjee
(B) Mahatma Gandhi
(C) Sachchidananda Sinha
(D) Rajendra Prasad
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

16. Which of the following was the first Satyagraha of Mahatma Gandhi in India?
(A) Ahmedabad
(B) Bardoli
(C) Champaran
(D) Individual
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

17. Gandhiji’s Non-Cooperation Movement urged people to avoid alcohol. This resulted in a serious loss of revenue for the government. The government of a province circulated a list of prominent individuals who drank alcohol as a device to persuade people to start drinking again. Name the province.
(A) Andhra Pradesh
(B) Bihar
(C) Bombay
(D) Gujarat
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

18. During Salt Satyagraha, in Bihar, in addition to making salt, the people chose to oppose the government by opposing which tax?
(A) Chowkidari
(B) Haathi
(C) Development
(D) Malba
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

19. The elected Government of Bihar resigned in February 1938 for which reason?
(A) The participation of India in war
(B) Satyagraha against the British at the call of Gandhi
(C) High taxes being imposed by the British
(D) For the release of political prisoners
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

20. Who was connected with the Bihar Kisan Sabha?
(A) Swami Sahajananda
(B) Karyananda Sharma
(C) Rahul Sankrityayan
(D) Yadunandan Sharma
(E) None of the above/More than one of the above

Show Answer/Hide

Answer – (E)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!