UPPCS Prelims 2015 – General Studies Paper II (CSAT) (Canceled)

Uttra Pradesh P.C.S. (Uttar Pradesh Public Service Commission) conducted the Uttar Pradesh Combined State/Upper Subordinate Preliminary Exam 2015 (UPPCS Prelims Exam 2015). This Paper UPPCS Prelims General Studies Paper II (CSAT)  held on 29 March 2015 is as follows.

Exam – UPPCS Pre – 2015
Subject – General Studies – 2nd Paper (CSAT)
Number Of Questions – 100
Date of Exam – 29 – March – 2015

 

UPPCS Prelims General Studies Paper II (CSAT) 2015 (Canceled)

Read This Paper in Hindi

1. Structure of relationship is related to the
(A) Controlling
(B) Organization
(C) Planning
(D) Motivation

Click To Show Answer/Hide

ANSWER –  (B)

2. Which one of the following is the reason for displaying the positive personal signal of leaning forward?
(A) Extreme confidence
(B) Taking time to think
(C) Concentration
(D) Relaxation

Click To Show Answer/Hide

ANSWER –  (C)

3. Dance is a very refined and artistic form of
(A) Non-verbal communication
(B) Verbal communication
(C) Both verbal and non-verbal communications
(D) Language

Click To Show Answer/Hide

ANSWER –  (A)

4. Which one of the following is false?
Interpersonal skills are developed through:
(A) Imitation
(B) Intermittent punishment
(C) Identification
(D) Internalization

Click To Show Answer/Hide

ANSWER –  (B)

5. Which one of the following is a receiver’s weakness type of barrier to communication?
(A) Ambiguity
(B) Jargon
(C) Time
(D) Prejudice

Click To Show Answer/Hide

ANSWER –  (D)

6. Which one of the following gestures is interpreted as unfriendly?
(A) Holding someone’s hand
(B) Staring
(C) Eye contact
(D) Smiling

Read Also ...  उत्तर प्रदेश PCS - 2017 हल (Solved) प्रश्नपत्र - सामान्य अध्ययन 1st

Click To Show Answer/Hide

ANSWER –  (B)

7. Which one of the following can create problems in building an interpersonal relationship?
(A) Shyness
(B) Emotional maturity
(C) Assertiveness
(D) Empathy

Click To Show Answer/Hide

ANSWER –  (A)

8. Consider the following statements:
Assertion (A): People and their problems are unique.
Reason (R): Active listening conveys something to the person who is listened to.
Answer according to the codes given below:
(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation for (A).
(B) Both (A) and (R) are true and (R) correctly explains (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.

Click To Show Answer/Hide

ANSWER –  (B)

9. In the process of communication the first step is
(A) Encoding
(B) Message
(C) Decoding
(D) Receiving

Click To Show Answer/Hide

ANSWER –  (A)

10. Which one of the following is the reason for emitting the negative signal of scowling?
(A) Boredom
(B) Impatience
(C) Disbelief
(D) Annoyance

Click To Show Answer/Hide

ANSWER –  (D)

11. Communication that cuts across functions and levels in an organization is known as
(A) Upward Communication
(B) Horizontal Communication
(C) Diagonal Communication
(D) Downward Communication

Click To Show Answer/Hide

ANSWER –  (C)

12. Interpersonal skill requires that
(A) One has good knowledge of English, Hindi and one other Indian language.
(B) One has good knowledge of English and Hindi languages.
(C) One has good knowledge of any language.
(D) One can effectively communicate in any language.

Read Also ...  UPPSC Pre Exam Paper II (CSAT) 24 October 2021 (Official Answer Key)

Click To Show Answer/Hide

ANSWER –  (D)

13. Which one of the following is not a relevant factor in interpersonal skill?
(A) Positive attitude.
(B) Doubting the intention of colleagues.
(C) Preparedness to listen.
(D) Ability to manage emotions.

Click To Show Answer/Hide

ANSWER –  (B)

14. Three of the following four pairs of numbers have the same relationships. Select the odd pair out.
(A) 4 : 63
(B) 1 : 0
(C) 5 : 124
(D) 2 : 9

Click To Show Answer/Hide

ANSWER –  (D)

15. Three of the following are alike in some way and one is different from them. Find the odd one out.
(A) Home
(B) City
(C) Town
(D) Village

Click To Show Answer/Hide

ANSWER –  (A)

16. Statement: Should school education be made free in India?
Arguments:
I. Yes, this is the only way to improve the level of literacy.
II. No, it will add to the already heavy burden on the exchequer.
Select the correct answer from the codes given below:
(A) Only argument I is strong.
(B) Only argument II is strong.
(C) Neither argument I nor II is strong.
(D) Both arguments I and II are strong.

Click To Show Answer/Hide

ANSWER –  (B)

17. Introducing Kamla, Mahesh said, “Her father is the only son of my father”. How was Mahesh related to Kamla?
(A) Brother
(B) Father
(C) Uncle
(D) Son

Click To Show Answer/Hide

ANSWER –  (B)

18. Three of the following are alike in some way and one is different. Select the odd one.
(A) 5878
(B) 5788
(C) 9748
(D) 6482

Read Also ...  UPPSC APO (Assistant Prosecution Officer) Pre Exam Paper 21 Aug 2022 (Answer Key)

Click To Show Answer/Hide

ANSWER –  (D)

19. Find the odd one out.
(A) Ring
(B) Bangle
(C) Tyre
(D) Plate

Click To Show Answer/Hide

ANSWER –  (D)

20. Statement: Should luxury hotels be banned in India?
Arguments:
I. Yes, these are places from where international criminals operate.
II. No, affluent foreign tourists will have no place to stay.
Select the correct answer from the codes given below:
(A) Neither argument I nor II is strong.
(B) Both arguments I and II are strong.
(C) Only argument II is strong.
(D) Only argument I is strong.

Click To Show Answer/Hide

ANSWER –  (C)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close button
error: Content is protected !!