Uttarakhand LT Exam Paper 2015 (English) Answer Key

Uttarakhand LT Exam Paper 2015 (English) Answer Key

141. Who called Keats “a Greek” for his preoccupation with Hellenism in poetry?
(A) Lord Byron
(B) William Shakespeare
(C) Shelly
(D) None of these

Show Answer/Hide

Answer – (C)

142. Whom does Lamb describe as “an archangel a little damaged”?
(A) Scott
(B) Hazlitt
(C) Coleridge
(D) Austen

Show Answer/Hide

Answer – (C)

143. ‘Dryden’s All for Love’ was written in imitation of Shakespeare’s
(A) Romeo & Juliot
(B) Macbeth
(C) Antony & Cleopatra
(D) None of these

Show Answer/Hide

Answer – (C)

144. Find out the incorrect pair amongst the following
(A) Henry Fielding – The Fable of Bees
(B) Samuel Johnson – The Variety of Human Wishes
(C) James Boswell – The Life of Samuel Johnson
(D) None of these

Show Answer/Hide

Answer – (A)

145. Which of the following is Dicken’s last work, an unfinishable, obsessive, mystery story?
(A) David Copperfield
(B) A Tale of Two Cities
(C) The Mystery of Edwin Drood
(D) None of these

Show Answer/Hide

Answer – (C)

146. A novel tracing the development of the artist is –
(A) Bildungsroman
(B) Erziehungsroman
(C) Kunstlerroman
(D) Graeco Roman

Show Answer/Hide

Answer – (C)

147. The founder of the Oxford Movement was –
(A) Thomas Huxley
(B) Charles Lamb
(C) John Newman
(D) John Keble

Show Answer/Hide

Answer – (D)

148. Match the following lists using the codes given below –
.    List – I   List – II
(a) 1384       (1) Death of Chaucer
(b) 1400      (2) Death of Lydgate
(c) 1449       (3) Death of Surrey
(d) 1547       (4) Death of Wycliffe Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 2 3 1 4
(C) 4 1 2 3
(D) None of these

Show Answer/Hide

Answer – (C)

149. Match the following lists using the codes given below
.    List – I    List – II
(a) Roger Ascham  (1) Italy
(b) Dunbar              (2) Germany
(c) Martin Luther  (3) Scotland
(d) Machiavelli      (4) England
Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 2 1
(B) 1 2 4 3
(C) 4 2 1 3
(D) None of these

Show Answer/Hide

Answer – (A)

150. Match the following lists using the codes given below
.     List – I  List – II
(a) 1660     (1) Glorious Revolution
(6) 1662    (2) Church of England restored
(c) 1688    (3) Charles II restored
(d) 1707    (4) England & Scotland Unite
Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 1 4 2
(B) 2 4 3 1
(C) 1 2 3 4
(D) None of these

Show Answer/Hide

Answer – (D)

151. Match the following lists using the given below
.    List – I       List – II
(a) Ama, or the progress of mind (1) Edward Y. Lee
(b) Preface to Shakespeare            (2) Dr. Johnson
(c) The universal passion               (3) Matthew Frank
Code
(a) (b) (c)
(A) 3 2 1
(B) 2 3 1
(C) 1 2 3
(D) None of these

Show Answer/Hide

Answer – (A)

152. Who, among the following can be called the first poet of Romantic Revival ?
(A) William Collins
(B) Thomson
(C) William Wordsworth
(D) Richardson

Show Answer/Hide

Answer – (B)

153. What is the subtitle of Dicken’s Oliver Twist
(A) The Old Curiosity Shop
(B) The Parish Boy’s Progress
(C) The Posthumous Papers
(D) None of these

Show Answer/Hide

Answer – (B)

154. What is Mrs. Warren’s profession in G.B. Shaw’s Mrs. Warren’s profession ?
(A) Housekeeper
(B) Tailor
(C) Prostitute
(D) None of these

Show Answer/Hide

Answer – (C)

155. Who among the following was not a member of the bloomsbury circle ?
(A) Leonard Woolf
(B) Clive Bell
(C) D. H. Lawrence
(D) None of these

Show Answer/Hide

Answer – (C)

156. Novel “Lady Chatterley’s Lover” is written by which author ?
(A) Aldous Huxley
(B) D. H. Lawrence
(C) W. Allen
(D) None of these

Show Answer/Hide

Answer – (B)

157. “HIPPOPOTAMUS” a poem by T.S. Eliot is a satire on
(A) Philosophy of Hindus
(B) The Church
(C) The Poets of Nature
(D) All the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

158. Name the 20th century poet who translated the “Bhagwad Geeta” in collaboration with Swami Prabhavanandan ?
(A) Rudyard Kipling
(B) Rupert Brooke
(C) W. H. Davies
(D) Christopher Isherwood

Show Answer/Hide

Answer – (D)

159. The Globe associated with Shakespeare is the name of a
(A) Club
(B) Theatre
(C) Book shop
(D) None of these

Show Answer/Hide

Answer – (B)

160. The rhyming scheme of a Shakespearean is
(A) ab ba, ab ba, cde, cde
(B) ab ba, ab ba, cd cd, ee
(C) ab ab, cd cd, ef ef, gg
(D) aa bb, bb cc, de de, ff

Show Answer/Hide

Answer – (C)

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!